E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalar ralliye mi hazırlanıyor?---

Küresel borsalar ralliye mi hazırlanıyor?

Küresel borsalar ralliye mi hazırlanıyor?
09 Ocak 2023 - 11:18 borsagundem.com

Hisse senetleri için beklentiler tüm piyasa çevreleri için düşük gözüküyor. Ancak başarılı teknoloji yatırımlarıyla bilinen ünlü borsa yazarı Cody Willard borsalardaki karamsarlığın yeni bir rallinin işareti olduğunu belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalarda boğa ve ayı piyasası yatırımcıları aynı anda yanılıyor olabilir. Yeni yılda piyasalardaki oynaklık devam ediyor ve tüm boğa piyasası yatırımcıları bu yıl ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını düşüreceğini düşünüyor gibi görünüyor.

MarketWatch yazarı Cody Willard ayı piyasası yatırımcılarınınsa FED’in 2023’te ne yapacağıyla ilgilenmediğini düşünüyor. Willard’a göre bazı ayı piyasası yatırımcıları boğalarla aynı stratejiyi takip ediyor ve FED’in bu yılın ilerleyen zamanlarında faizleri düşürmesi durumunda açığa satış pozisyonlarını kapatmayı hedefliyor.

Bu süreçte boğa piyasası ve ayı piyasası yatırımcılarının anlaştığı tek bir konu var. 2023 yılının ilk yarısında ABD borsalarında S&P 500 Endeksi düşüş gösterecek.

Bu kadar geniş çaplı bir şekilde üzerinde anlaşmaya varılan herhangi bir taktik kitabının Willard’a göre işe yaraması mümkün değil. Zira böyle bir ihtimal muhtemelen borsalar üzerinde fiyatlandırılmıştır.

Borsa yazarı tüm bunlara dayanarak gelecek birkaç haftada küresel hisse senetlerinde bir ralli oluşacağını öngörüyor. Bu sebeple son zamanlarda kendisinin de dipten alımlara başladığını ve düşük ölçekli opsiyon işlemleri yaptığını belirtiyor.

Willard masada risk getirisi gördüğünde agresif olmaktan çekinmediğini belirttiği bir yatırım stratejisine sahip. Borsa yazarı henüz bu noktaya gelmediğini ancak bu yıl borsalarda %10-15’lik bir satış dalgası görmesi halinde uzun vadeli pozisyonlar oluşturacağını yazdı. Bu tür bir işlem hakkında konuşmak ciddi anlamda harekete geçmekten çok daha kolay olduğuna da dikkat çekti. Zira hiçbir yatırımcı bir sınır çizmek ve bu sınırın ötesine geçildiğinde rest demek zorunda değil.

Borsa yazarına göre kısa vadedeki piyasa görünümünde boğa piyasasını destekleyen en önemli işaret piyasalardaki herkesin keyifsiz olması. Bu tür dönemler Willard’a göre aynı zamanda yeni yetme yatırımcıların zorlandığı ve borsaların korkutucu olduğunu öğrendiği zamanlardır.

Teknoloji balonu sırasında risk alan kazandı

Dibe tam olarak ulaşılmadan önce yatırımcıların borsalara tamamen kayıtsız kaldığı bir noktaya gelinmesi gerekebilir. Borsa yazarı 2002 ve 2003 yıllarında yaşanan dot.com krizi sırasında da bunun yaşandığını belirtiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre teknoloji balonu olarak da bilinen 2000’lerin başlarındaki dot.com krizinde dönemin gelişmekte olan bilgisayar ve internet odaklı hisse senetleri olağanüstü bir şekilde geri çekilmişti. Ufak çaplı teknoloji firmalarının hemen hepsinin yok olduğu kriz sırasında büyük hisse senetleri de çarpıcı düşüşler gerçekleştirdi. Örnek vermek gerekirse Amazon’un Hisse senedi fiyatının 107 dolardan 7 dolara kadar indiği piyasa ortamında teknoloji hisselerine yönelik inanç da yok olmuştu.

