E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisKırcı Grup borç batağına girdi---

Kırcı Grup borç batağına girdi

Kırcı Grup borç batağına girdi
29 Ocak 2014 - 08:09 borsagundem.com

Borsagundem.com'un aylar önce haberleştirdiği Kırcı Grup'un iflas erteleme başvurusu yazılı basına bugün yansıdı

Türkiye’nin dev şirketleri ile çalışan Kırcı Group 650 milyon TL’yi aşan borçla iflas erteleme istedi. Bu rakam, bugüne kadar yapılan başvurular arasındaki ‘en yüksek borçlu’ olarak kayıtlara girdi. Mahkeme şirketler hakkında tedbir kararı verdi; kayyum atadı. Borcun önemli bir bölümü bankalara. İki kamu bankasının alacağı 300 milyon TL’yi aşıyor. Şirketin iflas erteleme başvurusu haberini Türk basınında ilk kez borsagundem.com 6 Aralık 2013 tarihinde yapmışt. Hürriyet Gazetesi bugün yayınladığı haberde bilirkişi raporuna yer verdi.

ŞİRKETLER BORCA BATIK

Marmaray’ın ikinci tüneli için de teklif veren Kırcı Group içinde girdiği mali darboğazı aşamayınca geçtiğimiz yılsonunda mahkemenin yolunu tuttu. Tuzla Akfırat’ta bulunan Kırcı Jeneratör Satış ve Servis Hizmetleri A.Ş., Kırcı Elektronik Sanayi ve KRC Gayrimenkul Yatırım şirketlerinin borca batık olduğu bildirildi. Şirket avukatı Serkan Yelgin yaptığı başvuruda, şirketlerin faaliyetlerini sürdürebilmesi için mahkemeden tedbir kararı istedi.
Mahkeme, sunulan iyileştirme raporu yanı sıra bilirkişi raporu da istedi. Aralarında Prof. Dr. Selçuk Öztek’in de olduğu 4 kişilik heyet raporlarını mahkemeye sundu.
Raporda üç şirketin ayrıntılı bilançolarına yer verildi. Şirketlerin borca batık olduğu raporda vurgulandı. Şirket bilançolarına göre üç şirketin toplam borcu 650 milyon TL’yi aşıyor. Söz konusu borcun yüzde 80’i aşan bölümü banka ve leasing şirketlerine. Alacaklı bankalar arasında yer alan 2 kamu bankasına olan borç ise 300 milyon TL’yi aşıyor. Grubun amiral gemisi konumundaki Kırcı Elektronik’in 2012’de 94,2 milyon TL net kâr geçen yıl ise 14,9 milyon TL zarar ettiği bilgisi raporda yer aldı. Raporda Kırcı Elektronik’in normalde borca batık olmadığı ancak, Kırcı Elektronik için alınan krediye kefil olması nedeni ile borca batık duruma geçtiğine işaret etti.
Mahkeme, bilirkişi raporunun sunulduğu 13 Aralık 2013’te üç şirket için de tedbir kararı verdi. Bu kararla birlikte, şirketler alacaklılara karşı korumaya alınmış oldu. Mahkeme, hukukçu Yurdakul Tuncer ile Mali Müşavir Serdar Kıyat’ı da kayyum olarak atadı. İflas erteleme kararı ise yapılacak yargılama sonrası verilecek. Mahkeme ilk duruşma için önümüzdeki 11 Şubat’a gün verdi.



‘RAKAM ÇOK BÜYÜK’

Son 10 yılda bir çok iflas erteleme dosyasına bakan Av. Satılmış Şahin “Bu büyüklükteki bir borç için bir iflas erteleme görmedim. İlk kez duyuyorum bu büyüklükte bir rakam. Ki bugüne kadar önümüze gelen veya benim bildiğim 150-200 milyon liralık borçlardı. Burada rakam çok büyük. Bu borç hangi kaynaklarla karşılanacak ona bakmak lazım” dedi. Av.  Şahin, iflas, iflas erteleme başvurularında artış gözlemlediklerini aktararak, bu durumun ekonominin genel gidişatına yönelik önemli bir veriye işaret ettiğini söyledi.

