E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakKonut alacaklara önemli uyarı!---

Konut alacaklara önemli uyarı!

Konut alacaklara önemli uyarı!
15 Şubat 2022 - 12:07 borsagundem.com

Uzmanlar, sıfır konutlarda yaşanan fiyat artışlarının ikinci eli de etkilediğine dikkati çekerek, konut piyasasının birkaç ay içinde olması gereken değerlerde sabitlenebileceğini bildirdi.


Küresel bir sorun haline gelen enflasyonun etkisiyle çelikten çimentoya kadar birçok kalemde yaşanan fiyat hareketliliği, gayrimenkul sektöründe de fiyatların dalgalanmasına yol açtı. Uzmanlar, sıfır konutlarda yaşanan fiyat artışlarının ikinci eli de etkilediğine dikkati çekerek, konut piyasasının birkaç ay içinde olması gereken değerlerde sabitlenebileceğini bildirdi.

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, çelik, çimento gibi kalemlerde maliyetlerdeki artış nedeniyle gayrimenkul fiyatlarında yükseliş yaşandığını söyledi.

Gayrimenkul fiyatları yüzde 60 arttı

Son 2-3 ay içinde fiyatların astronomik şekilde yükseldiğini belirten Taylan, benzer durumun ikinci el konutlarda da görüldüğünü kaydetti. Taylan, "Gayrimenkul fiyatları 2-3 ay içinde yüzde 60 civarında yükseldi. Fiyatların oturması birkaç ay sürebilir." dedi.

Şu an ev almak isteyenlerin piyasada satılık konut bulmakta zorluk çektiğine işaret eden Taylan, şöyle konuştu:

"Gayrimenkul piyasası hala çok hareketli. Alıcılar kendilerine uygun ev bulduklarında alıyorlar. Fiyatların sürekli değişiyor olmasından dolayı evini satışa çıkaranların sayısı düştü. Artan maliyetler nedeniyle yeni proje de başlamıyor. Fiyatların dengelenmesiyle satılık ev sayısı artacaktır. Bunu, fiyatların belirli bir düzeyde oturması takip edecektir. Şu an köpük artış diyeceğimiz fiyatlar çok fazla yok. Değerlendirme yaparken değerinin çok üzerinde biçilen fiyatları dikkate almıyoruz."

Konut faiz oranlarına da değinen Taylan, "Şu anda devlet bankalarının konut faizleri diğer bankalara göre düşük ve 1,29 seviyesinde. Konut alırken insanlar genelde peşin alıyor. Kredi bu dönemde çok tercih edilmiyor. Satışların yaklaşık yüzde 80'i nakit olarak yapılıyor." dedi.

"Konut üretimi, talebi karşılayacak seviyede değil"

Kerem Nükte Gayrimenkul Ankara Direktörü Muhammet Dinç de son dönemde Türkiye dahil olmak üzere birçok ülkenin ekonomik anlamda zor bir süreçten geçtiğine dikkati çekti. Enerji ve gıda fiyatlarında yaşanan artışların gayrimenkul sektöründe de kendisini gösterdiğini belirten Dinç, son birkaç yıldır konut fiyatlarında yukarı yönlü bir hareket olduğunu söyledi.

Dinç, bu artışlardan bir kısmının piyasa koşullarına göre astronomik olduğunu, buna rağmen konut talebinde fazla azalma yaşanmadığını vurgulayarak, "Gayrimenkul sektöründeki hareketliliğin birçok nedeni var. En önemlisi konut üretiminin talebi karşılayacak seviyede olmaması." değerlendirmesinde bulundu.

Sıfır konut fiyatlarındaki artışın ikinci eli de yükselttiğine dikkati çeken Dinç, döviz kurunda son dönemde yaşanan artışın ardından fiyatların tavan yaptığını, daha sonra dövizin gerilemesine rağmen fiyatların aynı hızla aşağı inmediğini anlattı. Dinç, "Konut maliyetlerinin sabit olmamasından dolayı piyasada fiyatlar çok değişken durumda. Piyasada güven ortamının tam anlamıyla sağlanması için öncelikle girdi maliyetlerinin sabitlenmesi gerekir. Ayrıca üretimin artmasına ve arz-talep dengesinin sağlanmasına ihtiyaç var." dedi.