Borsa yazarı Ekim 2002’de Nasdaq Bileşik Endeksi 2000 yılının zirvesinden %70 düşmeden önce teknoloji odaklı bir hedge fonu başlattığını belirtiyor. O dönemde hiç kimse bu fona yatırım yapmak istememiş. Willard 2003 yılında herkesin Steve Jobs’ı küçümsediği bir dönemde okuyucularına Apple hisselerine ve opsiyon işlemlerine yüklendiğini açıklamış. Borsa yazarı bu dönemde hiçbir okuyucusunun Apple aldığı için kendisine kızmadığını ama aynı zamanda kimsenin de umursamadığını yazdı.

Willard teknoloji şirketlerinde 2002’ye benzer bir dip arayan yatırımcıların bilançolara bakması gerektiği konusunda uyardı. Zira hisse değerlemelerinde bu denli düşüş yaşayan iyi şirketler bilançolarındakinden daha az nakitle ticaret yaparlar.

Borsa yazarı 2003’te Apple hisselerini satın alırken şirketin bulunduğu noktanın da böyle olduğunu yazdı. Ekim 2002’de birçok başarılı teknoloji hissesi Apple’ın tüm zamanların en düşük seviyesine inmesinden tam altı ay önce dibe vurdu ve Willard bu sayede pozisyonlarını oluşturabildi.

Zorlu dönemlerde riskli yatırım kararları almak kolay değil

Willard, Mart 2003’te Apple hisselerini satın almasının bu kadar iyi sonuçlar vereceği hakkında hiçbir fikri olmadığını belirtiyor. Ağustos 2003’te Google’ın halka arzını satın aldığında da 20 dolar gibi bir fiyattan Facebook hisselerini satın aldığında da 100 dolar civarından Bitcoin satın aldığında da bu kararları vermenin kolay olmadığını sözlerine ekledi. Willard bu yatırımları iki kat kazandırdığında ve sonraki bir veya iki yılda 100 Dolar geri çekildiğinde de kimsenin umursamadığını söyledi. Ancak borsa yazarı son dönemde okuyucularının kendisine Bitcoin hakkında yazı yazmayı bırakmasını istediğini ve bu tavsiyeye uymanın da zor olduğunu belirtiyor.

Willard hisse bölünmesinden faydalanarak yedi yıl önce hisse başına 7 dolardan Nvidia hisselerini satın aldığında bu hissenin yapay zeka, sürücüsüz araçlar ve diğer devrimsel konular için iyi pozisyonlandığını yazdı. Ancak o dönem bu hisseleri satın almak zordu ve çok az insan önceki yıllara göre en yüksek seviyelerinden aşağıya inen ve on yıldır diplerde dolaşan çip şirketlerine inanıyordu.

Borsa yazarı zorlu yatırımların en iyi yatırımlara dönüşebileceğini eğlenceli yatırımlarınsa çok nadir iyi bir yatırım olabileceğini belirtiyor. Bu sebeple Willard bugünlerde satın aldığı bazı hisse senetlerini dibe yerleştirdiğini ve 10-15 yıl içerisinde bu şirketlerin 10 ila 100 tanesi hakkında yazacağını söyledi. Borsa yazarı bu sürecin kolay olmayacağını kabul ediyor. Yine de borsalardaki döngü başladığında bir sonraki aşamada bu hisselerden birkaçına sahip olmanın eğlenceli olacağını da sözlerine ekliyor.

Borsada yükseliş sürer mi, kritik seviye neresi?

 

Bir sonraki boğa piyasasını hangi sektörler besleyecek?

 

Wall Street resesyon olasılığına meydan okuyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZBİLEN09 Ocak 2023 12:26

    bizde hisse senetlerini korkutup topladıklarını düşünüyorum.endeks mart ayına kadar 6500 olabilir.