E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKorona virüsü market yağmalatıyor, işte sebebi---

Korona virüsü market yağmalatıyor, işte sebebi

Korona virüsü market yağmalatıyor, işte sebebi
11 Mart 2020 - 11:30 borsagundem.com

Korona virüs insanları panik alımına sürüklüyor. Dünya çapında marketlerde tuvalet kağıtları, eczanelerde ise maske sıkıntısı yaşanıyor. Psikologlar bu durumun insanların doğasına uygun olmayan bir krizle karşı karşıya kalması olduğunu söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüsün küresel ölçekte yayılmasının etkileri dünyanın dört bir yanında süpermarketlerin adeta yağmalanmasından görülüyor. Virüsün yayılmadığı bölgelerde dahi marketlerin tüketiciler tarafından boşaltılması, eczanelerde maskelerin tükenmesi akıllara insanların neden panikle alışveriş yaptığı sorusunu getiriyor.

Bloomberg'in haberine göre, panikle satın alma şimdiden daha büyük zararlar verme potansiyelini taşıyor. ABD Sağlık Dairesi Başkanlığı’ndan yapılan çağrıda doktorların maske bulamaması ihtimaline karşı Amerikalıları daha fazla yüz maskesi almamaları konusunda istekte bulundu. Japonya ise maske satanlara ceza getireceğini söyledi.

Panik alımının sebebi kontrol

Psikologlar kontrol temel bir insan ihtiyacı olarak görüyorlar. Son derece bulaşıcı ve ölümcül hale dönüşebilir olan salgın insan doğasının temelindeki kontrol duygusu ihlal ediyor. Politika yapıcılar bu duyguyu geri getirmek için bir yol bulamazsa, panik satın alma, istifleme ve kıtlık döngüsü sadece artacak gibi gözüküyor.

Oxford Üniversitesi’nde pazarlama profesörü olan Andrew Stephen, korona virüsün psikolojik etkisine değinerek, "İnsanlar bu tür bir şeyi işlemek için gerçekten psikolojik donanıma sahip değiller" dedi. "Belirsizlik açısından bakıldığında, durum bazı insanlar için daha kötüye gidebilir ve insanlar kontrolü tekrar sağlamak için ne yapmaları gerekiyorsa yaparlar.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kemal öztürk11 Mart 2020 15:11

    İşallah ülkemizde büyük sıkıntı çıkmaz beni düşündüren fırınlarda börekçilerde gıda satılan hemen hemen heryerde yabancı göcmenlerin hiç bir denetime tabi tutulmadan çalıştırılması

  • Rick11 Mart 2020 12:03

    The walking dead gerçek mi oluyor🤔