E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisKoza ve İpek'in işlemleri mercek altında---

Koza ve İpek'in işlemleri mercek altında

Koza ve İpek'in işlemleri mercek altında
30 Nisan 2014 - 09:04 borsagundem.com

Başbakanlık Teftiş Kurulu, Koza Altın ve İpek Doğal Enerji'nin sahibi Akın İpek hakkında soruşturma açıyor

Koza Altın ve İpek Doğal Enerji için soruşturma başlatılıyor. Fethullah Gülen'e yakınlığı ile bilinen Akın İpek hakkında manipülasyon nedeniyle daha önce açılan soruşturmalar vardı. Soruşturma kapsamında geçmişe dönük bilgi ve belgeler incelemeye alındı.
Akın İpek'le ilgili, borsada manipülasyon gerekçesiyle hapis isteyen 2 rapor, SPK'daki paralel yapı mensuplarınca hasır altı edilmiş, yerine yeni 2 rapor yazılmıştı. Soruşturma kapsamında SPK'da paralel izler deşifre edilecek. Sabah, Fethullah Gülen için "Gerekirse tüm mal varlığımı veririm" diyen Akın İpek'le ilgili skandal bir belgeye ulaşmış, SPK'da Akın İpek'le ilgili hapis cezası isteyen ve "halkın parasıyla borsada manipülasyon" yaptığını ortaya koyan 2 raporun hasır altı edildiğini ortaya çıkarmıştı. Sabah'ın haberine göre Başbakanlık Teftiş Kurulu, delilleri ciddi bularak Akın İpek hakkında soruşturma başlatılmasına karar verdi. Bu kapsamda müfettişler kurumda incelemeye başlayacak. Sermaye Piyasaları Kurulu (SPK) bir ihbar üzerine işadamı Akın İpek ailesinin Koza Davetiye hisselerine ilişkin inceleme başlatmış ve 2 rapor hazırlanmıştı. Koza Davetiye'nin 2003'te gerçekleşen halka arzının ardından halka arz gelirleri ile açıkça manipülasyon yaptığı tespit edilen raporlarda, Akın İpek aleyhine 2 yıla kadar hapis ve ağır para cezası öngören "emniyeti suiistimal" ve "güveni kötüye kullanmak" suçlamaları ile Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulması istenmişti. 

HAPİS YERİNE UYARIYLA KURTULDU 

Akın İpek'e hapis cezası isteyen raporlar ise SPK'ya 16.08.2007 tarihinde teslim edilmiş ancak bu resmi raporların paralel yapının devreye girmesiyle yok edildiği ve arşivden silindiği belirlenmişti. Silme işleminin ardından raporları yazan uzmanlar yurtdışı eğitime gönderildi. Akın İpek'le ilgili raporların yeniden yazılması için paralel yapıya yakın isimler tarafından yeni uzmanlar görevlendirildi. Yeni uzmanlar da suç duyurusu yerine şirkete sadece uyarı verilmesini istemekle yetindi. Teftiş Kurulu'nun da incelemeye aldığı yok edilen raporlarda Koza Davetiye'yle ilgili şu ifadeler yer alıyordu: "Para transfer edilen kişilerin Koza Davetiye'nin bayileri ve eski çalışanı ile akraba oldukları tespit edildi. Bu kişiler Koza Davetiye hisselerinde yüksek alım ve satım yapıp şirketin hisselerinde yüksek işlem hacmi sağlayarak yatırımcı yanıltıldı ve şirketin borsada değer kaybetmesinin önüne geçildi. Bu dönemdeki işlemlerin yüzde 18'i, sadece para transfer edilen O.K. tarafından gerçekleştirildi."

