E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda sert fırtınalar geride kaldı---

Piyasalarda sert fırtınalar geride kaldı

Piyasalarda sert fırtınalar geride kaldı
05 Temmuz 2021 - 11:24 borsagundem.com

Yatırımcılar enflasyon sinyallerini izliyor. Ancak 2020 yılında piyasalarda görülen karmaşa geride kaldı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Finansal piyasalar şimdi oldukça sıkıcı. Ancak bu kötü bir haber değil. Yatırımcılar ise piyasalardaki sakinliğin rahatlamasını yaşıyor. 2020’nin mart ayında korona virüs pandemisi piyasaları vurduğunda, finans alanının dışındaki insanların odak noktasında kendilerini ve ailelerini güvende tutmak vardı ve hisse değerlemelerini umursamıyorlardı.

Ancak İngiltere Merkez Bankası’nın yakın zamanda hatırlattığı gibi, volatilitenin gerçek dünya üzerinde de etkisi var: “Finansal piyasalar ekonomideki değişimleri yansıtıyor. Ancak bazen bunları derinleştiriyor da.” Başka bir deyişle piyasalar kötü olan koşulların daha da kötüleşmesine neden olabilir. Aynı zamanda kredi alan ve sermaye sağlamaya çalışanların finansman maliyetlerini de yükseltebilir.

Bu fikri örnekle açıklamak için İngiltere Merkez Bankası, geçtiğimiz yıl bahar aylarında piyasaların küresel karantinaların şokunu sindirmek durumunda kaldığı döneme işaret ediyor. Bu dönemde şaşırtıcı olmayan bir şekilde riskli varlıkların fiyatları düşüşe geçti. Yatırım alanında ve fon yönetiminde bazı yapısal ve teknik konular bu çöküşü hızla güçlendirdi.

Türev piyasası katılımcıları da, mart 2020’de giderek büyüyen taleple birlikte çok daha yüksek miktarlarda teminat göstermek zorunda kaldı. Bunun sonucunda daha fazla satış tetiklenmiş oldu. Tüm bunlarla birlikte birçok fon likiditasyona mecbur kaldı. Özellikle de kurumsal tahvillere odaklanan fonlarda, çıkış talepleri yükseldi.

Bu taleplere hızlı bir şekilde karşılık vermek fonlar için oldukça zor oldu, zira bu fonların ellerinde bulundurdukları varlıkların satışı kolay değildi. Zirve noktasında mart ayında kurumsal tahvil fonlarından çıkışlar %5’e ulaştı. Bu rakam ise küresel finansal krizden bu yana görülen en yüksek çıkış talebi oldu. Bu fonlar için tek çıkış yolu hızla tahvil satışı yapmaktı.

Financial Times’ın haberine göre hedge fonların, iyi dönemlerde oldukça yüksek getiri sağlayan kaldıraçlı işlemleri, piyasalar düşüşe geçtiğinde hızlı bir şekilde büyük hasara neden oldu. Aynı zamanda birçok farklı varlık sınıfında işlem imkanı tanıyan bankaların da stres miktarı yükseldi. Tüm bunlar İngiltere Merkez Bankası’nın yayınladığı yazıya göre “derinlemesine inceleme” gerektiriyor.

Bunun nedeni ise gelecekte gerçek hayata etki etme potansiyeli olan benzer olumsuzlukların yaşanmasına engel olunmak istenmesi. Bu olumsuzluklar yükselirken, merkez bankalarının sert müdahaleleri çöküşü durdurmaya yetti. Mart 2020 piyasalarda büyük bir stresin örneği oldu. Yine de şimdilerde o dönemde görülen seviyelerde volatilitenin görülmüyor olması güven verici.

Bu durum ise finansman maliyetlerini çarpıcı bir şekilde düşük tutuyor ve küresel ekonomiye pandemi şokundan toparlanmak için gerekli nefes alma alanını sağlıyor. Absolute Strategy Research’e göre ABD’nin ölçüt niteliğindeki endeksi S&P 500 son haftalarda oldukça dar bir alanda işlem görüyor. Endeks haziran ayında yalnızca iki kez bir işlem günü içinde %1’in üzerinde yükseliş ve düşüş gösterdi.

Bu günlerde bile ilerleyen günlerde, görülen düşüşün ardından aynı miktarda yükseliş yaşandı. Yeni yükselişler de neredeyse her gün görülüyor ancak bunlar küçük miktarlarda ortaya çıkıyor. Para birimlerinde de piyasalar benzer bir sakinlikte. Deutsche Bank Makro Stratejisti Alan Ruskin, “euronun dolar karşısında en dar yıllık alanını kaydetmesi hala mümkün” dedi. Euro yen karşısında da benzer bir performans izleyebilir.

Avusturalya Doları ve yen gibi daha hareketli piyasalarda bile sıra dışı bir sakinlik hakim. Üstelik henüz geleneksel yaz durgunluğu devreye girmedi. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre tipik olarak tahmin edilemez hareketleriyle bilinen kripto paralarda bile durgun görülüyor. Yılın ilk dönemlerinde Bitcoin’in fiyatında görülen dramatik düşüşün ardından, fiyatlar 33 bin dolar seviyesinde istikrar kazandı.

Kripto para savuncularından bazıları, 2017 yılındaki kripto patlamasının ardından görülen duraklama dönemine benzer bir ‘kripto kışının’ geldiğini söylüyor. Elbette bu durum Elon Musk’ın atacağı bir tweet’le değişebilir. Ancak daha köklü varlık sınıfları açısından ciddi bir enflasyon şoku ya da Delta varyantının yayılımı gelecek aylarda görünümde az miktarda değişime neden olabilir.

JPMorgan Asset Management’ın Avrupa Baş Piyasa Stratejisti Karen Ward bu durumun nedeninin yatırımcıların merkez bankalarının şokları baskılayacağına yönelik inancı olduğunu söyledi. Ward, enflasyonun seyrinin ve ne kadar kalıcı olduğunun tam olarak anlaşılabilmesi için aylar geçmesi gerektiğini ifade etti. Piyasalardaki sakinliğin yıl sonuna kadar sürebileceğini ifade eden Ward, bu dönemde hisse satışı yapmanın doğru olmayacağını açıkladı.

Altında alıcılar baskın konumda

 

Euro'da zayıflama beklentisi

 

Kritik haziran enflasyonu açıklandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)