E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKlasik yatırımcı geleneği için 2022 yanlış zaman---

Klasik yatırımcı geleneği için 2022 yanlış zaman

Klasik yatırımcı geleneği için 2022 yanlış zaman
21 Kasım 2022 - 15:17 borsagundem.com

Yıl sonu tatil dönemi yaklaştığında yatırımcılar geleneksel olarak portföylerini yeniden dengeleme telaşına girer. Ancak bu yıl küresel piyasalarda görülen zayıf performans yeniden dengeleme stratejisini mantıksız hale getiriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar her yıl sonu döneminde geleneksel olarak portföylerini yeniden dengeleme arayışına girerler. Ancak 2022 yılında küresel çapta hem tahvil piyasaları hem de borsalar oldukça dalgalı bir seyir geçirdi. MarketWatch yazarı Mark Hulbert yıl boyunca verilen kayıplar göz önünde bulundurulduğunda 2022’nin portföyleri yeniden dengelemek için iyi bir yıl olmayacağını belirtiyor.

Yatırım portföylerinde hisse senetleri ve sektörlerin ağırlıkları yıl içerisinde değişebilir. Belli bir hisse portföydeki diğer varlıklardan daha fazla değer kazandığında portföyün genel ağırlığında da değişim oluşur. Örneğin bir teknoloji hissesi değer kazandığında portföydeki Hisse senedi ve teknoloji sektörü ağırlığı artar.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre özellikle yıl sonu yaklaştığında küresel yatırımcılar portföylerindeki ağılığı düzenlemek ve risklere karşı daha dayanıklı kalmak amacıyla yükselen hisselerde satış gerçekleştirir. Daha önceden belirlenen yatırım stratejisine uygun bir şekilde portföylerini dengeler.

Ancak Hulbert yeniden dengelemenin portföy performansını iyileştirmesi için üç ön koşulun yerine getirilmesi gerektiğini belirtiyor. Borsa yazarı söz konusu ön koşulları şu şekilde ifade ediyor:

İlişkisiz varlıklar

İlk ön koşul, portföyünüzdeki varlıkların en azından bir dereceye kadar ilişkisiz olması gerektiğidir. Bazı varlıklar düşük performans gösterdiğinde bazılarının daha iyi performans göstereceği anlamına gelir. Bu genellikle hisse senetleri ve tahviller için geçerlidir. Ancak söz konusu durum tahvillerin de hisse senetleri kadar kötü performans gösterdiği bu yıl için geçerli değil.

Bu yıla borsaya %60 ve tahvillere %40 yatırım tahsisi ile başladığınız bu yılın sonunda portföy tahsisatınızın bugün ne olacağını düşünün. Toplam piyasa endeksi fonlarına yatırım yaptığınızı varsayarsak, mevcut portföy tahsisiniz hisse senetlerinde %59,4 ve tahvillerde %40,6 olacaktır. Bu, portföyünüzün en baştaki tahsisatından yeterince büyük bir sapma değildir, bu da yeniden dengeleme ile uğraşmaya dahi değmeyecektir.

Varlıklarınızın ortalama getirisi

Yeniden dengelemeyi değerli kılan bir diğer ön koşul, portföy varlıklarınızın getirisidir. Başka bir deyişle, belirli bir dönemde ortalamanın üzerinde performans gösterilmesinin ardından varlıklar sonraki dönemde ortalamanın altında bir performans gösterme eğiliminde olacaktır. Bunun tam tersi de geçerlidir.

Ortalama getirinin tam tersi momentum veya trend takibidir. Piyasalarda zıt koşullar var olduğu ölçüde, yeniden dengeleme aslında işleri daha da kötüleştirir. Zira bunu yaparak, kaybettiğiniz varlıklara periyodik olarak daha fazla yatırım yapmış olursunuz. Bu portföyünüzü daha fazla kaybetmeye hazırlamaya benzer.

Genel ortalama getiri

Üçüncü ön koşul da ikinciyle alakalıdır. Ortalama getiri yeniden dengelemenizle aynı frekansta gerçekleşmelidir. Bu nedenle, ortalama getiri mevcut olsa bile, portföyünüzün sahip olduğu varlıklar aralık ayında yıllık olarak ortalama getiri eğiliminde olmadıkça, yılın sonuna doğru yeniden dengeleme yapmak iyi bir fikir olmayacaktır.

Hulbert hisse senedi ve tahvil yatırımcılarının bu yıl genel olarak bu ön koşulları yerine getirmediğini belirtiyor.

Stratejik yeniden dengeleme

Tüm bunlara rağmen Duke Üniversitesi Finans Profesörü Campbell Harvey ve Londra merkezli Man Group’un üç araştırmacısı portföylerin yeniden dengelenmesi için ileriye dönük farklı bir yol olabileceğini ortaya atıyor. Araştırmacılar önerdikleri çözümü ‘stratejik yeniden dengeleme’ olarak adlandırıyor.

Yatırım stratejisinin anahtarı, önceden belirlenmiş aralıklarla yeniden dengelemek değil, yalnızca portföyünüzdeki varlıklar momentum veya trend takip etme davranışı sergilemediğinde yeniden dengelemektir. Kaybettiğiniz varlıklarınız yüksek profilli bir düşüş trendinde kaldığı sürece, yeniden dengelemezsiniz.

Bu düşüş trendlerini belirlemenin kesin bir yolu yoktur. Ancak araştırmacılar, stratejik yeniden dengelemeyi değerli kılmak için mükemmel bir şekilde doğru zamanı bulmanızın gerekmediğini bildiriyor. Önerdikleri bir yaklaşım, eğilimin yukarı mı yoksa aşağı mı olduğuna karar vermek için hareketli ortalama çapraz geçiş modeli kullanmaktır. Araştırmacılar bu modeli uygulamak için farklı uzunluklardaki iki hareketli ortalamaya odaklanır. Portföyünüzdeki getirinin kısa süreli hareketli ortalaması daha uzun olanın üzerine çıktığında yeniden dengelersiniz.

Örneğin, 50 günlük ve 200 günlük hareketli ortalamalara dayanan bir crossover (çapraz geçişli) modeli düşünün. Modelin bu özel versiyonuna göre, eğilim şu anda hem toplam ABD borsa endeks fonu hem de toplam ABD Hazinesi tahvil piyasası endeks fonu için düşük kalmaktadır. Borsa için 50 günlük hareketli ortalama, 200 günlük ortalamasının %7, tahvil endeksi ikincisi içinse %6 altındadır.

Hulbert tüm bu verilere dayanarak önümüzdeki yıl sonu döneminde yeniden dengelemeyi değerli kılacak ön koşulların hiçbirinin karşılanmadığını belirtiyor. Borsa yazarına göre bu sebeple portföyleri yerinden oynatmamak akılcı bir fikir olabilir.

FTX skandalından alınacak 4 ders

 

Uzmanlardan borsa yatırımcılarına kritik uyarılar!

 

Fed yetkilisinden faiz mesajı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)