E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüçük yatırımcı borsaların yeni devini arıyor---

Küçük yatırımcı borsaların yeni devini arıyor

Küçük yatırımcı borsaların yeni devini arıyor
27 Ocak 2021 - 10:25 borsagundem.com

Karlılık gibi geleneksek değerleme ölçütleri, spekülasyon yoğunlaştıkça görmezden geliniyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsaların ve küçük yatırımcının mevcut durumunun ne olduğunu anlamak için, Goldman Sachs’ın derlediği bir endeks oldukça önemli bilgiler veriyor. Yatırım bankası karlılığı olmayan teknoloji hisselerinin bir endeksini oluşturdu. Karlılık ise geleneksel olarak hisse değerlemelerinin önde gelen belirleyici unsurlarından. Mart ayının ortalarından bu yana endeks neredeyse %400 yükseliş gösterdi. Bu hisselerinin değerleri neden bu kadar hızlı yükseldi?

Nedenlerden bir tanesi bu şirketilerin birçoğunun yüksek marjlı, yüksek büyüme gösteren ve ölçek hedefine ulaşabilmek için karları yeniden şirkete yönlendirerek yatırım yapan şirketler olması. Bu şirketler bilançolarına değil, hızlı bir büyüme göstermeye odaklanıyor. Bu oldukça geçerli bir tutum olabilecekken, Goldman Sachs’ın Karlılığı Olmayan Teknoloji Hisseleri Endeksi’nin 2014 yılındaki kuruluşundan Mart 2020’ye kadar daha farklı bir görünüm sergiledi.

Bu yıllar arasında endeksteki şirketler, borsaların geneli yükseliş gösterse de, yatay seyretti. Eğer piyasalar bu şirketlerin yüksek büyüme potansiyeli olduğunu düşünseydi, şirketler iki yıl önce de bugün olduğu gibi yüksek performans gösteriyor olmaz mıydı? Peki değişen neydi? Bu endeksteki sıra dışı hareketin, geçtiğimiz yıl bahar aylarında ortaya çıkan, yatırımcı tercihlerindeki değişimden kaynaklandığı söylenebilir. Birçok bireysel yatırımcı, açık uçlu ortak fonlar gibi aktif olarak yönetilen araçlardan uzun zaman önde uzaklaştı.

Bazı yatırımcılar, aynı zamanda pasif olarak yönetilen, endekslere bağlı borsa yatırım fonlarından da uzaklaşmaya başlıyor. 

Bunun yerine küçük yatırımcı, bireysel isimleri yakalama çabası içine giriyor. Bu değişimi kesin olarak göstermek için bir ölçüt yok, ancak sinyaller yanıltmıyor. Options Clearing Corporation verilerine göre, bireysel hisse opsiyonu işlemleri, yeni rekorlar kırıyor. Kurumun araştırması, 10 ya da daha az hisse opsiyonu alımlarına bakarak, işlemlerin yaklaşık %15’inin yalnızca bir sözleşme için olduğunu ortaya koydu.

Düşük fiyatlı hisseler, son dönemde yatırımcıların ilgisini çekiyor. 2020’nin Aralık ayında, SentimenTrader’ın verilerine göre, yatırımcılar 1 trilyon dolarlık hisse işlemi gerçekleştirdi.  Bu rakam ise bir önceki aylık rekorun oldukça üzerine çıktı. Bu tür işlemler, insanların parası profesyonel bir para yöneticisi ve pasif olarak yönetilen bir borsa yatırım fonu arasında sıkıştığında gerçekleşmiyor. Bu iki grup da, düşük fiyatlı hisselerin alanına girmiyor.

