E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİstanbul Boğazı'nda mayın alarmı---

İstanbul Boğazı'nda mayın alarmı

İstanbul Boğazı'nda mayın alarmı
26 Mart 2022 - 13:35 borsagundem.com

MSB, İstanbul Boğazı açıklarında ticari bir gemi tarafından tespit edilen mayın benzeri cisme müdahale edildiğini bildirdi. SAS timi tarafından mayın etkisiz hale getirilirken, gemi trafiğine kapatılan İstanbul Boğazı tekrardan açıldı.

Rusya tarafından geçtiğimiz günlerde ortaya atılan bir iddiaya göre Ukrayna'nın Karadeniz'de döşediği mayınlarda kopmalar meydana geldiği kaydedilmişti. Rusya, bu mayınların İstanbul Boğazı'na ve Akdeniz havzası sularına sürüklenebileceğini belirtmişti.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından yapılan açıklamaların ardından Karadeniz'de mayın tedirginliği yaşanmaya başlarken İstanbul Boğazı'ndan panik yaratan bir görüntü geldi.

MSB'den açıklama geldi

Milli Savunma Bakanlığının (MSB), sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Sabah saatlerinde İstanbul Boğazı açıklarında mayın benzeri bir cismin sivil ticari bir gemi tarafından tespit edilmesi üzerine olay mevkisine Sualtı Savunma Timleri (SAS) süratle intikal ettirilmiştir. Bahse konu mayın benzeri cisim SAS Timleri tarafından emniyete alınmış ve etkisiz hale getirmek maksatlı müdahaleye başlanmıştır." bilgisi verildi.

 Mayın SAS timi tarafından etkisiz hale getirildi 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, konuya ilişkin, "İnceleme sonucunda eski tip olduğu belirlenen mayın SAS timimiz tarafından etkisiz hale getirildi." dedi.

Akar, resmi ziyaret kapsamında geldiği Katar'ın başkenti Doha'da Katar Türk Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığı'nda da inceleme ve denetlemelerde bulundu.

İncelemelerinin ardından gelen "İstanbul Boğazı açıklarında bulunan mayına benzer cisimle" ilgili soruyu yanıtlayan Akar, şunları kaydetti:

"Sabah saatlerinde İstanbul Boğazı açıklarındaki bir ticari gemiden 'mayın benzeri bir cisim görüldüğüne' dair bilgi geldi. Unsurlarımız zaten o bölgelerde yoğun şekilde devriyelerini, görevlerini sürdürüyordu. Süratli bir şekilde SAS timimiz bölgeye intikal ettirildi. Söz konusu cismin mayın olduğunun tespitinin ardından emniyetli bir bölgeye çekildi. İnceleme sonucunda eski tip olduğu belirlenen mayın SAS timimiz tarafından etkisiz hale getirildi. Konuyla ilgili hem Rus hem Ukrayna makamlarıyla görüştük. Koordinasyonumuz devam ediyor.

Deniz trafiğinin emniyetli şekilde sürdürülmesi için başta Deniz Kuvvetlerimiz olmak üzere Sahil Güvenlik ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlarla gerekli koordinasyon yapıldı. Gerekli tedbirler alındı. Deniz trafiği emniyetli şekilde devam ediyor. Deniz Kuvvetlerimizin yüzer ve uçar unsurları müteyakkız bir şekilde faaliyetleri takip ediyor, çalışmalarını sürdürüyor."

İstanbul Boğazı yeniden gemi trafiğine açıldı

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, güvenlik nedeniyle çift yönlü olarak gemi trafiğine kapatılan İstanbul Boğazı'nın açıldığını duyurdu.

İstanbul Boğazı, denizde mayın bulunmasının ardından çift yönlü trafiğe kapatılmıştı.

Mayın benzeri cisim ihtimaline karşı arama yapılıyor

Boğaz'daki ticari bir gemide bulunanların denizde mayın benzeri bir cisim görerek durumu yetkililere bildirmesi üzerine SAS tarafından emniyete alınan cismin etkisiz hale getirilmesi için başlatılan çalışmalar sürüyor.

Boğaz'ın başka noktalarında mayın benzeri cisim olma ihtimaline karşı ekipler arama çalışması yapıyor. Çalışmalara Anadolu Feneri açıklarında havadan helikopterle de destek veriliyor.

Bir vatandaş tarafından görüntülendi

Öte yandan deniz üzerindeki mayın benzeri cisim, bir vatandaş tarafından cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

Söz konusu görüntüde cismi çeken vatandaşın, "Türkiye deniz sahasında mayın görüldü. Şu anda demir alıp kalkıyoruz. Sahil Güvenlik botu da geldi." dediği duyuluyor.