RAPORA GÖRE SUÇUN FAİLİ

Yok edilen raporda Akın İpek için "suçun faili" ifadesi kullanıldı ve hakkında TCK'nın 508 ve 510'uncu maddeleri uyarınca işlem yapılması şu ifadelerle istendi: "Halka arz gelirlerinin Akın İpek'in talimatları çerçevesinde başkalarına transfer edilmiş olması ve hesaplarına para gönderilen kişiler tarafından para transferinin nedeni olarak Akın İpek olan borç-alacak ilişkisi olduğunun ifade edilmiş olması nedeniyle suçun failinin Akın İpek olduğu tespit edilmiştir." 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (22)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • VaTaNDaS06 Mayıs 2014 16:16

    Ortaklık bozuldu, adı paralel oldu!! Yıllardır kol kola gezdikleri kişilerle çıkar çatışması yaşanınca yeni komplo teorileri ve operasyonlar başladı!! Zavallı bir ülkeyiz...

  • çakır01 Mayıs 2014 11:44

    Akın bey hocanın bir tebbesumune holdingi verdi göz yasına ky verecek

  • akın akın01 Mayıs 2014 00:13

    böyle insanların şirketlerini borsaya alacaksın bir gün çıkacak dengesiz bir konuşma yapacak ky yıllarca acısını çekecek.borsanın ne olduğunu billiyorsun neden şirketlerini borsaya sokuyorsun ky vebali ne olacak bunca beddua ve ahları nereye koyacaksın akın ipek.helal edmiyoruz.sende evime helal lokma götürüyorum deme.

  • kipazede30 Nisan 2014 18:03

    10 yıldır Devlete ve ky ya delikli kuruşu kısmet olmayan ingiliz kipa ne olacak.

  • kamil30 Nisan 2014 16:46

    insanımız gerçekten o kadart kaypak ve riyakar ki. başına gelenin 10 katını daha hakkediyor. bu adamlar hep aynıydı,bunca onları koruyan akp şimdi niye karşısında? paralel değilken yapılan hırsızlık hırsızlık değil miydi? akp o zamanlarda niye aklıyordu?

  • kamil30 Nisan 2014 16:44

    yahu bu zaman kadar aklınız neredeydi, ceplerine ters düştü cemaat hemen inceleme. işine gelince ne oluyor Allahın kanunu mu değişiyor tc nin kanunu mu değişiyor. aynı insanlara neden farklı zamanlarda farklı kanuni uygulama yada teftiş. akp kendi de bataklık içinde

  • YALINKAYALARIN OYUNU30 Nisan 2014 16:08

    YALINKAYALARIN, GOLDASTA CEViRDiKLERi OYUNLARIDA iNCELEYiN.

  • latekzede30 Nisan 2014 15:25

    latek lojistik insanları iflas ettirdi,yatırımcılarını batırdı!lütfen incelyin sayın yetkililer!

  • Erdim30 Nisan 2014 14:48

    Anlamadım gitti bu admalar niye aynı nitelikte ayn faliyet alanları olan ve aynı bağlı ortaklıkları ve iştirakleri olan uç beş şirketi ayrı ayrı borsaya açmış? Şirketin İhtiyaç bulunan nakit kaynağı bir iki şirketle sağlanılamıyormu ki? hani bir şirketin kendine özgün tek faliyeti olsa diğerlerinden faliyet alanları birbiriden farklı olsa neyse, oysa hepsi aynı şekilde holding s tatusunde aynı bağlı ortaklıklardan iştiraklerinin faliyet alanından gelirler. bu karmaşık yapılar istedikleri zaman yatırımcıları ter köşeye yatırmaya çalışan patron cambazlıkları tamamen.

  • TURGUT İMRE30 Nisan 2014 12:13

    MEMSA da mercek altına alınmalı mikroskop altına alınsa daha iyi olur.

