E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKremlin'den Erivan'a 'Roma Tüzüğü' tepkisi---

Kremlin'den Erivan'a 'Roma Tüzüğü' tepkisi

Kremlin'den Erivan'a 'Roma Tüzüğü' tepkisi
14 Ekim 2023 - 16:53 borsagundem.com

Rusya, Ermenistan'da Roma Tüzüğü'nün onaylanmasına dair kabul edilen yasanın yürürlüğe girmesine tepki gösterdi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Vahagn Haçaturyan, ülkesinin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (ICC) Roma Tüzüğü'nün onaylanmasına dair kabul edilen yasayı imzalayarak yürülüğe soktu. Ermenistan bu kararın Rusya'ya değil Azerbaycan'a karşı bir güvenik adımı olduğunu söylese ed Rusya tepkili.

Türkrus'da yer alan habere göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in basın sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya'nın Ermenistan'ın Roma Statüsü'ne katılma niyetini memnuniyetle karşılamadığını söylemiş, "Ermenistan, bizim (yani Rusya'nın) Roma Tüzüğü'nden yana olmadığımızı çok iyi biliyor ve Ermenistan da bu kararın yaratacağı durumun gayet iyi farkında. Bunun Erivan'da çok iyi bilindiğini biliyoruz. Bu hoş karşıladığımız bir şey değil. Bu Rusya'ya karşı son derece düşmanca olur" demişti.

60 KABUL 22 RED OYUYLA ONAYLANDI

Mart ayında, ICC Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya'nın çocuk ombudsmanı Maria Lvova-Belova için gıyabi tutuklama emri çıkarmıştı. Buna gerekçe olarak "Ukraynalı çocukların yasa dışı olarak ülkelerinden alınıp Rusya'ya götürülmeleri" iddiası gösterilmişti.

Ermenistan Parlamentosu Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Roma Tüzüğü'nü bu ay başında 60 kabul 22 red oyuyla onayladı.

Rusya tüzüğün onaylanmasının "düşmanca" bir adım olacağını söylemişti. Tüzük yürürlüğe girdiğinde Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ermenistan'a gelmesi durumunda tutuklanması söz konusu olacak.

AMAÇ ERMENİSTAN'IN GÜVENLİĞİ

Ermenistan Başbakanı Paşinyan tüzüğün Rusya'ya karşı olmadığını, Ermenistan'ın güvenliğiyle ilgili olduğunu söylemişti.

Moskova'nın yargı yetkisini tanımadığı Uluslararası Ceza Mahkemesi, 17 Mart tarihinde Vladimir Putin hakkında tutuklama emri çıkarmıştı. Mahkeme tarafından Rus yetkililer, savaş bölgesinden güvenli bölgelere götürülen çocukları ‘kaçırmak’ ile suçlanıyor.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov gelişmenin ardından şunları söylemişti:

"Bu konuda ciddi konuşmalar yapılması gerekiyor. Diplomatik çözüm bulmalıyız. Ermenistan'da bazı belgelerin uluslararası hukukun önüne geçip geçmeyeceğini anlamak gerekecek. Belki de onlar bazı özel koşullar sağlayıp istisnalar yapabilirler."

 

Putin'den İsrail'e kara operasyonu uyarısı: Ciddi sonuçları olur

 

Putin'den önemli destek: Filistin devleti kurulmalı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)