E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemJapon deprem uzmanından TOKİ'ye tam not---

Japon deprem uzmanından TOKİ'ye tam not

Japon deprem uzmanından TOKİ'ye tam not
18 Mart 2023 - 12:23 borsagundem.com

Kahramanmaraş'ta incelemelerde bulunan Japon deprem uzmanı Moriwaki, TOKİ binalarının hasar almadığını belirterek bu binaların zemin etüdü ve denetimin önemini gösterdiğini vurguladı

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Kahramanmaraş merkezli "asrın felaketi" olarak nitelendirilen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenmeyen TOKİ konutlarını örnek yapı olarak gösterdi.

Moriwaki, depremler nedeniyle yıkılan veya zarar gören binalarda inceleme yapmak üzere Kahramanmaraş'a geldi.

Bölgede incelemede bulunan Moriwaki, 6 Şubat'taki depremlerde TOKİ konutlarının yıkılmadığını hatırlattı.

TOKİ konutlarının iyi zeminli bölgelere yapıldığını ifade eden Moriwaki, TOKİ'nin kendi içinde de denetim sisteminin çok iyi çalıştığını kaydetti.

TOKİ konutlarının örnek alınması gerektiğini dile getiren Moriwaki, "TOKİ kendi içinde kontrol yapıyor ve onun için de daha güvende. TOKİ bu durumda daha güvenli. Her yerde aynı sistem yapılabilirse daha iyi olacak." dedi.

"Çocukluktan eğitim gerekiyor"

Moriwaki, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından artçıların bir seneye kadar devam edebileceğini belirtti.

Hasarlı binalara kesinlikle girilmemesi gerektiğini vurgulayan Moriwaki, "Artık hasarlı olan binaya gitmemek lazım, kritikse inşaat mühendisine ya da mimara kontrol ettirmek gerekiyor. Hasar hiç yok, zemin iyi ise korkulacak bir şey yok demektir." ifadelerini kullandı.

Prefabrik konutların daha güvenli olduğunu aktaran Moriwaki şöyle devam etti:

"Kolonda, kirişte çatlak yoksa problem yok. Duvarda çatlaklar olabilir. İnşaat mühendisi 'Sıkıntı yok.' diyorsa rahatça yaşayabilirsiniz. Fazla korkmamak lazım. Bunun için uzun vadede çalışmak lazım, çocukluktan eğitim gerekiyor. Siz Türkiye'de 'Çocuklar duymasın.' diye deprem hiç gösterilmiyor ama aniden deprem olduğunda çocuğun bilgisi yok. Onun için küçük yaşta eğitim verilmesi gerekiyor. Biz Japonya'da çocuklara anaokulundan itibaren çizgi filmlerle eğitim vermeye başlıyoruz. Kademe kademe bilgilendiriyoruz, insanda bilgi varsa korkmuyorlar. Türkiye'de ise 'Ben depremden korkuyorum.' diyor. "

"Hazırlan, depreme dayanıklı ol"

Moriwaki depremlere karşı hazırlıklı olunmasını önerdi.

Yaşam üçgeni yönteminin önemine değinen Moriwaki, "Kahramanmaraş ve 1999 depreminde insanlar uyuyordu deprem oldu diye kalktı sonra kaçmaya başladılar. Oradan çoğu insan kurtulabilirdi. Ama en kötüsü merdivende insanlar öldü. Depremde kaçmamak gerekiyor. Asansör ve merdiven kullanmayacağız. Yatak yanında su, düdük ve küçük çikolata olmalı." diye konuştu.

Japonya ve Türkiye'nin deprem bölgesi olduğuna dikkati çeken Moriwaki, "Artık biz bunu kabul etmek zorundayız. Sallanmadan önce iyi hazırlan, depreme dayanıklı ol." ifadesini kullandı.

TOKİ, İzmir'de depremzedeler için inşa edilen 4602 konutu tamamladı

Japonya büyük depremleri nasıl az hasarla atlatıyor?

Japon deprem uzmanından korkutan Marmara ve Ege uyarısı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HARBİ19 Mart 2023 11:43

    Bizim japon abimiz Adamsın sen Bize verdiğin bilgiler çok önemli Yalnız bide öküz kafalı bir tabaka var bizde Devletin her güzel işine karşı çıkar bu hıyarlar İha lara sihalara da dokukunacalarmış Sana zahmet bu hıyarlara söyle yapılan iyi işlerede çamur atmasınlar Biz senin gibi iyi bir Japon Miyazaki abimizide unutmadık Van depreminde can vermişti Rabbim mükafatınını verir inşallah ona .Mehmet Akifin dediği gibi japolar birde müslüman olslar var ya negüzel olurlarmış

  • Turabi20 Mart 2023 00:11

    Harbi zırtoya ulan  insaatlarda  ciddi  denetim yok, bir sorun varsa tek güç olan 20 yıllık  partiye 30 yillk belediyelere sor.