Bunun yerine, küçük yatırımcının tercihlerinde üç unsur, ciddi anlamda değişim gösterdi. Birincisi, 2019 yılında aracı kurum komisyonlarının sıfıra düşürülmesi oldu. Ardından, cüzi pay alımının geniş kitlelerce kabul görmesi, değişimi hızlandırdı. Son olarak ise hükümet teşviklerinin birikimleri arttırması, borsa işlemlerinin yükselmesine neden oldu. Bu durum geçtiğimiz yıl Mart ayında korona virüsün yarattığı ekonomik hasarı gidermek için yürürlüğe konan Cares Act ile başladı ve geçtiğimiz ay ABD Kongresi’nden geçen 900 milyar dolarlık paketle devam ediyor.

Financial Times’ın haberine göre, banka hesaplarında daha fazla para olan ve ekonominin durumunun yarattığı korku nedeniyle harcama yapmayan bu kesim, borsa işlemlerine yöneldi. Küçük yatırımcının borsa işlemleri, S&P 500’de yer alan “güvenli” isimlerine odaklanmıyor. Eğer durum bu olsaydı, küçük yatırımcı pasif Borsa yatırım fonlarını almaya devam ederdi. Bunun yerine borsaların yeni devini arıyorlar.

Bir Silikon Vadisi yatırımcısı zamanında, “aldığı 10 spekülatif teknoloji hissesinden dokuzu sıfıra düşen, onuncusu ise borsaların yeni devi olan bir insana ne denir” sorusunu sormuştu. Cevap olarak ise, “muhteşem bir şekilde zengin” ifadesini kullanmıştı. Dot-com balonu benzeri bir zihniyetle, bir sonraki borsa devi arayışı, küçük yatırımcıları henüz para kazanmaya başlamamış olan teknoloji hisselerine yöneltiyor.

Küçük yatırımcı yakıt hücresi üreticisi Plug Power’a yöneldi ve şirketin hisseleri son altı ayda 7 dolardan 70 dolara yükseldi.

Aynı zamanda Çin’in elektrikli araç üreticisi Nio, geçtiğimiz yaz aylarından bu yana 10 dolardan 60 dolar seviyesine çıktı. 

Tahminlere göre korona virüs pandemisi sonrası normalleşme sürecinde borsalardaki bu aktivite son bulacak. Aşılar uygulandığında, vaka sayıları düştüğünde ve ekonomi yeniden açıldığında yatırımcılar yaşam standartlarını iyileştirmek isteyecek. Bu yeni bir araba ya da mutfak değişimi olabilir, ancak sonuç olarak borsalarda yeni bir dev arayışına daha az para harcanacak.

Ekonomist Herb Stein, “bir şey sonsuza dek süremezse, bir noktada duracaktır” dedi. Bir noktada bu şirketlere yönelik kar beklentilerinin, gerçek karlar yaratması gerekiyor. Şimdiye kadar bu yeni küçük yatırımcı topluluğunun kararlılığı ciddi ölçekte bir geri çekilmeyle sınanmadı. Para kazanmayan şirketlere yapılan yatırımlar, uzun vadede başarısız olacak. Herkes bu gerçeğin farkına varana kadar, yatırımcılar gelecekte kar etme beklentisiyle yüksekten uçan bu şirketlere yatırıma devam edecek.

Goldman Sachs, Migros hissesi aldı

 

Global piyasalar Fed toplantısını bekliyor

 

Volatil ve yönsüz fiyatlamalar dikkat çekti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • adanadan28 Ocak 2021 07:02

    bu kylere desekki gelin karlılıgı sürekli artan şefaf yöneliten şirketlere yatırım yapın temettü emekliliğini sabırla bekleyin hadi canım sende orada  x hissesi su kadar gitti x hissesi böyle gitti su oldu bu oldu yav bizim mutlu bile borsacı olduysa hekez borsacı olur :D ama aıl konu işin aslını ögrenmek  unutmayınki pazarlamacının müsteriside en az pazarlamacı kadar üçkağıtcıdır

  • vatandaş27 Ocak 2021 18:10

    piyasada 6 milyar kredi var yedirmezler