E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİşte kritik analiz...---

İşte kritik analiz...

İşte kritik analiz...
24 Eylül 2013 - 19:35 borsagundem.com

Piyasalarda gündemde neler var, piyasalar hangi gelişmeleri takip ediyor?

Fed kararları piyasaları nasıl yönlendirecek, Merkez Bankası Fed kararlarının ardından enflasyon hedefini tutturabilecek mi, gelişmekte olan para birimlerinde asıl etken ne? Sanko Menkul Değerler Müdür Yardımcısı Dr. Tuğberk Çitilci değerlendirdi. İşte o teknik analiz:
• ABD Merkez Bankası’nın (FED) çıkış stratejisi gelişmekte olan ülkelerde negatif gelişmelere neden olmaktadır. Küresel kriz başlangıcı ile ABD piyasalarından çıkan fon yatırımları gelişmekte olan ülkelere geçiş yaparak küresel piyasaların yönünü belirlemiştir. Çıkış stratejisi ile fonların gelişmekte olan ülkelerden çıkış yapması makroekonomik dinamikleri negatif etkilemektedir.
• Güçlü dolar senaryosu ve yükselen ABD 10 yıllık tahvil faizleri ortamında gelişmekte olan ülkelerden sıcak para çıkışına neden olmaktadır. Türkiye gibi finansman ihtiyacı duyan ülkelerde sıcak para çıkışı ödemeler dengesini negatif etkilemiştir. Ödemeler dengesinde finansman ihtiyacını sürdürülebilir seviyede tutmak için portföy girişlerini arttırmak, bu durum FED çıkış stratejisinde dolayı zayıf ihtimal, veya lokal para biriminin değersizleştirilerek ihracatın buna bağlı olarak arttırılması hareket tarzıyla sıcak para çıkışı kompanse edilebilir.
• Gelişmekte olan ülke para birimlerinde FED parasal genişleme kararı belirleyici ana unsur olmaya devam edecektir.
• Durumu Türkiye spesifik olarak incelediğimizde; FED çıkış stratejisine bağlı olarak güçlü dolar senaryosu ve değersizleşen liranın geçirgenlik etkisine bağlı olarak enflasyona negatif yansıması bu beklenti ile yatırımcıların ileriye dönük enflasyon beklentilerinin Merkez Bankası yılsonu enflasyon hedefinden sapmasına neden olmaktadır.
• Enflasyon beklentilerinde Merkez Bankası’nın açıkladığı 12 ay ve 24 ay sonrası için enflasyon beklentileri ileriye dönük makroekonomik algı açısından önemle takip edilmesi gerekiyor.
• Enflasyona neden olan başka bir unsurda petrol fiyatları özellikle Ortadoğu kaynaklı riskler brent petrol fiyatının artmasına neden oluyor. Sayın Erdem Başcı, brent petrol fiyatında tahminlerinde ileri vadeli petrol kontratlarının ortalamasını hesaplamaya dahil ettiklerini açıklamıştı. Merkez’in petrol için hedefi 107 dolar seviyesinde güncel olarak Kasım vadeli kontrat 109 dolar seviyesinde işlem görüyor. Kontrat ile Merkez’in hedefi arasında sapmanın devam etmesi ileriye dönük olarak enflasyon için negatif bir unsur.
• Suriye kaynaklı sorunun devam etmesi ve henüz bir çözüme ulaşılamamış olması Türkiye risk primi açısından negatif bir unsur. CDS yükselmesi ülke risk priminin negatif anlamda yükselmesi anlamına gelmektedir. Yatırımcılarımız Türkiye’nin 5 ve 10 yıllık CDS verilerini takip ederek fiyatlamada dahil olmayan politik risk konusunda fikir sahibi olabilirler.
• Suriye konusunda olası bir savaş ihtimali açısından bölge ülkelerden İsrail’in 5 ve 10 yıllık CDS verileri önemli bir gösterge olabilir.
• Merkez Bankası döviz satım ihaleleri ile kurda yaşanan oynaklığı azaltmayı hedeflemektedir. Önemli olarak Merkez’in açıkladığı üzere herhangi bir kur seviyesi hedeflerini olmadığını yatırımcılarımız dikkate almalıdır.
• Genel değerlendirmede FED çıkış stratejisi ve makroekonomik dinamikler lira için negatif unsurları oluşturmaktadır.
• Liranın seviyesinde EURUSD paritesi önemli bir etkendir. Almanya seçimlerinden dolayı Avrupa Bölgesinde yaşanan sorunlar daha az ön plana çıktı. Seçimlerin yapılması ile sonbahar döneminde gündem tekrar Avrupa kaynaklı İspanya ve İtalya olabilir. FED parasal genişleme devam kararı ile doların değer kaybetmesi ve euronun değerlenmesi zorda olan birlik ülkelerinin ekonomileri açısından uzun süreli sürdürülebilir bir durum değildir. Değerli Euro ihracata dayalı küçük birlik ülkelerini negatif yönde etkilemektedir. Bu yıl 1.37 seviyesi zirvesinde gerek Avrupa Merkez Bankası (ECB) gerekse de Almanya Merkez Bankası (BUBA) tarafından 1.37 ile 1.38 seviyelerinde değerli euronun sürdürülemez olduğu ve birlik ekonomilerine zarar verdiği yönünde açıklamalar yapılmıştı. 1.37 seviyesinin üzerinde değerli euronun kalıcı olması zayıf ihtimal gözükmektedir. Buna bağlı olarak bu durum liranın değersizleşmesinde etkili olabilir.
Teknik Görünüm:
• Merkez Bankası liranın değerini takip ederken sepet kur ve reel efektif döviz kurunu referans almaktadır.
• FED çıkış stratejisinin ertelendiği ve Suriye kaynaklı pozitif senaryo: lira değerlenme seviyesinde 50 günlük hareketli ortalama seviyesi 1,9373 önemli bir destek noktası bu noktanın altında gerçekleşen kapanışlar ile 89 günlük hareketli ortalama 1,9386 ve 100 günlük hareketli ortalama 1,9250 seviyeleri hedeflenebilir.
• FED çıkış stratejisinin ertelenmediği ve Suriye kaynaklı negatif senaryo: lira değersizleşme hareketinde 14 günlük hareketli ortalam 2,0096 ve 21 günlük hareketli ortalama 2,0166 seviyeleri önemli bir direnç seviyesi bu noktaların geçilmesi ve kapanışlar olması durumunda 2.08-2.10 seviyeleri hedeflenebilir.
• FED çıkış stratejisi için ABD 10 yıllık tahvil faizi önemli bir gösterge. Tahvil faizinin artması çıkış sinyali olarak algılanabilir.
• Suriye kaynaklı senaryolar için Türkiye ve İsrail CDS’leri öncü gösterge olabilir.
SANKO MENKUL DEĞERLER A.Ş
Müdür Yardımcısı Dr. Tuğberk Çitilci

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)