E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiKaynağı belirsiz dolar yağıyor---

Kaynağı belirsiz dolar yağıyor

Kaynağı belirsiz dolar yağıyor
11 Ekim 2013 - 10:19 borsagundem.com

Temmuz ayında rekor kıran net hata noksan payı, Ağustos'u da rekorla kapattı...

Merkez Bankası Ağustos ayı cari denge rakamlarını açıkladı. Buna göre kaynağı belirsiz para girişini ifade eden net hata noksan payı 2 milyar 865 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu kalem Temmuz ayında da 4.8 milyar dolarla rekor kırmıştı.
Merkez Bankası cari işlemler açığı rakamlarını açıkladı. Cari işlemler açığı Ağustos ayında 2 milyar dolar oldu. Cari açık bu rakamla birlikte Ocak-Ağustos döneminde 44.3 milyar dolar oldu.
3 MİLYARA YAKIN NET HATA NOKSAN
Öte yandan geçtiğimiz ay rekor kıran net hata ve noksan payı Ağustos ayında 2.865 milyar dolar olarak gerçekleşti.Temmuz ayında rekor kıran net hata noksan kalemi 4.8 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.
Net hata noksan payı Ağustos ayında da yüksek çıktı. Ocak-Ağustos döneminde 8 aylık net hata noksan payı ise 3 milyar dolar oldu. Bu rakamda özellikle Temmuz ve Ağustos ayının net hata noksan seviyeleri etkili oldu.
Net hata noksan kalemi herhangi bir yere yazılamayan kaynağı belirsiz döviz hareketlerini temsil ediyor. Ekonomistler bu kalemde yastık aldı dövizlerin piyasaya girmesi, hesaplanamayan turizm gelirleri, altındaki değerleme farkı ve bavul ticaretinin etkilki olabileceğini söylüyor. Son dönemlerde Suriyeli mültecilerin TL alması da bazı ekonomistler tarafından faktörler arasında gösteriliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)