E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriKatmerciler'den TOMA açıklaması---

Katmerciler'den TOMA açıklaması

Katmerciler'den TOMA açıklaması
19 Ağustos 2013 - 08:34 borsagundem.com

Katmerciler İcra Kurulu Başkanı Mehmet Katmerci, "TOMA ihalesi dört şirketin katılımı ve açık eksiltmeyle yapıldı. Rekabet sayesinde fiyat düştü" dedi

Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) ihalesiyle ilgili iddiaları yanıtlayan Katmerciler İcra Kurulu Başkanı Mehmet Katmerci, "TOMA ihalesi dört şirketin katılımı ve açık eksiltmeyle yapıldı. Rekabet sayesinde fiyatlar yüzde 37 aşağı çekildi. İhale en düşük fiyatı veren Katmerciler'de kalırken kamu ciddi tasarruf etti" dedi.
Katmerci, yaptığı açıklamada, geçtiğimiz günlerde TBMM gündemine de gelen ve bazı basın yayın organlarında  "Gizli TOMA" başlığıyla yer alan haber ve yorumların, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Mayıs 2013 tarihinde gerçekleştirilen ve en düşük fiyat vererek kazandıkları ihalenin kamuoyunda kuşku ve şüphe uyandırmaya yönelik olduğunu belirtti.
Söz konusu ihalenin ciddi rekabete sahne olduğunu vurgulayan Katmerci, "Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından açılan ihalede, TOMA üretim yeterliliğine sahip tüm şirketler ihaleye davet edilmiş olup, dört şirket ihaleye katılmıştır. İhale, ihale komisyonunun huzurunda, dört şirket temsilcisinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Açık eksiltme yöntemiyle yapılan ihalede şirketler fiyat tekliflerini sunmuş ve ardından fiyat eksiltme turlarına geçilmiştir. Onlarca turun sonunda ihale, en düşük fiyatı veren Katmerciler'de kalmıştır." diye konuştu. İlk verilen tekliflerde en düşük fiyatın 15 milyon 628 bin 460 lira + KDV olduğunu, eksiltme turları sonucu fiyatı 9 milyon 960 bin lira + KDV düzeyine çekerek ihaleyi kazandıklarını dile getiren Katmerci, ihalede oluşan yoğun rekabet sonunda 30 TOMA üretimi için fiyatın yaklaşık yüzde 37 aşağı çekildiğini, Katmerciler'in de bir parçası olduğu rekabetten kamunun 5,6 milyon lira düzeyinde önemli bir maliyet avantajı elde ettiğini kaydetti.
Halka açık bir şirket olmaları nedeniyle söz konusu ihalenin 9 milyon 960 bin lira+KDV fiyatla kazanıldığını 16 Mayıs 2013 tarihinde Kamu Aydınlatma Platformu (KAP)'na bildirdiklerini aktaran Mehmet Katmerci, şunları kaydetti:
"Bu açıklamayı takip eden günlerde pek çok basın yayın organında da kendisine yer bulmuştur. Özetle, bazı kesimlerce kamuoyunda oluşturulmaya çalışılan algının tersine, Katmerciler şirketine yönelik bir 'doğrudan alım', şirketin kayırılması gibi durumlar söz konusu olmamış, tersine, Katmerciler'in de parçası olduğu ciddi bir rekabet sonunda ihale bedeli aşağı çekilmiş, kamu önemli ölçüde maddi tasarruf sağlamıştır. Bu ihale sonunda Katmerciler, belki de şu an Türkiye'nin kamuya maliyeti en düşük tomaların üretmektedir."
En düşük fiyat teklifi ile ihalesini aldıkları 30 adet TOMA aracının üretiminin devam ettiğini, ihale şartnamesinde belirtilen tarihe kadar Emniyet Genel Müdürlüğü'ne teslim edileceğinin de altını çizen Katmerci, "Öte yandan Katmerciler, kamu kurum ve kuruluşlarına yaptığı satışlarla ciro yapan ve büyüyen bir şirket değildir. Katmerciler'in bakanlıklar, Emniyet, Jandarma, belediye gibi çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarından kazanmış olduğu ihaleler ile yapmış olduğu satışlardan elde ettiği gelirlerin toplam gelirleri içerisindeki payının ortalamada yüzde 10'un altında olduğunu da önemle belirtmek isteriz" açıklamasında bulundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)