E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKiracıdan kiralık sistemine yoğun talep---

Kiracıdan kiralık sistemine yoğun talep

Kiracıdan kiralık sistemine yoğun talep
09 Haziran 2019 - 11:07 borsagundem.com

Emlakçıların yüksek komisyon ücretini bertaraf etmek için bulunan ‘kiracıdan kiralık’ sistemi yaygınlaştı. İşkolu halini almaya başlayınca emlakçılar tepki gösterdi

Türkiye'de artan yerleşik yabancı sayısı, kısa süreli kiralamalar ve öğrenci hareketliliği emlakçılık alanındaki dengeleri değiştirmeye başladı.

İlk olarak yabancı öğrenciler arasında moda olmaya başlayan 'kiracıdan kiralık' uygulamaları teknolojinin de etkisiyle hızla yayıldı. Yüksek komisyon ücretlerine alternatif olarak çıkan ve bir dönem popüler olan 'sahibinden kiralık' modelinin yeni bir versiyonu olan sisteme talep her geçen gün artıyor.

EMLAKÇI DEVREDIŞI

Sabah'tan Metin Can'ın haberine göre; yeni sistem, yüksek emlak komisyonlarını devredışı bırakmayı amaçlıyor. Bu uygulamalar nedeniyle yüzbinlerce konut emlakçıların tekelinden çıkmış durumda. Birçok sosyal medya ve internet sitesi üzerinden sistem yayılıyor. Yerli ve yabancı öğrenciler, turistler hatta Türk vatandaşları sosyal medya üzerinden organize oluyor. Kişiler boşaltmaya karar verdikleri ev ya da işyerlerini internette duyuruya çıkarıyor. Kiracılar, emlakçıların istediğinin çok altında da olsa belli bir para talep edebiliyor.

Örneğin, emlakçıdan bir daire kiraladığınızda sizden bir kira bedeli komisyon tahsil ediliyor. Yani, aylık kirası 2.500 olan bir daire için emlakçıya da 2.500 TL vermeniz gerekiyor. 'Kiracıdan kiralık' sisteminde bu rakam en fazla 500 TL oluyor.

EV SAHİBİ İÇİN AVANTAJ

Birçok kişi bunu bir iş kolu haline getirerek, binlerce kiracı ile toplu anlaşmalar yapıyor. Bu sayede kiracılar da evden çıkarken bir kazanç kapısı fırsatı yakalıyor. Ev sahipleri de daha hızlı ve referanslı kiracı buldukları için sistemi destekliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Murat Çınar 10 Haziran 2019 11:46

    Beyin bedava, düşünmek parayla. Taşınmaz ticareti Yönetmeliğiyle her tür taşınmaz ticareti yapanlar belgeli çalışmak zorunda. Kafasına göre bu işi kiracı dan kiralık gibi kendine iş kolu haline getirenler de TTYB almak zorunda. Aksi taktirde cezası 2015 fiyatları ile 3.000 liradan başlıyor. İkinci şikayette 6.000 lira. Üçüncü şikayette ofis kapatma cezası var. Her kim buna cüret ederse tüm TTYB li emlak Müşavirleri tek tek bunları il ticaret müdürlüklerine şikayet edecektir.

  • Century 21 10 Haziran 2019 10:43

    Öncelikle şunu belirteyim Emlakcılar devletin belirlediği hizmet bedeli kiralamalarda 1 kira ve bu kiracıdan alınır satılıklarda ise bedelin %2 si dir .. ve bunun içerisinde kanunen kdv dahildir yani isterseniz fatura alabilirsiniz. Emlakçılık için belirli sertifikalar almak zorundasınız , tabiyki bu işi hiçbir eğitimi olmayan kisilerde merdiven altı olarak yapıyor denetim için şikayet gerekli sikayet ederseniz denetim olur..

  • Ali10 Haziran 2019 07:37

    Emlakçı sayısı azaltılmalı güçlü bir eğitimden geçirilmeli alım ve satımda mali sorumluluk yüklenmeli

  • doğru09 Haziran 2019 12:25

    emlakçıdan ev kiralarken veya satın alırken yüksek miktarda komisyon alıyorlar ve karşılığında ne fiş nede fatura kesiyorlar...

  • Halil Güler 09 Haziran 2019 19:20

    Emlakçılar devletin belirlediği rakam komisyonlarına alırlar ve bu rakamı devlet belirler. Kendi kafasına göre rakam söylemeyez. Ayrıca fatura isterseniz KDV öderseniz her emlak Ofisi mecbur fatura kesiyor.

  • Ali09 Haziran 2019 12:08

    Emlakçılar simsarlara yasak gelmeli internet ortamında bu işler güvenilir bir şekilde halledilir

  • erol g.09 Haziran 2019 12:02

    Emlakçılar kiralamada komisyon ücretinin tamamını kiracıdan alıyorlar sonra da tekrar tekrar kiracılardan komisyon almak için kiracı aleyhine sözleşme yapmaya kalkıyorlar Bu haksız adaletsiz adi alçakça uygulama son bulmalı komisyonun yarısını %50 sini kiracı ödemelidir

  • Halil GÜLER 09 Haziran 2019 19:22

    Yanlış biliyorsunuz. Kiralamalarda komisyon kiracıdan alınır. Devlet bunu yasalaştırmıştır. Bir defa alınır ve başka alınmaz. Siz konuyu yanlış biliyorsunuz

  • Devran09 Haziran 2019 11:52

    Bence süper bir sistem. Yaygınlaşmalı derim...  :D 

  • Halil GÜLER 09 Haziran 2019 19:23

    Yaygınlaştığı zaman kiralamadan sonraki sorunlar la kim ilgilenecek ?

  • ender09 Haziran 2019 11:36

    Her yerde aracılar devre dışı kalsa,enflasyon da düşer.

  • Halil güler 09 Haziran 2019 19:24

    Aracılar devre dışı kaldığında ev sahibi ile anlaşmazlıklarda kim muhatap olacak