E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKur, fiyatlar üzerinde baskı yaratabilir---

Kur, fiyatlar üzerinde baskı yaratabilir

Kur, fiyatlar üzerinde baskı yaratabilir
01 Ekim 2015 - 07:17 borsagundem.com

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde ve yağışın olması ile birlikte gıda enflasyonu düşüşe geçebilir

"METEOROLOGICA" 
 
Normandiya Çıkarması insanlık tarihindeki dönüm noktalarından. Meteorologlar çıkarmanın planlamasında generallerle birlikte önemli paya sahipler. Belki de dünyanın ekonomistlerden daha fazla meteorologlara ihtiyacı vardır.
Yunan düşünür Aristotle'ın "Meteorologica" kitabı tarihte bilinen ilk sistematik hava durumu incelemesi. Milattan önce 4. yy'da yazılan Meteorologica'daki çoğu teori yanlış çıktı. Çünkü Aristotle deneysel bir araştırmacıdan çok bir düşünür. Yine de konuya sistemsel 
yaklaşması açısından kıymeti (çok) yüksek. Biz de meteorolog değiliz. Ancak kimya ve diğer doğa bilimlerinde temel eğitimimiz var. Geçtiğimiz yıl sonbaharda Türkiye'de havanın mevsim normallerinden daha sıcak seyretmesi şiddetli fırtınalar hatta hortumlarla sonuçlandı. Hortum, Türkiye coğrafyasında sık karşılaşılan bir durum değil. Mevsim sıcaklıklarının mevsim ortalamalarından sapması hava durumunu olumsuz etkilemekte. Daha fazla ısınan atmosfer biriktirdiği enerjiyi (termodinamik ilkelerine göre) fırtına şeklinde 
üzerinden atmakta.
Fırtınalar tarım için çok iyi değil. Ancak yağış tarım için iyi bir gelişme. Bu nedenle havanın Ekim ayı ile birlikte soğuması ve mevsim normallerine yaklaşması önümüzdeki dönemde gıda hasadını pozitif etkileyebilir. Sıcaklıkların mevsim normallerine yakın seyretmesi gıda enflasyonu için iyi bir haber! Kur şokunun fiyat seviyeleri üzerinde baskı kuracağı şüphesiz. 
TCMB de çok fazla ihtiyaç duyduğu bir anda meteorolojik gelişmelerden fiyat istikrarı konusunda yardım görebilir!

Ziraat Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)