E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarKripto yatırımlarının lideri Wall Street---

Kripto yatırımlarının lideri Wall Street

Kripto yatırımlarının lideri Wall Street
28 Şubat 2022 - 13:34 borsagundem.com

Hedge fonlar, yatırım danışmanları ve bazı şirketler, kripto para piyasası ana akıma taşınırken kripto alanındaki yatırımlarını artırıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Profesyonel yatırımcılar kripto paralara rekor hızda akın ediyor. Kurumsal yatırımcılar 2021 yılında kripto para borsası Coinbase’de 1,14 trilyon dolar değerinde kripto para işlemi yaptı. Bu rakam bir yıl önceye kıyasla 120 milyar dolar daha fazla ve bireysel yatırımcıların 535 milyar dolarlık yatırımlarının iki katının üzerinde gerçekleşti. Bireysel yatırımcılar ilk yıllarda Bitcoin piyasasının liderleriydi ve yalnızca Bitcoin alım satımına imkan tanıyan borsalarda işlem yapıyordu.

Bu durum da ortalama işlemlerin dahi etki edebildiği küçük ve yüksek volatiliteli bir piyasaya yol açtı. Kripto odaklı borsa yatırım fonu (ETF) şirketi Valkyrie Funds CEO’su Leah Wald Wall Street Journal’a yaptığı açıklamada, “şimdi çok daha farklı bir piyasayla karşı karşıyayız” dedi. Bireysel yatırımcılar halen varlık göstermeye devam etse de, piyasalarda hedge fonlar, yatırım danışmanları ve bazı şirketler de rol oynuyor. El Salvador dahi önemli bir alıcı haline geldi.

Bitcoin araştırmaları yürüten D.A. Davidson Stratejisti Gil Luria, tüm bu yeni oyuncuların piyasalarda son dönemde aktif olmaya başladığını söyledi. Kripto para piyasalarında profesyonel yatırımcıların artması, kripto paraların son yıllarda ana akıma taşınmasının altını çiziyor. Girişim fonları 2021 yılında kripto paralara milyarlarca dolar yatırım yaptı ve kripto para borsaları, pazarlama alanındaki harcamalarını giderek artırdı.

State Street tarafından ekim ayında 300 kurumsal yatırımcının katılımıyla gerçekleştirilen anket çalışmasında, katılımcıların %80’inin kripto para yatırımları bulunduğu ortaya çıktı. 500 milyar doların üzerinde varlığı bulunan büyük fonlar, kripto paralar konusunda en boğa piyasası taraftarı olan yatırımcılar oldu. Bu yatırımcıların yaklaşık üçte ikisi, kripto para alanında uzmanlaşmış ekiplere sahip. Piyasalarda yer almayan tek önemli kurumsal grup ise ulusal varlık fonları oldu.

Ancak State Street bu grubun da iki yıl içerisinde kripto para yatırımlarına başlayabileceğini düşünüyor.

Kurumsal yatırımların büyümesi, kripto para piyasasının hareketlerinde de değişikliklere yol açtı. Şimdi dijital piyasalar, geleneksel piyasalara paralel bir şekilde ilerliyor. Luria’ya göre profesyonel yatırımcılar kripto paraları, çeşitlendirilmiş bir portföyde yer alması gereken varlıklardan biri olarak görüyor. Kripto para yatırımlarına, diğer varlıklara kıyasla büyük getiri imkanı nedeniyle yöneliyorlar ve kripto para yatırımlarına diğer riskli varlıklar gibi yaklaşıyorlar. IntoTheBlock Analisti Lucas Qutumuro Bitcoin’in son dönemde teknoloji hisseleriyle paralellikler göstermesinin nedeninin bu durum olduğunu söyledi.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışı planlamasına yönelik endişeler ve para politikalarındaki değişim riskli varlıklara ilginin düşmesine neden oluyor.

Alıcılar düşerken, korelasyon yükseliyor. Ocak ayında Bitcoin’in teknoloji hisselerinin çoğunlukta bulunduğu Nasdaq endeksiyle korelasyonu, 2020’nin nisan ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Nasdaq endeksi yıl başından bu yana %14 düşüş gösterdi. Yatırımcılar yükselen enflasyon, faiz oranları, ekonomi ve Ukrayna’daki savaşa yönelik endişelerini yansıttı. Bitcoin ise %18 düştü. Kripto piyasası ise yeni yatırımcılarına adapte oldu.

Piyasalarda artık birçok türev borsası ve yatırımcıların kaldıraç kullanmasına imkan tanıyan otomasyon hizmetleri bulunuyor. Bu tür finansal ürünlere yapılan yatırımlar, işlem hacminin büyük bir kısmını oluşturuyor. IntoTheBlock 100 bin doların üzerindeki işlemleri, bu türden kurumsal yatırımcıların ölçütü olarak kullanıyor. 2021’in dördüncü çeyreğinde bu işlemler, toplam işlem hacminin %99’unu oluşturdu. Kripto hedge fonları da bu talep karşısında yükselişe geçti.

Bugün yönetimi altındaki varlıkları 68 milyar dolar değerinde, 856 adet hedge fon var. 2016 yılında 1 milyar doların altında varlığa sahip 31 hedge fon faaliyet gösteriyordu.

Araştırma şirketi Data Trek Kurucusu Nicholas Colas, değişmeyen tek şeyin Bitcoin’in volatilitesi olduğunu söyledi. Genellikle varlıklar büyür ve kitlelere ulaşırken, volatiliteleri düşer. Colas, “bu durum Bitcoin için geçerli değil” dedi. Devamında, “şimdi de beş yıl önce olduğu kadar yüksek volatiliteli” ifadesini kullandı.

 

Borsanın 2022 yılı seyri

 

Altında yön yukarı

 

Ukrayna’ya kripto para bağışı: 17 milyon dolar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bekir28 Şubat 2022 16:08

    Kripto para 1988 yılında tasarlanmaya başladı ve sahipleri de, şuan ki doların yaratıcılarıdır. Gerisi yalan, yeni yüzyılın adı dijital kölelik

  • Sai28 Şubat 2022 17:44

    Ukraynadan kaçan biri tüm malvarlığını kaybettiğini ve sokakta kaldığını söylemiş. Eğer önceden varlığını kriptoya çevirseydi şu an hiç bir zararı olmayacaktı. Ev araba altın para bunlara her an birileri el koyabilir yok edilebilir. 1988 de nerden çıktı nakamoto nun bundan haberi var mıydı acaba :D Sen amerikalıların domine ettiği altına kölelik etmeye devam et.