E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKur savaşları başladı---

Kur savaşları başladı

Kur savaşları başladı
12 Ağustos 2015 - 07:16 borsagundem.com

Çin, dün sürpriz bir şekilde para birimi yuanı yüzde 1.9 devalüe ederek yeni bir kur savaşının fitilini ateşledi

Kur savaşında yeni cephe Uzakdoğu'dan açıldı. Çin Merkez Bankası para birimi yuanı yüzde 1.9 devalüe ederek yeni kur savaşının fitilini ateşledi. Sabah'ın haberine göre, büyüme ve ihracattaki yavaşlamaya reel faizlerdeki baskı da eklenince bu hamleyi yapan Çin'in para birimi böylece dolar karşısında son üç yılın en düşük seviyesine geriledi. Son 20 yılın en büyük devalüasyonu olan bu hamleyle temmuzda, yüzde 8.3 gerileyen ihracattaki kan kaybının giderilmesi amaçlanıyor. 

BATI'DA FAİZLER DÜŞTÜ 

Çin'in devalüasyonunun ardından başta ABD ve Almanya olmak üzere Batı'da devlet tahvillerinin getirisi azaldı. Hammadde fiyatları da Çin'deki talebin artacağı beklentisiyle yükseldi. Özellikle petrol kayıplarının bir kısmını geri aldı. Güney Kore wonu, Malezya ringgiti, Rus rublesi gibi gelişmekte olan ülke para birimleri de dün bu gelişmelerle değer kaybetti. Çin'in bu adımına karşılık ABD'den gelecek hamle merak ediliyor. Çünkü Çin'in yuanı serbest bırakacak sisteme geçmesi ile ülkenin para birimindeki değer kaybının devam etmesi bekleniyor. Çin'in hamlesini SABAH'a değerlendiren İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan, bunun ülkelere doğrudan bir etkisinin olmayacağını ancak dolaylı olarak endişe verici bir durumun olduğunu belirtti. 

ENDİŞE VERİCİ BİR ADIM 

Şant Manukyan, "Gelişen dünya için endişe verici. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi tüketimle değil ihracatla büyüyeceğini açıkladı. Diğer ülkelerin doğrudan kurla oynama gibi bir güçleri yok ancak bazı araçları kullanarak kur üzerinde düşürücü etki yapabilirler. Çin'in bundan sonra yapacakları önemli. Eğer bu seviyeden korumak isterse durum daha farklı olur. Bu, Çin'in rezervlerinin de küçülmesi anlamına geliyor" dedi. Çin'e karşı 23 milyar dolarlık dış ticaret açığı olan Türkiye'nin bu adımdan nasıl etkileneceği de merak konusu. 

Çin ne yaptı? 

Para birimini sıkı kontrol altında tutarak, yuanı yüzde 1.9 devalüe etti. 

Neden devalüasyon?

Çin Merkez Bankası, büyüme ve ihracatta yavaşlamayı durdurarak, yuanı piyasa ile aynı çizgiye getirmek istiyor. 

Dünyaya etkisi ne? 

Başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere ihracatta rekabet gücü azalacak. 

Piyasayı nasıl etkiler? 

Dünya merkez bankalarının üzerindeki kur politikası baskısı artacak. Emtia piyasası ve sermaye akımları etkilenecek. 

Sonraki adım ne olacak?

Çin, para birimi yuanı IMF kur sepetine dahil edecek. Kuru serbest bırakacak adımlar atılacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)