E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalarda güçlü boğa piyasası---

Küresel borsalarda güçlü boğa piyasası

Küresel borsalarda güçlü boğa piyasası
05 Temmuz 2021 - 16:21 borsagundem.com

Korona virüs sonrası ekonomik toparlanma ile dünya çapındaki borsalar rekor seviyelerde ilerlemeye devam ediyor. Dev varlık yönetimi şirketleri boğa piyasasının uzun bir süre daha devam edeceğini öngörüyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın dört bir yanındaki hisse senetleri birbiri ardına rekor kırmaya devam ederken, dünyanın en büyük para yöneticilerinden basit bir açıklama geldi: Buna alışın.

Bloomberg International’ın haberine göre, BlackRock, State Street Global Markets, UBS Varlık Yönetimi ve JPMorgan Varlık Yönetimi gibi dünya çapındaki önemli varlık yönetimi firmaları hisse senedi piyasalarının yılın ikinci yarısında yükselmeye devam etmesini bekliyor. Birçok yatırımcı ise daha fazla getiri elde etmek için giderek daha çok ABD dışına yöneliyor.

Küresel borsaların bileşiminden oluşan, MSCI Tüm Ülke Dünya Endeksi bu yıl %12'lik bir artışla tüm zamanların en yükseğine çıkmış olsa da devam eden ekonomik toparlanmanın ortasındaki borsaların cazibesine karşı koymak oldukça zor. Bazı piyasa alındığında dip riskleri konusunda dikkatli olsa da kurumsal bilançolardaki keskin sıçrama ve güçlü merkez bankası desteğinin ralliyi canlı tutması bekleniyor.

Natixis Yatırım Yönetimi Birimi Küresel Borsa Stratejisi Başkanı Esty Dwek, “Aşılama süreci küresel çapta hızlanıyor, büyük merkez bankaları son derece uzlaşmacı politikalar yürütmeye devam ediyor, mali destek hala mevcut ve bilançolar toparlanmaya devam ediyor. Böyle bir ortamda, hisse senetleri için çok olumsuz bir senaryo hayal etmek zor” ifadelerine yer verdi.

Bu ortamda dahi yatırımcılar için bazı tuzaklar mevcut. Ancak borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre risklere rağmen yatırımcıları hisse senetlerine bağlı tutan birkaç nedenler bulunuyor.

Borsa gibisi yok

Hisse senetlerindeki rallinin arkasındaki nedenlerden biri, gelişmiş ülkelerdeki devlet tahvili getirilerinin eksik kalması ve kredi faizlerinin on yıldan uzun bir süredir en düşük seviyelerine gerilemesi göz önüne alındığında, hala hisse senetleri kadar cazip bir yatırım aracının olmaması.

Bu durum, ekonomilerin geçen yılki kısıtlamaların ardından yeniden açılmasıyla birlikte, çok fazla talep baskısıyla da birleşiyor. Goldman Sachs Group stratejistleri geçtiğimiz günlerde ABD para piyasası fon varlıklarının salgın sırasında 5,5 trilyon dolar ile rekor seviyeye fırladığına ve kenarda çok fazla nakit olduğunu gösterdiğine işaret etti.

Fidelity International’ın Sermaye Piyasaları Stratejisti Casten Roemheld konuyla ilgili açıklamasında, “Birçok gösterge sistemde bol miktarda likiditenin hala yatırılacak yer aradığını gösteriyor” dedi.

Roemheld, küresel merkez bankalarının güçlü desteği göz önüne alındığında, getiri beklentilerinin bu seviyeden çok daha düşük olması gerekmesine karşın, para akışının hisse senetlerine girmeye devam edeceğini de sözlerine ekledi.

İleriye bakıldığında ise yatırımcıların genel olarak ekonomik döngüye duyarlı ve değerinin altındaki hisse senetlerini tercih etmesi ekonomik toparlanmadan yararlanmaya hazırlandıklarını gösteriyor. Yatırım bölgeleri açısından değerlendirildiğinde, birçok profesyonel yatırımcı, bu tür hisse senetlerine yüksek meblağdaki yatırımları için destek almaya hazırlanan Avrupa'yı ve Japonya'yı tercih ettiklerini belirtiyor.

Kolay para politikaları

ABD Merkez Bankası’nın (FED) geçen ay politikayı beklenenden daha hızlı sıkılaştıracağı endişeleri piyasaları karıştırırken, yatırımcılar hala merkez bankasının yakın zamanda veya en azından çok hızlı bir şekilde faiz oranlarını yükselteceğini öngörmüyorlar.

Genel olarak, piyasa oyuncuları salgının kaosundan çıkan ekonomileri desteklemek için merkez bankası politikasının uzlaşmacı kalmasını bekliyorlar.

Janus Henderson Investors Küresel Özkaynak Getirileri Başkanı Ben Lofthouse, "Şimdilik, para politikası ve mali politika dünya çapında gevşek kalmaya devam ediyor ve gerçekten oranların yükselmeye başlaması biraz zaman alacak" dedi.

