E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKritik FED toplantısı öncesinde bilinmesi gereken her şey---

Kritik FED toplantısı öncesinde bilinmesi gereken her şey

Kritik FED toplantısı öncesinde bilinmesi gereken her şey
13 Aralık 2023 - 11:44 borsagundem.com

FED yönetimi merakla beklenen faiz kararını bugün açıklayacak. Faizlerin sabit tutulmasına her ne kadar kesin gözüyle bakılsa da analistler FED yönetiminden gelecek açıklamaların piyasaların yönünü belirleyeceğine işaret ediyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalar ABD Merkez Bankası’nın (FED) aralık ayı toplantısına kilitlendi. Gün içerisinde yapılacak açıklamalar son iki yıldır kontrolden çıkan ABD enflasyonuyla mücadele eden FED yöneticileri için önemli bir dönüm noktası olabilir.

Toplantı sonuçlarında FED’in faizleri yükseltmesine neredeyse hiç ihtimal verilmiyor. Piyasaların beklentisi ise agresif faiz artışlarından uzaklaşılması ve bundan sonra ne olacağına dair uygun bir tablo gösteren bir politika değişikliği yönünde.

CNBC’nin haberine göre Bank of America ABD Ekonomisti Michael Gapen, “FED üst üste üçüncü kez beklemede kalacak ve bize göre bu FED’in muhtemelen faiz artışlarını sona erdirdiğini gördüğü anlamına geliyor” açıklamasında bulundu.

Gapen, enflasyonda olası yükselişlerin FED'i daha fazla faiz artışlarına zorlayabileceğini kabul etse de "Yavaşlayan bir ekonominin daha olası olduğunu ve ekonomik anlatının 2024'te faiz artırımlarından faiz indirimlerine doğru değişmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye ekledi.

Faiz indirimlerine yönelik politika değişikliğinin işaretleri belli belirsiz bir şekilde gelmesi beklense de geçen yılın mart ayından bu yana 11 kez faiz artıran FED için büyük bir politika değişikliği anlamını taşıyor.

FED, faiz açıklamasının yanı sıra ekonomik büyüme, enflasyon ve işsizlik konusunda tahminlerini güncelleyecek. Ayrıca FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları da piyasalar için kritik önem taşıyor. Zira Powell ABD enflasyonu yavaşlarken para politikasının gevşetilmesi için uygulanacak stratejiyi tartışabilir veya piyasaları sarsabilecek nitelikte şahin ifadeler kullanmaya devam edebilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, FED’in kritik faiz kararı Türkiye saatiyle 21:00’de açıklanacak. FED Başkanı Jerome Powell da 21:30’da düzenlenecek basın toplantısında soruları yanıtlayacak.

FED açıklaması

Faiz oranlarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı sonrası FED’in faiz kararını da belirten bir açıklama yapacak. Piyasalar gösterge gecelik borçlanma faizinin yüzde 5,25-5,5 aralığında tutulacağına neredeyse kesin gözüyle bakıyor.

Komitenin istihdam, enflasyon, konut piyasası ve genel ekonomik büyüme değerlendirmesinde de bazı dil değişiklikleri olabilir.

Örneğin, Bank of America, komitenin "ek politika sıkılaştırması" referansını bırakabileceğini ve FED’in enflasyonu %2'ye geri döndürme konusunda kararlı olduğunu tekrarlayabileceğini düşünüyor.

Benzer şekilde, Goldman Sachs, açıklamanın daha sıkı finansal koşullarla ilgili ifadeleri dışlayabileceğini ve faiz artışları sürecinde kullanılan birkaç ifadenin daha değiştirilebileceği olasılığını değerlendiriyor.

Ekonomik değişkenlerinin ve hisse senedi fiyatlamalarının bir karışımını belirten finansal koşullar 1 Kasım’da sona eren FED toplantısından bu yana önemli ölçüde gevşedi.

Charles Schwab Baş Yatırım Stratejisi Liz Ann Sonders FED’in faiz kararına ilişkin “Bir duraklama neredeyse garanti. Ancak FED açıklamaları sırasında olmasa da basın toplantısı sırasında finansal koşulların gevşemesi konusunda biraz geri adım atılmasına şaşırmam. Powell’ın bu konuyu ele alması gerekecektir” ifadelerine yer verdi.

Noktasal grafikler

Yaklaşan faiz indirimlerini gösteren doğru bir işaret varsa bu FED’in ‘noktasal grafik’ olarak bilinen ızgara biçimindeki grafiktir. Söz konusu gösterge her bir FED üyesinin faiz kararlarına ilişkin beklentilerini tek bir tabloda yansıtır. Piyasalar tüm üyelerin önümüzdeki üç yıl için ve daha uzun vadeli tahminleri üzerinden bir “medyan nokta” belirler. Bu nokta yatırımcılara FED’in politika faizlerinin geleceği hakkında ne öngördüğünü anlatır.

Grafikteki en keskin değişiklerden birisi bu yıl daha önce belirtilen faiz artışı öngörülerinin ortadan kaldırılması olacak.

