E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKovid-19'u öldürebilen çelik üretildi---

Kovid-19'u öldürebilen çelik üretildi

Kovid-19'u öldürebilen çelik üretildi
12 Aralık 2021 - 21:03 borsagundem.com

Hong Kong Üniversitesi’nin makine mühendisliği, immünoloji ve epidemoyoloji bölümlerinden araştırmacıların yer aldığı bir araştırma ekibi, anti-SARS-CoV-2 özelliğine sahip ilk paslanmaz çeliği üretti.

Hong Kong Üniversitesi'nde üretilen çeliğin yüzeyi, Kovid-19’a neden olan SARS-CoV-2 virüsünü öldürebilirken aynı zamanda H1N1 influenza virüsünü ve Escherichia coli (E.coli) bakterisini de yok edebilir.

Paslanmaz çelik, birçok kamu alanında ve hijyen zorunluluğu olan tesislerinde en çok kullanılan malzemelerden biridir, ancak çelik antimikrobiyal bir madde değildir. Bununla birlikte, SARS-CoV-2 sıradan paslanmaz çelik yüzeylerde güçlü bir şekilde varlığını sürdürür. Yapılan araştırmalarda virüsün çelik yüzeyde 3 gün sonra bile varlığını koruduğu tespit edildi. Dolayısı ile, virüsün çelik yüzde uzun süre yaşaması, söz konusu alan ve tesisleri kullanan kişiler arasında virüsün bulaşma olasılığının yüksek olmasına neden olur.

Söz konusu buluş ele alan makale iki gün önce Journal of Chemical Engineering dergisinde yayınladı. Anti-SARS-Cov-2 özellikli paslanmaz çelik için, sıradan paslanmaz çeliğin kimyasal bileşimi ve yapısı ayarlandı, içerisinde yüzde 20 antiviral bakır iyon eklendi böylece paslanmaz çelik üzerinde patojenlerin özellikle de SARS-CoV-2’nin etkisiz hale getirilmesi sağlandı.

Buluş için patent başvuru yapıldı. Araştırma ekibi, daha ileri testler ve deneyler yürütmek için asansör düğmeleri, kapı kolları ve korkuluklarının geliştirdikleri paslanmaz çelikten üretilen prototiplerini üretmek üzere endüstriyel ortaklarla iletişime geçti. Prototiplerin üretiminde, asansörlerde düğmeleri yüzde 20 oranında bakır içerikli paslanmaz çelik kullanılarak başarıyla üretildi.

Çalışmanın baş araştırmacısı Litao Liu üniversitenin web sitesinde yayınlanan raporda “Anti-SARS-Cov-2 özellikli paslanmaz çelik, mevcut gelişmiş teknolojiler kullanılarak seri halinde üretilebilir. Enfeksiyon riskini azaltma ve Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında, halka açık alanlarda sıkça dokunulan paslanmaz çeliklerin yerine geçebilir” ifadelerini kullandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)