E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİstihdam raporu Wall Street’in ‘yumuşak iniş’ anlatısını test edecek---

İstihdam raporu Wall Street’in ‘yumuşak iniş’ anlatısını test edecek

İstihdam raporu Wall Street’in ‘yumuşak iniş’ anlatısını test edecek
08 Aralık 2023 - 10:23 borsagundem.com

ABD’de Kasım ayı istihdam raporunun, iş büyümesinde yeniden bir hızlanmaya işaret etmesi bekleniyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de piyasaların merakla beklediği Kasım ayı istihdam raporu bugün açıklanıyor. Fed’in  oldukça önem verdiği raporun faiz artırım sürecini de etkilemesi bekleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de Kasım ayı istihdam raporunun, borsalar başta olmak üzere piyasaların bir ayı geçkin süredir fiyatladığı ‘yumuşak iniş’ anlatısını test etmesi bekleniyor.

Yeniden hızlanma beklentisi

Yahoofinance’ten Josh Schafer’ın haberine göre, Kasım ayı iş raporu bugün yayınlanacak ve raporun, ABD işçi grevlerinin Ekim raporunu etkilemesinin ardından iş büyümesinde yeniden hızlanma olduğunu göstermesi bekleniyor.

Bloomberg tarafından derlenen veriler, Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun yayınlayacağı aylık iş gücü raporunun, konsensüs tahminlerine göre tarım dışı istihdamın Kasım ayında 185.000 arttığını, işsizlik oranının ise önceki aya göre yüzde 3,9 seviyesinde sabit kaldığını göstermesi bekleniyor. Geçen aya ait veriler, Ekim ayında ABD ekonomisine 150.000 yeni iş eklendiğini ve işsizliğin yüzde 3,9 seviyesine yükseldiğini göstermişti.

Borsalar için bir test

Raporun borsalar için ise bir test görevi görmesi bekleniyor. Yatırımcılar, Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranlarını artırmayı bitirmiş olduğuna bahse giriyor ve yaygın olarak 2024 yılında faiz indirimlerinin başlamasını bekliyor. Bu tezin büyük bölümü, pandemi döneminde iş gücü piyasasının çöküşü ve enflasyonun yavaşlaması nedeniyle artık normalleşmesine dayanıyor. Raporun bu anlatıyı güçlendirmeye yardımcı olması halinde, hisse senetlerinin yükselişe geçmesi bekleniyor.

Oxford Economics'in önde gelen ABD'li ekonomisti Nancy Vanden Houten, “Kasım ayı istihdam raporunun, greve çıkan UAW ve SAG-AFTRA işçilerinin geri dönmesiyle istihdam artışında bir hızlanma göstermesini bekliyoruz. Bu işçiler hariç tutulduğunda, istihdam artışı dar tabanlı olmasına rağmen nispeten güçlü olmaya devam edecek. Grevle ilgili karmaşaya baktığımızda, iş raporunun yumuşayan iş gücü piyasası koşullarıyla tutarlı olmasını ve Fed'in daha fazla faiz artırımından vazgeçmesine olanak sağlamasını bekliyoruz” diyor.

İş gücü piyasası dengeye oturuyor

Bu haftaki son veriler iş gücü piyasasında soğuma işaretleri gösterdi. Salı günü, JOLTS raporu olarak da bilinen en son İş İlanları ve İşgücü Devri Anketi (Openings and Labor Turnover Survey), açık işlerin işsiz sayısına oranının Ağustos 2021'den bu yana en düşük değer olan yüzde 1,34'e düştüğünü ortaya çıkardı.

Vanden Houten'e göre bu düşüş, Fed'in de belirttiği gibi iş gücü piyasasının arz ve talep arasında ‘daha iyi bir denge’ye geldiğini gösterdi.

Fed Başkanı Jerome Powell, 1 Aralık'ta yaptığı konuşmada, “İş gücü piyasası koşulları çok güçlü olmaya devam ediyor ve ekonomi, işçi talebi ve arzı arasında daha iyi bir dengeye dönüyor. İstihdam güçlü kalmaya devam ediyor ve daha sürdürülebilir bir seviyeye doğru yavaşlıyor” şeklinde konuşmuştu.

2024’ten beklenti ılımlı işe alım ve ılımlı ücret artışı

ADP tarafından yayınlanan ek iş gücü piyasası verileri ise, özel sektör istihdamının geçen ay beklenenden daha yavaş arttığını ve ücretlerin düşmeye devam ettiğini gösteriyor. ADP özellikle Kasım ayında eğlence ve konaklama işlerindeki düşüşün iş gücü piyasasının normalleştiğinin bir işareti olabileceğini ve dolayısıyla bordro artışının gelecek yıl sonunda yavaşlayabileceğini belirtiyor.

ADP Baş Ekonomisti Nela Richardson, “Pandemi sonrası toparlanma sırasında en büyük istihdam yaratanlar restoranlar ve oteller oldu. Ancak bu artış geride kaldı ve eğlence ve konaklama sektörlerindeki trende geri dönüş, bir bütün olarak ekonominin 2024'te daha ılımlı işe alım ve ücret artışı göreceğini gösteriyor” şeklinde konuştu.

Yatırımcılar yumuşak iniş için yeni kanıt arıyor

 

Wall Street’te ‘yumuşak iniş’ bahisleri artıyor

 

ABD borsalarında kırılma anı yaklaşıyor

 

Borsada yıl sonu rallisi yaşanır mı?

 

Boğa piyasası rallisi nerede tökezler?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)