E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomiİstanbul enflasyonundaki artış endişe verici---

İstanbul enflasyonundaki artış endişe verici

İstanbul enflasyonundaki artış endişe verici
01 Eylül 2014 - 12:51 borsagundem.com

İTO tarafından açıklanan İstanbul enflasyonu Ağustos ayında yükselişe işaret etti

İstanbul'a Ağustos ayı itibarıyla fiyatlardaki artışı değerlendiren Halk Yatırım, TÜİK rakamları ile İTO rakamları arasındaki 1 puanlık farka dikkat çekti. Halk Yatırım tarafından yapılan değerlendirmede şu görüşlere yer verildi:
   
"İstanbul'da fiyatlar Ağustos'ta yükselişte
   
İTO'nun Ağustos verilerine göre, ücretliler geçinme endeksinde aylık %1,0'lik bir artış kaydedildi. Geçen yılın aynı ayında %0,13'lük ılımlı bir artış kaydedilmiş  TÜİK tarafından açıklanan TÜFE enflasyon oranına yansıması ise %0,10'luk düşüş şeklinde olmuştu. Geçmiş yılların Ağustos aylarında, TÜİK verilerinin İTO verilerinin genelde altında olduğunu izliyoruz.
   
Ancak, TÜİK verilerinde 'eksi' rakam gözlenmesi beklentisinin iyimser kalmasıyla ilgili risklerin arttığını söylemek gerekiyor. 2003 bazlı endekste sadece 2008 yılında, İTO ve TÜİK verileri arasında 1 puanın üzerinde bir farklılık oluştuğunu gözlemliyoruz. Ağustos TÜFE oranına ilişkin ortalama piyasa beklentisi %-0,03  bizim beklentimiz de %-0,10.
   
İTO'nun Ağustos rakamlarının ayrıntılarına bakacak olursak, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düşüş hız kaybetmekle birlikte devam ederken, alkollü içeceklerde Temmuz ayından sonra Ağustos ayında da artış yaşandığı gözleniyor. Birikimli kur etkisinin işlenmiş gıda, giyim, kültür-eğitim gibi sektör fiyatlarında devam ettiği görülüyor.
   
Bu çerçevede, gıda fiyatlarında ılımlı bir görünüm gözlense de, çekirdek enflasyonun Ağustos ayında da yükselişte kalabileceğine ilişkin endişelerimiz devam ediyor." 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)