Bunun da ötesinde piyasalar agresif bir şekilde faiz indirimlerini fiyatlandırıyor. CME Group’un FedWatch göstergesine göre vadeli işlemler yatırımcıları Mayıs 2024’te başlayacak ve yıl sonuna devam edecek faiz indirimleri dalgasında FED’in politika faizlerini en az 1 yüzdelik puan düşüreceğini öngörüyor.

LPL Financial’ın Küresel Baş Stratejisti Quincy Krosby noktasal grafiklere ilişkin açıklamasında, “Bu çok önemli olacak, çünkü hisse senetlerindeki yükselişin büyük bir kısmı, faiz indirimlerinin gelmesiyle birlikte güvercin bir politika değişimine dayanıyor. Piyasa öngörülerini kabul ederlerse ve hatta biraz bile aynı doğrultuda kalırlarsa borsalar daha da fazla yükselecektir” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte, Wall Street'teki çoğu stratejist ve ekonomist daha temkinli bir yaklaşım bekliyor. Örneğin Goldman Sachs, her ne kadar ilk faiz indirimi beklentisini öne çekse de söz konusu ilk faiz indiriminin piyasa fiyatlamasıyla uyumlu olmayan bir şekilde gelecek yılın üçüncü çeyreğinde gerçekleşeceğini öngörüyor.

Goldman Baş Ekonomisti Jan Hatzius, “Bu denli hızlı gitmeleri için çok fazla şey olması gerekir. Gelecek yılın ikinci yarısı faiz indirimleri için yılın ilk yarısından çok daha gerçekçidir” dedi.

Schwab’dan Sonders de olası faiz indirimleri için “Bunun olmayacağını söylemiyorum, sadece mevcut verilere dayanarak erken olduğunu düşünüyorum. Nihayetinde, belki de tahvil piyasası haklı olacaktır. Ancak bu muhtemelen şimdi ile mart ayı arasında bazı ekonomik zorluklar yaşanmadan gelmeyecektir” ifadelerine yer verdi.

Ekonomik öngörüler

Her çeyrekte, FOMC üyeleri temel ekonomik değişkenler için projeksiyonlarını da yayınlar. Gayrisafi yurtiçi hasıla, ABD Ticaret Bakanlığı'nın temel kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi aracılığıyla ölçülen enflasyon ve işsizlik rakamlarına dair tahminler paylaşılır.

Komite eylül ayında, GSYİH büyümesinin yavaşlayacağını, işsizlikte küçük bir artış olacağını ve enflasyonun 2026 yılına kadar FED’in hedefine doğru kademeli olarak geri döneceğini öngörmüştü.

Bu rakamların çok fazla değişmesi beklenmiyor. Goldman, GSYİH üzerinde "küçük bir yukarı yönlü revizyon" ve işsizlik ve çekirdek enflasyon için hafif aşağı yönlü tahminler bekliyor. Muhtemelen burada dikkate alınması gereken pek bir şey olmayacak.

Basın toplantısı

Açıklamaların ardından FED Başkanı Powell sahneye çıkacak ve belki de FED haftasının en kritik anı da Powell’ın açıklamaları olacak.

Powell'ın takip etmesi gereken bir politika var. FED enflasyona karşı galip gelene kadar mücadeleye devam etmenin gerektiğinin bilincinde. Ancak Powell aynı zamanda reel faiz oranlarının, diğer bir deyişle politika faizleri ile enflasyon arasındaki farkın, Amerikan ekonomisi yavaşlamaya devam ettikçe yükseldiğinin farkında.

Şu anda, FED’in politika faizleri %5,25-%5,5 aralığında ve tam olarak %5,33'te hedefleniyor. Salı günkü tüketici fiyat endeksi raporu, gıda ve enerji dışı enflasyonun kasım ayında yıllık %4 oranında seyrettiğini gösterdi. Üstelik çekirdek TÜFE oranı %3,5 ve bu da reel faiz oranını %1,8 civarına getiriyor.

Normal zamanlarda, FED yetkilileri nötr faiz oranını %0,5'e yakın olarak görür. Powell'ın faizlerin "kısıtlayıcı bölgede" olduğu yönündeki son açıklaması da bu tabloyu belirtiyor.

UBS Ekonomisti Jonathan Pingle konuyla ilgili açıklamasında, “Enflasyondaki hızlı bir düşüş göze alındığında FOMC liderliğinin nominal faiz oranları ile reel sıkılaşma seviyesini aynı tutmak isteyerek faiz oranlarını düşürmesi gerekebileceğini değerlendirmesini bekliyoruz. Yine de Başkan Powell’ın yakın zamanda bir sinyal vermesini öngörmüyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

Altında Fed öncesi temkinli seyir

 

Fed kararı öncesi dolarda son durum

 

Boğalar Wall Street’e geri döndü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yorum 13 Aralık 2023 16:45

    yabancı yatırımcısı olmayan bir ülkenin FED den ne beklentisi olabilir ki bist sürekli düşme eğiliminde