  • Tavas30 Nisan 2014 12:10

    Piyasayı sirkeleme uzmanı. Bir sürü dolaylı ortaklıklar yapısı, yatırımcı bilanço hareketlerini deşifre etmekte zorlansın diye. İpeke %52 kozaa ya ortak, Kozaa %99 Apt ye ortak, Apt %45 Kozala ortak. Sonra ipek holding var hem kozal a hem ipeke ye ortak, bu karmaşık ortaklık yapısı içinde ince stratejiler izliyor olmalı. Gercekten çok iyi niyetli olsaydı ne gerek var bukadar alavere dalaverelere sade ortaklık yapısı kurarak borsaya şirkelerini açabilirdi

  • ferıt30 Nisan 2014 12:04

    sımdı burda alım yapan kucuk yatırımcının halı ne olacak ben sahsım adıma petrol arıyor dıye 5,700 alım yaptım zara dız boyu bızım gunahımız ne

  • Erciyes30 Nisan 2014 12:03

    Bu adam şirketleri arasında kurduğu karmaşık ortaklık yapısıyla hisse toplama boşaltma pozisyonuna göre kar zarar saklama veya kaydırma işlemleriyle işini kolaylaştırma sistemini çok kurnaca kurmuş.

  • Dik Duran Vatandaş30 Nisan 2014 12:02

    Buradaki yorumcuların hepsi, kendinden olmayana tahammülü olmayan ve onu kindar olarak gören iktidarın tetikçiliğini yapmışlar. Bu şirkat 17 Aralık öncesi iyi de ondan sonra mı kötü oldu. iddaa edilen olayın üzerinden 11 yıl geçmiş ve bu yıllarda sen iktidardasın. bugüne kadar birşey yapmamışşın, 17 aralık sonrası cephe aldığın için üzerine gidiyorsun. tamam gitde zamamında yandaş olarak gördüğün ve sakladığın için başta kendini sorgulayarak git insafsızlık, haksızlık, adalatsizlık diz boyu yerlerde sürünüyor.

  • mesut30 Nisan 2014 12:00

    akın ipek halka açık bir şirketin patronu olarak siyasi bir taraf oldu ve binlerce yatırımcısını mağdur etti.inşaallah hesabını verir

  • MUSTAFA30 Nisan 2014 10:26

    TEMELİN HARAM PARA BİR GÜN YOK OLUP GİDECEKSİN BUNA EMİNİM

  • Halil30 Nisan 2014 10:14

    Koza ve ipekteki tüm filimleri Cevik kardeşler yaptı.

  • ömer muhtar30 Nisan 2014 10:01

    ipek gurubu başbakana deyil eğer usulsüz olarak birilerinin hakkını çaldıysa hesabı onlara ödemeli

  • bozkurt30 Nisan 2014 10:00

    bu grup sözde fetocu ama bunların din anlayışı küç yat parasını nasıl dolandırırım geç kalınmış bir karar hükümeti tebrik ediyorum

  • İTİRAFÇIYIM..30 Nisan 2014 09:39

    2007 YILINDAKİ ÖZEL DURUM AÇIKLAMASI VE USULSÜZLÜKLERLE İLGİLİ ELİMDE DELİL VAR. İTİRAFÇILIK YAPACAĞIM. ÇOK ŞEY BİLİYORUM. RUHSATLAR, MASTRADA ARAZİ TOPLAMA İŞLERİ, DERİN İŞLER.. CT.İ. NİN TELFON YORUMLARI.. ORTAYA ÇIKSIN HER ŞEY.

  • rasih 30 Nisan 2014 09:27

    BENCEDE ÇOK GEÇ BİLE KALDILAR NASIL İNSANLARI SİLKELİYOLAR . KÜÇÜK YATIRIMCININ ÜÇKURUŞUNA GÖZ DİKİYOLAR KOZA GURUBU ŞİMDİ BAŞBAKANA HESABINI VERSİN OKADAR KİŞİNİN CANINI YAKTILAR ŞİMDİDE HESABINI VERSİNLER BAKALIM CEZASINI ÇEKSİNLER.

  • as30 Nisan 2014 09:22

    sonları da tıpkı ipek böceği gibi olacak gibi,o kozalar da gerçek sahipleri olan kamuya geçmeli.