 

Bilançolar

Birçok yatırımcı bilançolardaki toparlanmayı hisse senetlerindeki ralliyi körükleyen kilit unsur olarak görüyor. Küresel olarak, kâr beklentileri salgın öncesi seviyelere geri döndü ve S&P 500 şirketlerinin yaklaşık %50'si son üç ay içinde tam yıl görünümünü yükseltti. Bu oran 2010'dan bu yana en yüksek yüzde seviyelerinden biri.

Londra'daki UBS Varlık Yönetimi Portföy Yöneticisi Max Anderl şirket bilançolarına ilişkin, "Daha iyi zamanların geldiğine ilişkin açıklamalar artık tek başına işe yaramayacak ve yatırımcılar büyüme veya serbest nakit akışı hakkında gerçek kanıtlar isteyecekler" dedi.

Aşı programlarındaki ilerleme

Virüsün daha bulaşıcı varyantlarının ortaya çıkması büyük bir risk olmakla birlikte, gelişmiş ülkelerin aşı programlarıyla kaydettiği ilerleme yatırımcıların sinirlerini sakinleştiriyor.

State Street Global Markets’ın Kıdemli Çoklu Varlıklar Stratejisti Marija Veitmane, "Aşı programlarını ve ekonomik yeniden açılmadaki başarıyı, ekonomideki ve bilançolardaki görünümünün ve nihayetinde pay piyasası kazanımların iyileşmesinin arkasındaki itici güç olarak görüyoruz" dedi.

Ancak, ekonominin yeniden açılmasının sağladığı iyimserliğin büyük oranda fiyatlandırıldığı göz önüne alındığında, özkaynak getirisi elde etmek daha zor olabilir. Principal Global Investors Baş Küresel Stratejisti Seema Shah, yatırımcıların hangi bölgeleri, sektörleri ve stilleri seçtikleri konusunda daha seçici olmaları gerektiğini söyledi.

Shah açıklamasında "Hisse senetleri içinde ekonomik döngüyle bağlantılı ve değerinin altındaki hisseler tüketici harcamalarındaki olası artıştan yararlanmaya devam edecektir. Ancak yatırımcılar dev sermayeli teknoloji hisseleri gibi büyüme odaklı hisse senetlerini de göz önünde bulundurmalıdır" diyerek, bu firmaların bulut teknolojilerinden ve küresel çapta teknolojiye olan bağımlılığın sağladığı kalıcı bir hareketlilikten yararlanmaya hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

Piyasa dalgalanmaları

Hisse senetleri değerlemelerinin fazla iyi olduğu, hem Euro Bölgesi’nde hem de ABD'deki ekonomik göstergelerin kızıştığı iddia edilebilir. Ancak bu bile yatırımcılar için bir sorun olarak görülmüyor.

UBS Küresel Servet Yönetimi Küresel Hisse Senedi Stratejisti Claudia Panseri, "Geçmişe baktığınızda, öncü göstergelerdeki zirve, piyasaların düşeceği anlamına gelmiyor. Büyüme konusunda korkularınız olduğunda ve para politikasında güçlü bir sıkılaşma veya büyük bir değişiklik olacağına inandığınızda piyasa genellikle oldukça düşer. Ve bence her iki koşul için de büyük bir düzeltme ortamı hala geçerli değil" dedi.

Aşırı değerlenen hisse senetleri daha fazla kazanç için bir engel olarak görülse de, yatırımcılar çok endişeli değil. JPMorgan Varlık Yönetimi Küresel Çoklu Varlık Stratejisti Patrik Schowitz, hisse senedi değerlemelerinin daha da düşmesini beklese de, bunun zayıf piyasalar yerine Hisse senedi fiyatlarından daha hızlı yükselen bilançolar tarafından yönlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Yatırımcılar küresel hisse senetlerinin yükselmeye devam etmesini bekleseler de volatilitenin de artabileceği konusunda uyardılar. Korku endeksi olarak da bilinen CBOE Volatilite Endeksi veya VIX, geçen yılki pandemi kaynaklı satış dalgası öncesinden bu yana en düşük seviyesinde seyrediyor. Nasdaq 100 Endeksi ise geçen yıl boyunca kısa vadede bazı düşüşlere yol açan aşırı alım seviyesine yeniden ulaştı.

BlackRock'un Temel Hisse Senetlerinin Ortak Yatırım Sorumlusu Nigel Bolton gibi bazı piyasa izleyicileri için, herhangi bir geri çekilmenin satın alma fırsatı olacağını belirtiyor.

Bolton açıklamasında, "Sadece bu yıl için değil ve sadece geri dönüş sağlaması için değil, aslına bakılırsa 2022'ye ve daha yavaş bir hızda da olsa 2023'e doğru ilerlemek için gerçekten de güçlü kazanç artışı öngörüyoruz. Yani tüm bu faktörler hala bir boğa piyasasında olduğumuzun nedenlerini göstermektedir. Bununla birlikte elbette yol boyunca sendelemelerimiz de olacaktır" ifadelerine yer verdi.

50 yıl sonra kripto paralar ne olacak?

 

Küresel piyasalarda tüm varlıklar zirveye ulaştı

 

Piyasalarda sert fırtınalar geride kaldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)