E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiApple’ın Çin fabrikasında protestolar: Arbede çıktı!---

Apple’ın Çin fabrikasında protestolar: Arbede çıktı!

Apple’ın Çin fabrikasında protestolar: Arbede çıktı!
23 Kasım 2022 - 11:10 borsagundem.com

Teknoloji devi Apple'ın, Çin ana iPhone üretim fabrikası Foxconn'daki protestolar nedeniyle, yüzlerce çalışan ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı.


Apple'ın iPhone başta olmak üzere pek çok ürününü üreten Çin'deki Foxconn fabrikası bugün şiddetli protestolara sahne oldu. Protestoların katı Kovid kısıtlamaları nedeniyle oluşturulan çalışma sisteminden kaynaklandığı düşünülüyor.

Apple’ın Çin’de iPhone üretimi yapan ana fabrikasında çalışan yüzlerce işçi eylemlere başladı ve güvenlik personeliyle çatıştı. Bloomberg’in haberine göre, gösteriler Çin yönetiminin aylardır sürdürdüğü sıfır Kovid politikasının yarattığı gerilimin ürünü.

Bir tanığın protestolardan gönderdiği videolara göre, Apple için üretim yapan Foxconn Technology Group fabrikasındaki işçiler, bugün sabah saatlerinde yatakhanelerden dışarı çıkarak protestolara başladı. Protestolar sırasında güvenlik güçleri ile arbede yaşandı.

Başka bir videoda da beyaz giysili çok sayıda kişinin yerde yatan bir kişiyi sopalarla dövdüğü görüldü. İnsan kalabalığı barikatları geçmeye çalışırken birkaç kişinin polis arabasının etrafını sardığı ve aracı sallamaya başladığı da kameralara yansıdı.

"BİZİ ÖLÜME GÖNDERİYORSUNUZ"

Bir başka videoda ise bir erkek işçinin Kovid testleri için yöneticilerle tartıştığı görüldü. İşçi, “Burası için gerçekten korkuyorum, artık hepimiz Kovid pozitif olabiliriz” dedi. Bir başkası, “Bizi ölüme gönderiyorsunuz” diyerek yöneticilere tepki gösterdi.

Foxconn temsilcileri ise olay hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

İŞÇİLER HAFTALARDIR DIŞ DÜNYAYA TEMASI SINIRLI BİR DÜZEN İÇİNDE ÇALIŞIYOR

Foxconn’un Zhengzhou fabrikasında işçiler haftalardır dış dünyayla teması sınırlı bir düzen içinde çalışmaya devam ediyordu. Bu sistem, üretimin devam etmesini sağlasa da çalışanlardaki gerilimi de büyütüyordu.

Bloomberg’e göre, Zhengzhou şehir merkezindeki fabrikada nadiren görülen şiddet olayları, karantinanın ekim ayında başlamasından bu yana artan gerilimi yansıtıyor. Pek çok işçinin geçen ay tesisten yaya olarak kaçtığı bildirilirken Foxconn’un ve yerel yöneticilerin yeni personel çekmek için alışılmadık derecede yüksek ücretler ve daha iyi çalışma koşulları vaat ettiği belirtildi.

SABAH BAŞLAYAN PROTESTOLAR ŞİRKETİN AÇIKLAMASINI YALANLADI

Şirketin son haftalarda durumu kontrol aldığı söylense de bu sabah başlayan protestolar bu durumun böyle olmadığını gösterdi. Pekin yönetimi kısa süre önce yetkililere karantinaları azaltmalarını ve hedefe odaklı Kovid kontrolleri yapmalarını emreden yeni yönergeler yayınlamıştı. Ancak büyük şehirlerde artan salgın, yerel makamları yeniden katı kısıtlamalara başvurmaya zorladı.

Çin’de yaşanan bu şiddet olayı Kovid salgını döneminde yaşanan ilk olay değil. Daha önce mayıs ayında, Quanta Computer’ın Şanghay’daki fabrikasında aylarca dış dünyayla temasları engellenen yüzlerce işçi güvenlik personeliyle çatıştı.

PROTESTO HABERLERİ ÜZERİNE YUAN GERİLEDİ

Offshore piyasada yuan, haberin ardından düşerek kayıplarını artırdı ve bugün en kötü performans gösteren Asya para birim oldu. SPI Asset Management yöneticisi Stephen Innes konu ile ilgili hazırladığı bir notta, “Yuan, eylem haberleri üzerine diğer Asya para birimlerinden düşük performans gösteriyor” dedi.

Innes notunda, “Ancak daha iyimser bir yorum; Çin’in ‘Kovid-sıfır’ politikasının sınıra ulaştığı ve yetkililerin kısıtlamaları gevşetme çabalarının devam edeceği şeklinde olabilir” dedi.

APPLE BU AY BEKLENENDEN DAHA AZ ÜRETİM YAPACAĞINI AÇIKLAMIŞTI

Zhengzhou fabrikasının, Apple’ın dünya üzerinde üretim yaptığı en kritik bölge olması şirkete ilişkin endişeleri de artırdı. Apple’ın yeni nesil telefonlarının beşte dördü bu fabrikada üretiliyor.

Apple daha önce bu ay beklenenden daha az üretim yapılacağı konusunda uyarmıştı.

Apple, Amazon ve Intel bilançolarını açıkladı

 

Fransa'dan Apple'a dev indirim

 

Bank of America: Apple hisseleri artık güvenli liman değil

 

Apple'dan açıklama: Cihazınız ele geçirilebilir

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)