E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKomitenin kararı: Trump, kamuda asla görev almamalı!---

Komitenin kararı: Trump, kamuda asla görev almamalı!

Komitenin kararı: Trump, kamuda asla görev almamalı!
24 Aralık 2022 - 11:46 borsagundem.com

ABD tarihinin en trajik olaylarından 6 Ocak kongre baskınını araştıran komite, Trump'ın bir daha asla kamuda görev almaması gerektiğine dair Temsilciler Meclisi'ne tavsiyede bulundu. Kamu yasağı ayaklanmaya karışan sivilleri de kapsıyor

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) 6 Ocak 2021’deki Kongre baskınıyla ilgili Temsilciler Meclisinde kurulan 6 Ocak Soruşturma Komitesi, eski Başkan Donald Trump'ın "ayaklanmayı kışkırttıktan" sonra bir daha kamu görevine aday olmasına "asla" izin verilmemesi tavsiyesinde bulundu.

Komitenin perşembe gecesi yayınladığı 845 sayfalık raporda Komite Başkanı Bennie Thompson, "Ülkemiz, mağlup bir başkanın demokratik kurumlarımızı altüst ederek ve şiddeti körükleyerek kendisini başarılı bir tirana dönüştürmesine izin vermeyecek kadar ilerledi" açıklamasında bulundu.

Belge, kanun yapıcıları Trump ve "ayaklanmaya karışan" diğer kişilerin "federal ya da eyalet, sivil ya da askeri" görevlerden men edilebilmeleri için yasal düzenleme yapmaya çağırıyor.

18 ayda bin kişi ile görüşülmesi sonrası hazırlanan raporda ayrıca seçim yasasında reform gerekliliği, aşırılık yanlısı gruplar üzerindeki kontrolün federal düzeyde artırılması da diğer tavsiyeler arasında yer aldı.

Komite tarafından yürütülen soruşturmaya Cumhuriyetçiler her aşamada karşı çıkmış, ocak ayında Temsilciler Meclisi'nde Demokratların çoğunluğu kaybetmesi nedeniyle verilen tavsiyelere dikkate alınmaması ihtimali güçlenmişti.

Rapor, komite tarafından Trump'ın baskındaki rolü ve Florida'da sakladığı devlet sırları ile ilgili federal soruşturmaları yürüten bağımsız savcı Jack Smith'e teslim edildi.

Raporun açıklanmasından önce CNN'e konuşan Komite Başkanı Thompson, "Sunduğumuz kanıtlar sonucunda Adalet Bakanlığı'nın eski Başkan Trump'ı suçlayacağına inanıyorum" dedi.

Soruşturma Komitesi, 13 Ekim'deki oturumunda, Trump'ın baskın konusunda ifade vermesi için celp çıkarmıştı. 15 Kasım'da ise Trump celp kararının iptali için mahkemeye başvurmuş ve ifade vermeyi reddettiğini duyurmuştu. (Euronews)

Kanye West, Trump'ı fena kızdırdı

ABD'de Kongre baskınına katılan emekli polise 10 yıl hapis

Trump Kongre baskınına kendisi de katılmak istemiş

ABD'nin 'öldürüldü' dediği Zevahiri'ye ait ses kaydı

Çin: ABD arkadan bıçaklamamalı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)