E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKur arttı ithalatın anlamı kalmadı---

Kur arttı ithalatın anlamı kalmadı

Kur arttı ithalatın anlamı kalmadı
15 Ağustos 2015 - 06:10 borsagundem.com

TÜKETBİR Genel Başkanı Tunç, kurların yükselmesinin ardından et ithalatı kararının bir anlam ifade etmediğini söyledi

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Genel Başkanı Bülent Tunç, döviz kurlarındaki artışın üretim maliyetlerini yüzde 30 yükselttiğini belirterek, “Kurların yükselmesinin ardından ithalat kararının alınması bir anlam ifade etmiyor. Yerinde ancak geç kalınmış bir karar olduğunu düşünüyorum” dedi.

Tunç, üreticilerden çıkış fiyatlarında 2 lira artış olduğunda bunun aracılar tarafından tüketicilere 10 lira olarak yansıtıldığını dile getirerek, spekülatörlerin bu yolla büyük paralar kazandığını, vatandaşın ise ucuz et yemekten mahrum bırakıldığını ifade etti. Bu kararla beraber et fiyatlarında sınırlı bir gevşeme olabileceğini vurgulayan Tunç, “Ancak bu sorunun çözümü üretimden geçiyor” dedi.

FİYAT 2 TL İNER

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, ithalatın hayvan başına 600 lira civarında bir fiyat düşüşüne, karkas ette de bunun yaklaşık 2 liralık bir indirime denk geldiğini bildirdi. Yalçındağ, söz konusu düzenlemenin gereksiz yere şişen fiyatları istenilen noktaya getirebileceğini ifade etti. Yalçındağ, “Pazartesiden itibaren indirimleri kendi işletmemde etiketlere  yansıtacağım. Diğer kasap arkadaşlarla da bu konuyu görüşeceğim” dedi. 

BİR ETKİSİ OLMAZ

Şen Kasap işletmecisi Yiğit Kılıç, ithalat vergisinin sıfırlanmasının kasaplara faydası olmadığını belirterek, raflarda satılan ürünlerin yerli olarak et borsasından temin edildiğini söyledi. Kılıç, ithal etlerin illerin et borsalarında satılması durumunda fiyatlarda düşüş yaşanabileceğini ifade ederek, “Bu karar, aracılara  yarayacaktır. Yapılan indirimlerin raflara yansıyacağını düşünmüyorum” dedi. 
Nizamoğlu Kasap’ın sahibi Yakup Nizamoğlu ise Resmi gazete’de yayımlanan kararın kasapların et maliyetini etkilemeyeceğini söyledi. Kararın, ithal et kullanan ESK gibi büyük işletmeleri ilgilendirdiğini aktaran Nizamoğlu, “İthalatın önünün açılması et fiyatlarındaki artışı engeller ama düşürmez” şeklinde konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)