E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKırmızı ette tavan fiyata uyuluyor mu---

Kırmızı ette tavan fiyata uyuluyor mu

Kırmızı ette tavan fiyata uyuluyor mu
26 Kasım 2016 - 05:16 borsagundem.com

Hürriyet yazarı Sefer Levent, Bakan Faruk Çelik'in şubat ayında açıkladığı kırmızı ette tavan fiyat uygulamasının ne durumda olduğunu yazdı. İşte Levent'in o yazısı:

Şubat ayının ilk haftasıydı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, et fiyatlarıyla ilgili önemli bir açıklama yaptı. Kırmızı et sektörü temsilcileriyle görüşmesi sonrasında Çelik, “Kırmızı et sektörü temsilcileriyle aldığımız karar gereği karkas yağsız et tavan fiyatının 23.3 lira, karkas yağlı et tavan fiyatının 21.8 lira, kıymanın tavan fiyatının 32 lira, kuşbaşı etin tavan fiyatının ise 34 lira olmasıyla ilgili fikir birliğine vardık” dedi.

Faruk Çelik, kıyma ve kuşbaşı etin satılabileceği maksimum fiyatlarla ilgili açıklamalarını sonraki günlerde de sık sık tekrarladı. Hatta en son 18 Kasım’da Hürriyet Ankara bürosunu ziyaretinde, “Bazı uyanıklar, bizim getirdiğimiz eti 21 liradan alıp 25 liraya satıyor. Bunlar için Maliye’yle çok güzel bir noktadayız, canlarını yakacağız. Kuşbaşı ve kıyma çok önemli. 32 lira kıymayı rahat kurtarıyor. 34-35 lira da kuşbaşını kurtarıyor. Bunun üzerinde satanlar yanlış yoldalar” diye konuştu. Bakan Çelik’in bu sözleri üzerine İstanbul’un birçok semtini sokak sokak gezdim. İstanbul dışında Anadolu’nun çeşitli kentlerinden de tanıdıklarıma rica edip onların topladığı fiyatları aldım. Kesin olarak söyleyebilirim ki Tarım Bakanı Faruk Çelik’in ısrarla üzerinde durmasına rağmen 32 liraya kıyma, 34 liraya kuşbaşı et satan kasap, market neredeyse hiç yok. Neredeyse diyorum çünkü ben sadece birkaç büyük markette kıymalık dana etinin 32 liradan satıldığına şahit oldum. Ancak bu etlerin büyük oranda yağ içerdiğini gözlediğimi de söylemem gerekiyor.

Marketlerin çoğu kıyma fiyatını afişe etmiyor. Siz kıyma istediğinizde tezgahtaki etleri gösterip ‘az yağlı çok-yağlı, nasıl olsun’ diye soruyorlar. ‘En ucuzu olsun’ dediğinizde de fiyatların ortalama 38 liradan başladığı görülüyor. Bazı market ve kasapların yasak olmasına rağmen hazır çekilmiş kıyma sattıkları da dikkat çekiyor. Bu kıymaların kilogramının 29.90 TL’ye kadar satıldığını belirledim. Ancak bu kıymaların hayvanın hangi bölümünden elde edilen etten çekildiği, içine sakatat katılıp katılmadığı belli değil. Bu tür çekilmiş hazır kıyma satışının yasak olduğunu bir kez daha belirtmeliyim. Kasap veya market sizin gözünüzün önünde kıyma çekmek zorunda.

Et ve Süt Kurumu (ESK) ise dana kıymayı 28.75 TL’den dana kuşbaşıyı ise 33 TL’den satıyor. Vatandaş satın alırken bu etlerin ithal olup olmadığı belirtilmiyor. Etlerin ithal olup olmaması kalite açısından çok önemli değil belki ama maliyet yönünden avantaj sağladığı iddia ediliyor. Bir de yaygınlık bakımından her yerde ESK’nın satış mağazalarına ulaşmak mümkün değil.

Kasaplar, “Bakanın istediği fiyatlara istenen kalitede kıyma satmamız mümkün değil, eğer o fiyatlara kıyma satarsak kaliteyi düşürmemiz gerekiyor. Ayrıca karkas fiyatları da bakanın söylediği fiyatlarda değil, daha yüksek fiyatlardan satın alıyoruz. Özellikle yerli hayvanlardan elde edilen kıymayı bu fiyatlara satmak mümkün değil” diyor.

Bir tarafta en yetkili makamdan gelen tavan fiyat çağrısı var bir tarafta çoğu market ve kasabın bu fiyatları uygulamadığı gerçeği.

Tarım ve Gıda Bakanlığı’nın tavan fiyat uygulamasını bir kez daha gözden geçirmesinde bence fayda var. Tavan fiyat uygulanacak kıymanın hayvanın hangi bölgesinden elde edileceğinin net tanımlaması, yağ oranını maksimum olarak belirlenmesi ve tüm bunların ışığında fiyatın netleştirilmesi tüketicinin de işini kolaylaştıracaktır.

Ne dürüst kaliteli ürün satmaya çalışan kasaplar zan altında kalsın ne de vatandaş fahiş fiyata kıymaya mahkum olsun...

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mahir özel10 Aralık 2016 20:49

    Sorum şu ben üreticiyim bizler gecemizle gündüzümüze katarak aylarca hayvanlarımızı besleyip kesime götürüyoruz fakat ne hikmetse kesim düştükçe kasaplarda yükseliyor şuan kesim 23 tl kasapta 40 45 tl emeği çeken biz sefayı süren kim

  • YAZIK BE POLİTİKALARINIZA26 Kasım 2016 11:59

    KÖYLERİ ŞEHİRLEŞTİRDİNİZ VATANDAŞ ESKİDEN BAHÇESİNDE HAYVAN BESLERDİ..ŞİMDİ İSE KAHVEHANELERDE PİŞTİRİK OYNUYOR

  • İİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİ26 Kasım 2016 09:09

    BİZEDE KAPTIRIYORLAR.KÖFTE DİYE SOSİSDEN YAPILMIŞ SOS İLE TERBİYELENMİŞ SAHTE KÖFTEYİ ÖYLE AKŞAM YEMEĞİ DİYE