Tedbir amaçlı bir karar

Şirketler adında iflas erteleme isteyen Avukat Serkan Yelgin ise iflas erteleme kararının bir tür tedbir amaçlı olduğuna işaret ederek “Kırcı Group Türkiye’nin dev firmalarına kiralama hizmeti veriyor. Aynı zamanda bu hizmeti verebilen tek jeneratör kiralama firması. Önemli olan şirketin ayakta kalmasıdır. İflasına karar verilen şirketin borçları ödeme imkânı yok oluyor. Burada amaç aynı zamanda alacaklıların da korunmasıdır. İflas erteletme esasında kötü bir uygulama değil” şeklinde konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • adsız31 Ocak 2014 14:03

    bankalara bişey olacağı yok ama güven ve umut verip bünyelerine kattıkları ve şimdi onlarca çalışanı kapı önüne koymalarına ne diyeceğiz..

  • saklı31 Ocak 2014 01:33

    2012 de firma 94.2 milyon kar ediyor 2013 de 14.9 milyon zarar 2012 de kar marjını yüksek gösterip kredi oranlarını yükselttiler bankalardan parayı çektiler fason firmalar kurup çek karneleri çıkardılar çekleri teminata koydular parayı vurdurlar sonra firmayı zararda gösterdiler sonrada iflas ertele alıp biz battık oldu bunuda koskoca türkiye cumhuriyeti yedi dime bu kadar olmaz bunlar profosyonel dolandırıcı bu paraları alıp başka işe yöneldiler

  • Hesap30 Ocak 2014 21:29

    Bunlar tam dolandırıcı , yemekle bitermi bu para.. Bunlar yüzünden piyasada birçok firma battı... Uluslar arası dolandırıcı bunlar

  • saklı30 Ocak 2014 04:48

    akıl var mantık var 650 tl demiyor 650 milyon diyor bugüne kadar nerdeydiler sizce böyle bi batak olabilirmi bu pilanlı bi firma batırmak

  • saklı30 Ocak 2014 04:42

    bunlar tokatcı akıllı mantıklı düşünün sizce o kadar para batarmı bunlar piyasayı tokatladı bu pilanlı birsey tanıyoruz biliyoruz bunları

  • ziraatli29 Ocak 2014 22:48

    Ziraat ve Halk Bankasının 300 milyon lirası batmış. Hatta 90 milyon lirada ziraat leasing in verdiği kredi de batmış. Hüseyin Aydın personeline doğru düzgün maaş vermiyor ama bol keseden kredi dağıtıp batırıyor. Ziraat Bankası personeli olarak Bunların hesabının sorulacağı günü sabırsızlıkla bekliyoruz.

  • sayko29 Ocak 2014 13:10

    650 milyon tl borcu nasıl yaptınız nakit akışına hiç bakmadınız mı bu kim yönetmiş bu şirketi hadi döviz borcu vardı da dövizi hedge etmedin desem döviz işi 2 aylık bir iş

  • develi29 Ocak 2014 10:34

    bu olaydan ders cıkarmak lazım

  • sarı avni29 Ocak 2014 10:23

    ilişkilendirmek lazım piyasada olanlarla

  • binali29 Ocak 2014 10:16

    bu kadar acele bu kadar ali cengiz demekki bir sebebi varmış

  • mahmut dayı29 Ocak 2014 10:02

    rakamlar çok büyük kardeş zincirleme bir sürü insan etkilenir bundan alacağı olanlara allah yardım etsin

  • hulusi29 Ocak 2014 09:53

    Borç batağında bir şirket iflas erteleme istiyor dua edelimde borsada halka açık bir şirket değildi vay haline o zaman yatırımcının o yüzden çok dikkat

  • hakan29 Ocak 2014 09:50

    jeneratör devri bitmiştir bundan sonra demekki sektör zor durumda

  • cüneyt29 Ocak 2014 09:32

    helal size aylar öncesinden yazdınız bizi uyardınız tek kelime ile mükemmelsiniz keşke herkes sizin kadar k .y düşünse