E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKârlar erirken banka hisseleri satın alınır mı?---

Kârlar erirken banka hisseleri satın alınır mı?

Kârlar erirken banka hisseleri satın alınır mı?
02 Eylül 2019 - 12:17 borsagundem.com

Borsa İstanbul'da şirketler ilk yarı sonuçlarını açıkladı. Borsada işlem gören 13 bankanın toplan kârı yüzde 24 azalırken, TL bazında üç yıl geriye giderek 15,2 milyar TL'ye düştü. Peki, kârlar azalırken banka hisseleri alınır mı?

Hisse senedi piyasası yaklaşık bir yıldır 85 bin ile 105 bin bandı arasında dalgalı seyrediyor. 105 bin seviyesine doğru hareketler satış fırsatı olarak değerlendirilirken 85 bine doğru gerilemeler alını fırsatı olarak görünüyor. Öte yandan hisse senetleri, dolar bazında tarihi dip seciyelerinde bulunuyor. Ancak borsa henüz yükseliş için enerjiyi toplayabilmiş değil. Zira borsanın lokomotifi konumunda bulunan hisse senetlerinin kârlarında erime var. Bu hisselerin başında bankacılık sektörü geliyor. Sektördeki şirketler ilk yan sonuçlarını açıkladı. Veriler pek de iç açıcı değil. BIST banka sektöründe yer alan 13 bankanın toplanı kan yüzde 24 azalma göstererek 15,2 milyar TL’ye düştü. Bankaların geçtiğimiz yılın altı aylık dönemindeki karlan 20,2 milyar TL seviyesinde bulunuyordu.

Hisse performanslarına baktığımızda bankaların kârlarının geçtiğimiz cila göre erimesine rağmen sektör hisseleri 22 Ağustos itibari ile son bir yılda yatırımcılarına yüzde 34 oranında kazandırdı. Hisselerin değerlen işinde aşın iskontolu olmalarının etkisi büyük. Banka hisselerini yakından takip eden Bora Canoğlu, bankaların her dönemde diğer hisselere göre endeksten hızlı hareket ettiklerini, yabancıların likit ve güçlü hisse oldukları için bankalarda pozisyonlarını belli bir seviyenin altına düşürmediklerini söylüyor.

Yatırım gurusu Peter Lynch, “Elinizdeki hissenin fiyatının yükselmesi haklı olduğunuz anlamına gelmez “ diyor.

Banka hisseleri kârlardaki erimelere rağmen yatırımcıların radarında bulunuyor. İş yatırım, 23 Ağustos itibari ile banka hisseleri içerisinde Akbank için yüzde 28 oranında getiri beklentisi ile “al” önerisinde bulunurken Garanti Bankası için yüzde 37 beklenti ile “alım” öneriyor. Kurum; Vakıfbank ve Yapı Kredi Bankası için yüzde 30’un üzerinde getiri bekliyor. TSKB için getiri beklentisi ise yüzde 18 oranında. Görünen o ki olası yükselişlerde beklentisi yüksek banka hisseleri kazandırmaya devam edecek.

 

Zeynep Aktaş / Fortune Turkey Dergisi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • gokhan temiz02 Eylül 2019 14:17

    bankalar turkiye bence cok buyuk zararlar ediyor ama nasil hala artida gorunuyorlar cok ilginc neden mi 1 bankalar kredi dagitmaktan para kazanir dagitamiyorlar cunku baski sonucu faizler dusuk tutulmaya calisiyor buda bankaya zarar ettiriyor zaten kredi kullanmak almak isteyende cok az 2 bankalar yurt disindan aldiklari doviz cinsi borclarini yine doviz cinsi olarak odek zorundalar euro 3 lirayken alinan euro 7 lira desek gero odeme yapilabilmesi icin 7 tl den piyasadan doviz almasi lazim demek yada su an cok yuksek olan borclanma cds ve faiz yuksek yeni kredilerle eskiyi kapatmayi yapmak iyi ama buda cok maliyetli artik eeeee simdi siz dusunun banka hisseleri pahalimi degilmi

  • Bika02 Eylül 2019 12:39

    Banka mevduatları, bankaların dış borçları  ve verilen krediler döviz ağırlıklı olduğundan kârlarına döviz bazında bakınca batık kredilerinin bilançolarına henüz yansımadığı düşünülürse cazip değiller.

  • AD02 Eylül 2019 12:26

    tskb yi önermeyen yok ne varki hisse yerlerde sürünüyor.önerilere fazla güvenmeyelim.