E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKorona virüsten gelen 7 milyar dolar---

Korona virüsten gelen 7 milyar dolar

Korona virüsten gelen 7 milyar dolar
06 Mart 2020 - 09:05 borsagundem.com

Ticaret Bakanlığı, dünyayı alarma geçiren korona virüs salgınının henüz bir vaka tespiti olmayan Türkiye’nin ekonomisine olası etkilerini ve önlemleri masaya yatırdı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, korona virüsün Türk ekonomisine artısı konusunda ilk kez bir rakam telaffuz ederek yıllık 7 milyar dolar civarında getiri beklendiğini açıkladı.

Pekcan Milliyet’e yaptığı meclisteki özel sohbetinde şunları kaydetti:

Korona virüs Türk ekonomisi için fırsat yaratır mı?

Fırsat demek için erken. Çünkü sadece teklif alınıyor şu an. Bunun tedarikçi onayı, sipariş onayı, deneme üretimi, kalite kontrolü, üretimi, lojistik süreci var. Yani bunun bize faydasını ikinci çeyrekte, hatta sonlarına doğru göreceğiz.

Hangi sektörlerde fırsata dönüşür?

Tekstil, hazır giyim, deri ürünlerinde, ayakkabıda, mobilyada, mücevherde, seramikte böyle bir potansiyelimiz var.
Ara malı ve hammadde ithalatına baktığımızda Çin bizim tedarikçilerimizden birisi ama yüzde 70-80 tedarikçi olduğumuz hiçbir ürün yok. Yüzde 28-30’lar seviyesinde.

Türkiye’nin sağlayacağı ekonomik faydanın büyüklüğü ne olabilir?

Hem faydası, hem zararı var. Kapattığınız kapılardan ihracatınız da etkileniyor. Şimdi Çin’e ihracatımızın yüzde 50’si mermer traverten, krom kurşun cevherleri ve konsantrasyonları bu negatif yönde etkiliyor ve bu yüzde 70 ihracatçı olduğumuz kalemler mermer travertenin dünyadaki toplam ihracatımızdaki payının yüzde 70’i Çin’e yapılıyor. Bunlar domino etkisi yapıyor. Beyaz et ihracatının yüzde 70’i Irak’a.

Ekonomiye etkisini artış yönünden sektörel bazda inceledik. İhracatçı birlikleri, sektör temsilcileriyle beraber üreticilerle yaptığımız çalışmalarla, onlardan alınan teklifler ve kapasiteleri göz önünde bulundurduğumuzda 6 - 6.5 en fazla 7 milyar dolarlık artısı olacağı gözüküyor ama eksisini göremiyoruz, o da ikinci çeyreğin sonlarına doğru.

Virüs Türkiye’de çıkarsa ne yapacaksınız?

Korunma önlemleri alıyoruz. Alabildiğimiz ölçüde her tarafa yayıldı, Türkiye’ye de gelmesi muhtemel ama bütün hazırlıklarımızı yapıyoruz. Mevsimi birkaç ay daha atlatırsak risk ortadan kalkar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Otri06 Mart 2020 10:39

    Şeytanın aklına gelmeyecek şey, hastalanan cinliye sevinmek

  • Kabak06 Mart 2020 11:38

    Bunun aklına gelmiş, ustası kimse artık

  • Bika06 Mart 2020 10:36

    Covid-19'un  getireceği zarar, 7 milyar doların kat kat üzerinde.

  • lütfen06 Mart 2020 10:30

    Türkiyedeki aksak ilerleyen adalet sistemi yüznden hiçbir aklıbaşında uluslararası sermaye buralara gelmez, önce herkesin itimat ettiği bir adalet sistemi kurun lütfen. yandaş olanın parası olanın ceza çekmediği bir adalet olabilir mi?

  • Evet06 Mart 2020 10:25

    Hemen, uzun vade az faizli can ve canan kredileri ile sektor desteklensin...baska icraatta yok

  • insanlık yoğun bakımda06 Mart 2020 10:09

    insanlar ölüyor. bizim güzel bakanlarımız bu olay sayesinde ne kadar kar sağladık diye tespit yapıyor. işte insanlığın geldiği nokta. çok yazık çoooook

  • BİR DOST06 Mart 2020 11:15

    Sponsorlu angus, sen insanlar böyle ölürken siyaset yapıyorsunda bakan verileri açıklamayacak mı?

  • Ahmet 06 Mart 2020 10:42

    Güzel bakanımız mı? Bak bu güzel espiri 🤣🤣🤣