E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİthalatın iması patates fiyatını düşürdü---

İthalatın iması patates fiyatını düşürdü

İthalatın iması patates fiyatını düşürdü
18 Ocak 2014 - 02:12 borsagundem.com

Denetimler sonrası depolarda 700 bin ton patatesin olduğunun açıklanması üzerine ithalat korkusu duyan üretici satışa başladı, fiyat 60 kuruş indi

Son dönemlerde tezgahlarda fiyatı 3.5 lirayı geçen patatese önlem almak için Nevşehir ve Niğde’de patates depolarında denetim yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin ardından üreticiyi ‘ithalat’ korkusu sordu. Burak Kuru'nun Hürriyet'teki haberine göre yapılan denetimler sonucunda söz konusu illerde depolarda bekletilen 700 bin ton patates tespit edilirken, Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, “Yapılan denetimde yetkililerin davranışlarından üstümüze düşen payı aldık” dedi. 

Kendilerine patatesleri depolardan çıkarmaları konusunda yetkililerin herhangi bir uyarıda bulunmadığını ifade eden Ekiz, “Elimizdeki ürün mart ayına kadar yeter. Biz de üreticimizi uyardık. Ürünleri satmalarını istedik. Net söylemeselerde eğer fiyatlar düşmezse ithalat yapılacağını anladık. İthalat izni alınabilir korkusuyla patates piyasaya sürülmeye başladı” dedi.

RAFA GEÇ YANSIR

Depolardaki fiyat düşüşünün raf fiyatlarına geç yansıyabileceğini söyleyen Ekiz, “Aracılar hala üreticiden fazla kazanıyor. Fiyat yükseltiyorlar” dedi. Nisan ayında patateste ilk hasatın gerçekleşeceğini kaydeden Ekiz, “Daha İç Anadolu Bölgesi’nde ekim başlamadı. Adana’da ki üreticilerden pek güzel haberler gelmiyor. Kuraklık o bölgeyi bir hayli etkiledi. Üretimin düşük kalabilir. İç Anadolu’yu kuraklık nasıl etkiler bilmiyorum. Ödemiş patatesi de devreye girince en azından zam gelmeden bu dönemi atlatabiliriz” dedi.

Patatesin depodan çıkış fiyatı

Temmuz - 1,5 TL
Ağustos - 1,8 TL
Eylül - 2 TL
Ekim - 2,3 TL 
Kasım - 2,6 TL
Aralık - 2,7 TL
Ocak - 2,1 TL

KAOS LOBİSİ MUTFAKTA

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ülkede ürün kıtlığı olmadığını, kaos lobisinin mutfaklara dadandığını söyledi. NTV’nin sorularını yanıtlayan Eker, ürünlere gelen zamlarla ilgili “İthalat sadece terbiye maksatlı.Eğer yağış olmazsa Allah korusun ciddi bir endişe duyarız. 2007’de kuraklık eylem planı oluşturduk. Tedbirlerimizi aldık” dedi.

ASIL TEHLİKE BUĞDAYDA

Kuraklıktan dolayı patatesten daha çok etkilenen ürünün buğday olduğunu söyleyen Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, “Kuraklık böyle devam ederse sulama konusunda büyük problem yaşayacağız. Yağmur dışında ekili buğdayımız için kar yağışı gerekiyordu o da olmadı. Daha buğday çıkmadan toprak altında çürüdü. Tohumun yüzde 30’u toprakta kaldı. Eğer bahar yağmurları da yağmazsa buğday üretiminde büyük düşüş yaşanır” ifadelerini kullandı. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kerım18 Ocak 2014 20:16

    bu uyanıklar yokmu,,halkı kaıklamasalarda olması gereken 1 tl 1.5 tl arasına satsada kendıde kar etse, alanda aç kalmasa olmazmı sankı,,kazıklamak çok ıyı zaten zam heryerde var