E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiKDV indirimi zeytin ve zeytinyağına da yansıdı---

KDV indirimi zeytin ve zeytinyağına da yansıdı

KDV indirimi zeytin ve zeytinyağına da yansıdı
14 Şubat 2022 - 16:18 borsagundem.com

Temel gıda ürünlerinde KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmesi, zeytinyağının litre başına perakende satışında etiketlere 4 lira indirim olarak yansıdı.

KDV indiriminin ardından Balıkesir'in Edremit ilçesinde tezgahlarda 1 litre zeytinyağının fiyatı 64 liradan 60 liraya, kırma zeytinin kilogramı 20 liradan 18 liraya, siyah zeytinin kilogramı ise 30 liradan 27,5 liraya geriledi.

Edremit Ticaret Odası Meclis Başkanı ve zeytinyağı üreticisi Mehmet Hakkı Semerci, "Yüzde 8 KDV, yüzde 2 de stopaj olarak direkt yüzde 10 devlete ödediğimiz bir para vardı. Şimdi yüzde 3'e düştü" değerlendirmesini yaptı. Semerci, hem zeytinyağı hem de zeytin olarak ürünün sürümünün daha fazlalaşacağını söyledi. Geçen sene 190 lira olan 5 litrelik tenekedeki zeytinyağının fiyatının bu sene 320 lira seviyesine çıktığına dikkati çeken Semerci, şöyle devam etti:

Bu da zeytinyağı tüketiminde önemli bir azalmaya sebep olacaktı. Tüketici ve üretici fiyat endeksine baktığımız zaman aradaki makas oldukça açıktı. Bu şekilde bu yüzde 7'lik indirimle ki biz onu dün akşamdan itibaren hem merkezimizde hem şubemizde hem de internet sitemizdeki satışlarımıza yansıttık. Çünkü insanlar ne kadar çok zeytinyağı tüketirlerse o kadar sağlıklı olacağını biliyoruz. Yeter ki bizim gibi bu ürünü pazarlayan arkadaşlar bu indirimi hemen yansıtsınlar ve tüketici en azından yüzde 7 indirimli alsın. 5 kiloluk tenekede 20 lira yapıyor.

'300 liraya sattığımız ürünü 275 liraya düşürdük'

Vergi indirimi ile üreticinin daha fazla satış yapacağını anlatan Semerci, "Bu da Türkiye'deki üretilen 250 bin tona yakın zeytinyağının Türkiye içinde büyük bir kısmının tüketilmesini getirecek. Dolayısıyla bu son derece memnuniyet verici. Tüketiciyle üreticinin fiyatlarının birbirlerine daha yakınlaşmasını sağlayacaktır" dedi.

Edremitli zeytin ve zeytinyağı üreticisi Zafer Soykara ise şunları söyledi:

Biz çok küçük bir işletme olmamıza rağmen yüzde 10 civarında bugün itibarıyla gerek internet sitelerinde gerekse satış noktalarımızda indirim yaptık. Dün 300 liraya sattığımız ürünü bugün 275 liraya düşürdük. Dolayısıyla gerek tüketici gerekse satıcılar için bu çok güzel bir gelişme. Dünden bugüne müşterilerimizin taleplerinde artış gözlemliyoruz. 'Ne gibi bir iskonto yaptınız, fiyatlarda düşüş var mı?' diye taleplerin gelmesi söz konusu.

KDV indirimi sonrası yoğunluk arttı

 

Erdoğan'dan KDV indirimine uymayana şiddetli ceza uyarısı

 

KDV indirimini fiyata yansıtmayana ceza geliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)14 Şubat 2022 20:42

    Avrupa da x ülkede 1 saat çalıştığında 5 litre alabiliyorsun. 1 saatlik asgari ücret ile hemde...  Türkiyede 1 gün çalışan asgari ücretli alabiliyor. Aradaki emek farkına bakın ? işin saçma yanı, Türkiye de zeytin yetişiyor, Avrupa da bazı ülkelerde zeytin ağacı yok :D .. Çünkü pahalılığın nedeni TL ninim 13 kat düşürülmesi olmuştur. Türkiyede zeytin yetşsede, taşıma naklıye araçlar fabrıka makınaları elektrık ambalaj paketleme vb hepsi usd ile alınıyor. Ağaç Türkiyede toplama Türk işçi ama diğer maddelerin hepsi ithal. işlemek de ithal. İthal mallar euro, usd ile ülkemize geliyor. TL alım gücü o kadar ilkelki, afrikalının 1 usd ye koca gün çalışması gibi işçimiz Avrupada... 

  • emre14 Şubat 2022 20:41

    zeytin yağının kilosu 64 den 60 a gerilemiş vay be indirime bak valla helal olsun size en içten sevgilerimizi sunuyoruz size . artık anlayın size karşı ne kadar sevgi doluyuz....