E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriKilit ürünlerin siparişini azaltsa da Apple'da beklentiler hala yukarı yönlü---

Kilit ürünlerin siparişini azaltsa da Apple'da beklentiler hala yukarı yönlü

Kilit ürünlerin siparişini azaltsa da Apple'da beklentiler hala yukarı yönlü
05 Ocak 2023 - 12:38 borsagundem.com

Zayıflayan talep karşısında kilit ürünlerin siparişlerini azaltsa da analistler Apple hisselerinde yukarı yönlü öngörülerini koruyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Big Tech şirketleri arasında belki de en saygın konumda bulunan Apple, talepte yaşanan zayıflama nedeniyle kilit ürünlerin siparişini azaltsa da, analistler şirket hisselerinde yükseliş yönlü tahminlerinde ısrar ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, küresel ekonomide yaşanan zayıflama, Apple hisselerinin 2022 yılında yüzde 15 oranında düşmesine neden oldu. İlk bakışta kötü bir performans olarak gözükse de diğer Big Tech şirketlerine kıyasla Apple’ın bu süreçte oldukça sağlam durduğunu belirtmek gerekiyor.

Talepte yavaşlama

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, Apple’ın yakın zamana kadar, diğer Big Tech şirketlerinin çoğunun büyük çöküşler yaşamasına neden olan ve yüksek faiz oranları ve yüksek enflasyondan kaynaklanan çalkantıların çoğundan kaçınmayı başardığı görülüyor. Yine de şirket, küresel ekonominin zayıflamasıyla yavaşlayan talep sonrası hisselerinde yaklaşık yüzde 15 oranında düşüş yaşamaktan kurtulamadı.

Nikkei Asia'nın teknoloji bileşeni tedarikçilerindeki kaynaklara dayandırdığı haberine göre, bu hafta Apple, tedarikçilerine, Mac, iPad ve AirPods gibi kilit ürünler dahil olmak üzere daha az bileşen üretmelerini söyledi. Bu bilgi, yatırımcıların talebin yavaşladığına dair daha fazla kanıt elde etmesini sağladı.

Uzun vadeli yatırım

Uzun süredir Apple boğası olan Wedbush Teknoloji Analisti Dan Ives, Çarşamba günü yatırımcılarıyla paylaştığı notta, Apple'ın üretim yavaşlamasının ‘daha yumuşak bir tüketici zeminini’ yansıttığını ve talep endişelerinin artık hisse için ‘açık bir tehlike’ olduğunu söyledi. CFRA Research Teknoloji Analisti Angelo Zino ise Salı günü paylaştığı notta, Apple'ın ‘daha zorlu’ bir ortamla karşı karşıya olduğu için bileşen siparişlerini yavaşlattığı haberine ‘şok olmadığını’ belirtti.

Ancak talep sorunlarına ve potansiyel bir durgunluğa rağmen, hem Ives hem de Zino, şirketin nakit akışlarının sabit kaldığını, ‘nadiren hata yapan bir yönetim ekibine’ sahip olduğunu ve artırılmış gerçeklik gibi kilit noktalarda büyüme potansiyeli sunduğunu savunarak Apple'a dair uzun vadeli beklentilerinde iyimserliklerini koruyor.

Gelecekteki büyüme için yatırım yapmayı daha maliyetli hale getiren artan faiz oranları nedeniyle teknoloji hisseleri ‘yatırımcıların korkulu rüyası’ olmaya devam ederken Ives, birçok Wall Street analisti gibi, Apple'ın uzun vadeli bir yatırıma daha uygun olduğuna inandığını belirtiyor.

Yön yukarı

TipRanks'ten alınan verilere göre, Apple'ın ortalama 12 aylık fiyat hedefi 176 doların biraz üzerinde ve bu yaklaşık yüzde 40 oranında potansiyel bir artışa karşılık geliyor. Ancak küresel ekonomiye ilişkin endişeler, birçok analistin son haftalarda Apple hisseleri için fiyat hedeflerini düşürmesine neden oluyor.

Ives bile Çarşamba günü fiyat hedefini hisse başına 200 dolardan 175 dolara indirdi ve ‘talep rüzgarlarına’ neden olan ‘belirsiz ortama’ vurgu yaptı. Teknoloji boğası Ives, Apple'ın önümüzdeki birkaç çeyrekte iPhone siparişlerini kesmek zorunda kalabileceğini söyledi. Ancak yine de şirketin yatırımcılar için ‘sağlam’ kalmayı sürdürdüğüne dikkat çeken Ives, talepteki son yavaşlamanın yalnızca kısa vadeli bir sorun olduğuna inandığını ekledi. Ives, “Apple, en sevdiğimiz teknoloji hissesi olmaya devam ediyor ve üstün performans derecemizi koruyoruz” şeklinde yazdı.

Talep sorunu yeni bir gelişme

Apple'ın talep sorunu nispeten yeni bir gelişme. Sadece aylar önce, Apple'ın en büyük iPhone tedarikçisi Foxconn'un Çin'deki önemli fabrikalarında yaşanan kilitlenmeler, üretim sorunlarına yol açarak şirketin milyonlarca iPhone'u piyasaya sürememesine ve müşterilerin ihtiyaçlarına yanıt verememesine neden olmuştu. Ives, Apple'ın bu kapatmalar ve diğer tedarik zinciri sorunları nedeniyle Aralık çeyreğinde 8 ila 10 milyon iPhone talebini karşılayamadığını belirtti ve bu satışların muhtemelen 2023'e kayacağını savundu. Ives, “Genel talep ortamının tahmin edilenden daha esnek olduğuna inanıyoruz ve bu nedenle sırada bekleyen çok sayıda kötü haber olduğuna inanıyoruz” diye yazdı.

Sipariş yavaşlaması mevsimsel olabilir

Zino ise, Apple'ın tatillerden sonra donanım alımlarını tarihsel olarak azalttığını, bu nedenle son sipariş yavaşlamasının doğası gereği mevsimsel olabileceğini belirtti.

Zino, Kovid tedarik kısıtlamalarının büyük ölçüde hesaplandığını ancak zayıflayan ekonomi nedeniyle ilk çeyrekte kazanç tahminlerinin muhtemelen aşağı yönlü revize edilmesi gerekeceğinden, Apple'ın hissesinin yakın vadede daha fazla düşmesinin muhtemel olduğunu sözlerine ekledi.

Yine de Zino, Apple'ın hisselerinin yıl sonunda 165 dolarda olacağına inanıyor. Bu, Çarşamba günkü seviyelerden yaklaşık yüzde 30 oranında bir sıçramaya karşılık geliyor. Zino, şirketin yıllık 100 milyar doların üzerinde ücretsiz nakit akışı ürettiğini ve bunun da şirkete herhangi bir olası durgunluğu atlatmak için gerekli olan istikrarlı geliri sağladığını belirtiyor. Zino, “Yatırımcılar bu fırsatı değerlendirmeli” diye yazıyor.

Apple'ın piyasa değeri 2 trilyon doların altına geriledi

 

Apple’ın Çin fabrikasında protestolar: Arbede çıktı!

 

Apple, Amazon ve Intel bilançolarını açıkladı

 

BigTech, küresel yavaşlamadan payını aldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali Veli Hayta05 Ocak 2023 22:33

    Nolcek bu elmanın hâli ? Bistimizin düşmesi neyse de elmaya bişey olmasaydı, Bi düşünün o elma olmasa halimiz n'icolur ? Ben düşünmek bile istemeyom bea.