Konut alacaklara uyarılar

Konut satın almayı düşünenlere de uyarılarda bulunan Dinç, şunları kaydetti:

"Konut alırken öncelikle amacımızın net olması lazım. Oturma amaçlı ev almak ile yatırım amaçlı almak arasında fark var. Oturum için alınacak evin iç mekanının kullanışlı olmasına dikkat edilirken yatırım için alınan evlerde gelişim potansiyeli ve getirisi belirleyicidir. Son dönemde özellikle sitelerde aidatlar büyük sorun olmaya başladı. Bu konu da dikkat edilmesi gereken hususlardan biri olmalı. Kira getirisi, ulaşım imkanları, iskan durumu gibi kriterler de konut almayı düşününler için önemli kriterler olmalı."

Yabancıya konut satışında yeni düzenleme: Artık belge zorunlu

 

İngiltere`de konut fiyatlarında artış yavaşladı

 

Konut fiyat endeksi artış kaydetti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Veri15 Şubat 2022 19:57

    Ülkede ev ve araba almak artık hayal bile değil!

  • Doğru15 Şubat 2022 19:20

    Bir ülke 10 milyon göçmen barındırırsa kendi vatandaşı bırakın ev almayı, oturduğu evin kirasını bile ödeyemez duruma gelir, şu anda yaşananlar acı ama gerçek...

  • Bir bilen15 Şubat 2022 14:29

    Hacı sen neden bahsediyosun? Ev fiyatlarında öyle köpük değil bildiğin balon oluştu balon. Bu gün evine 30.000 TL giren birisinin bile kredi ile ev alması hayal.. Geçen sene 1 milyon TL olan eve utanmazlar 2,5 Milyon diyor.. Halkın yarısı asgari ücret ile geçinirken bu kadar parayı kim bir ev için ödeyebilir..  Yeni Türkiye düzenimiz bu maalesef.. 

  • Misafir 15 Şubat 2022 12:58

    Nüfun artıyor, inşaat yeterli seviyede artıyor. İnsanların barınmaya ihtiyacı olduğu için ikinci elde satılık fiyatları düşmez. Ülkemizde enflasyon olduğu sürece fiyatlar inmez. Bir arkadaşım 15 yıldır konut fiyatları düşecek diye bekliyor. Her defasında al diyorum ama hep düşecek diye bekliyor. Bende bekle düşer diyorum.

  • Mucise Reis ;)15 Şubat 2022 13:31

    5 milyon göçmen geldi. Üzerine gurbetçiler yatırıma geldi. Bulgaristanlılar bile ev alıyor 6 ay Edirne 6 ay Bulgaristan da klırım diye. Emekli olunca Türkiye ucuz geliyor. Türkiyeden arada bulgaristana geçip birde para kazanıyorlar arada sırada git-gel yapıp. TL ile çalışan Dünyada kaybeder. Anca ekonomik sistem değiğir faizlerdengelenir ev öyle alınabilir. Yoksa emekçi sadece maaş ile ev felan alamaz. Devlet destekli işinsanları ihracatçılar kobiler vb. zaten onlar para kazanacak bu sistemde evleri birde onlar alabilir villa ev  konut vb. vb. emekçi ise seçimleri bekleyip duruma ekonomi modeline baksın. Genç ise Almanyaya gelsin maaşın 5 de biri ile 15 yıl ödemeli düşük faiz enflasyon düşük ev sahibi olsun. Antalya dan bir gelina dayı baksın. :D evlise kirada oturmaya devam etsin Türkiyede.

  • Mucise Reis ;)15 Şubat 2022 12:44

    ayda 2500 tl maaş alan 30 yıl prim ödemiş emekli gunde 80 tl ile yaşıyor. Elektrık faturası 9 gunluk, gündeliğine denk geliyor. kira parasıda bir 10 günlük maaşına denk gelse. karnı doyar ama asla beslenmez ... ev alacak :D eskiden arsa çeviren tarla çeviren gecekondu yapan aflarla seçim açıklamaları ile tapu aldı. apartmana döndurdu vb. vb. arsa sattı.. şimdi öyle durumda yok. adam gelmiş 25 - 30 yaşına babasından harçlık alıyor, çalışsa 4250 tl alacak zaten unıversite kredisi 20 bın tl en az... Türkiye de tablo bu. 50 milyon kişi bu biçimde bir aile hayatında. İş kurmayı bırak, doymak için tüketici kredisi çeker oldu insanlarımız. Beslenme demiyorum. et sut yumurta belırlı sıcak ortamda evde barınma su elektrık doğalgaz ..  İstanbulda  1 + 1 tavuk kumesı ev zaten 990 bin tl.

  • Hayal Et15 Şubat 2022 12:18

    Ahahahaha şaka gibiler ne yani o zaman bizde şimdi 250 bin olan aracı 170-180 e alabileceğiz öylemi 3-5 ay sonra?