  • E.g 19 Mart 2023 01:58

    İZMİR B.BELEDİYESİ EVKA PROJELERİYLE YAPILAN KONUTLARDA DA BUĞÜNE KADAR HASAR OLMAMIŞ İZMİR BELEDİYESİ EVKA PROJELERİNİ TEKRAR BAŞLATMALIDIR SADECE DÜŞÜK GELİRLİLERE KEFİL ŞARTI ARAMADAN KİRAYA VERMEK İÇİN SOSYAL KONUT YAPMALIDIR

  • Hüsnü19 Mart 2023 00:49

    Aha bi yandaş(!) daha

  • Mucise Reis : )18 Mart 2023 13:10

    Proje: Her itfaiye birimi belediyeler ile işbirliğine girecek. İftaiye istasyonlarında değişim* Bir adet  konteyner ev olacak. Bu evler doğal afetlerde taşınabilir, kullanıma hazır sıfır kapalı kutu evler olacak. Hİç kullanılmayacak.  İlgili konteynerların içi farklı afetlere karşı donatılacak. Ör: 10 çadır, 2 adet jenaratör, 2 adet su pompası, 40 baret, 2 kg kadar piller, baretler, gece aydınlatma ekipmanları, fosforlu iş kıyafetleri, 20 adet demir keskisi, onlarca kazma kürek vb... bazı konserve yiyecekler, bisküvüler ve çikolatalar gibi donatılacak. Bunları afad , iftaiye müdürü, belediye personel yetkilisi denetleyecek her yıl, ve  kontrol edecek. Bir selde, depremde, yangında, vb. gerektiğinde içindeki malzemeler kullanılacak, gerektiğinde konterner evler ilgili depremzedelere, ev olarak gidecek. Gerektiğinde su pompaları sel baskınlarında kullanılacak. Bu organizasyon şeması kurulacak. al sana çözüm. 1 can için değer.ülke çapında olunca büyük güç olur. 

  • Mucise Reis : )19 Mart 2023 14:11

    eee Hamido nerede ? deprem oldu... yangın oldu... sel oldu.. e söylede çıkartsınlar :D nerede yazdıklarım ? :D uzaylı istilası oluncamı çıkartıp halkın kullanımına zunacaklar... Akıl yürütme, okuma yok. Yazan olsa zaten yöneticiler uygulardı :D farkımız bu ben allahın yarattıklarını kullanır ateşi ,tekerleği, barınmayı vb icat ederim.. Senin kapasiten icatlarımı tüketmeye köpekelr gibi çalışıp satın almak taksitlerle olur... :D Hamido ben herkes rüetken olsun derkeni sen aman ya boşver üretmey gerek yok diyen körcahil oluyorsun :D ... Her itfaire biriminde bir konteyner ev diyorum.. içi gerkeli malzemelerle dolu diyorum. afette konteynar otomatık ilgili bölgeye taşınacak, içi afet bölgesinde açılıp dağıtılacak , çadırlar, iş aletleri, ipler, ilk yardım malzeme, konserve vb bölgede bolluk oluşacak diyorum :D sen oku kafan almıyorsa birdaha oku... konu tekrarı yaparak oku bir ara anlarsın :D

  • Hamido 19 Mart 2023 00:53

    Ayıkmısın veya ne içiyon da böyle matiz vaziyettesin. Bu ülkede itfaiyeler belediyelerin birimidit, öne dediklerin zaten var, ordan burda birşeyler okuyup burada üfürünce akıldane mi oldun seni gidi aşırmacı derlemeci .

  • Hh18 Mart 2023 23:19

    Gıdaların tarihi geçmeyecekmi

  • Tamam18 Mart 2023 14:45

    Tamamda zaten itfaiye birimleri belediyelerin. Güzel öneri ama. bence bu dediklerini her mahallenin muhtarlıklarına kurmak gerekir. anahtarlarda muhatarlık binasında olacak 6 ayda bir sayım yapılacak. Hangi görüşlü olursa olsun bizim insanımıza güven olmaz satarlar içeridekileri çünkü....