Karadeniz'de mayın tedirginliği

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)26 Mart 2022 14:07

    Şuda geldi aklıma. KANAL İSTANBUL gemi geçişleri olamayacağından, yaşanan gerilim savaş mayın ve duraksayan ticaret vb zarar edecekti :D bide kanal parası ödeyecektik katarlı denize sıfır villasında mayın gelir patlar korkusu ile boğaz izlerken :D  45 bin geçiş , sallıyorum rakamı oalcaktı 10 geçiş. benine zam mazota zam :D

  • Mucise Reis ;)26 Mart 2022 13:53

    okyanusta çöp toplama projeleri var. Bu tarz akıntının yoğun olduğu, cizimlerin bu noktalardan geçeceği noktaları tesbit ederek bunlar kurulabilir. çöp toplar gibi otomatik toplanacaktır. Pasifikde firdap projesi için bazı çalışmalar vardı oradan fikirler alınabilir. Ama asıl problem su yüzüne tam çıkmadan bu mayınlar bilinçli olarak duba vb deniz altından ilerleyecek biçimde askeri müdehale yapıldı ve salındı ise bu kötü. Bazen hafif deniz altından 5 metre dipde yüzecek kadar duba bağlanıp denize atılanlarda var. Ukrayna bilinçli yapmış belliki. Karadeniz de kaç tane attılar ? sayıda yok

  • Mucise Reis ;)27 Mart 2022 21:24

    " ŞERO" bilim teknik dergilerini okurken görmüştüm. okyanuslara büyük girdap projesi var. deniz atıkları okyanus atıkları bu girdaplar ile temizlnmeye çalışılıyor. deniz kenarına yüzme şetirleri yapılıyor, balıkçıların ağları gibi yüzen dubalar. İlgili akıntı noktalarına bu tarz sistemler atılarak, su üzerinde yüzen cisimler akıntı üzerinde otomatikman yakalanabilir. YOUTUBE videosu aç izle. OKUMA YAZMA yok kör cahil : ) google yaz. TV gibi izle. Belli ki A haberde çıkmamış hiç :D Bol bol manda yoğurdu suyu içtim, medine yerine, mekke hurbası ekleyince çarptı sanırım :D 

  • Şero27 Mart 2022 13:08

    Lan mucize mayın ne içtin sabah sabah

  • Mucise Reis ;)26 Mart 2022 13:49

    Ya, gençler yazı klavyeye eller... O iha, siha vb. farklı görüşler, orman bakanlığına verilen o tip gözlem ihalarına ekstra özellikli program yazılarak, deniz üzerinde hareket eden cisimler, belirli hızda , süratte, metak, akıntı yönünde, özellikle boğaz trafik ve akıntı noktalarında uçurularak denizdeki belirli cizimleri yaklayabilir, izleyebilir görebiliriz neden olmasın ? ...iha siha lara gece görüş kamera, farklı tonlarda deniz üzerini tarayan ve tesbittiği deniz üzeri cisimleri bazı noktalarda, aklıntı noktalarında uçurarak bir adım atabiliriz belkide? Biraz kod yazılım eklenerek bazı düşüncelerin profesyonel bilgiler ile yoğurup yeni bir icatta oluşturabiliriz ?

  • baran27 Mart 2022 23:48

    Ulan dangalak bu ülkede binlerce uzman var!  Tv de belgesel seyretmiş te girdap oluşmuş ta güya o salak aklı ile akıl verecek.  Mayın senin mı patladı dürzü?   Bu kadar cayırtı yaptığına göre bunun bayağı bir kaşıntısı var.  Bu dangalağın asıl problemi cahilliği değil kendinin cahilliğini bilememesi üstelik ilimden nasibini almış zan etmesidir.  Hatta kendini çok kimseden bir çok uzmandan mevki makam sahibi insanda üstün ve akıllı görür (hiç bir bilgisi olmasa bile)  Yani bu arkadaşın durumu gerçekten çok ciddi.  Yıllarca eziklik ve kompleks içinde yaşamış zavallı birden boşa çıkınca dayanılmaz bir ızdırap ve boşluk içine düşmüş.  Üstelik bildiği zan ettiği(kendisi ile ilgili) konuların da şuurunda değil!  Artık zavallılığını siz tahmin edin. Böyle tipleri çözmek çok kolay!  O bozuk Türkçesi yarım aklı ile uzun uzun yazmaya çalışması  nasıl bir hasta olduğunu anlamanız zor olmaz.

  • Mucise Reis ;)27 Mart 2022 21:21

    Baran zurnasının zırt deliği : ) senin kafa basmaz bu işere. Sen anca PC klavyesinde küfür yazacak kapasiteye sahipsin. :D iha ve sihaların ilk yazımlarında senin gibi kör cahilleri aşmak , kod yazmaktan daha zordu :D ... Neyse sen git tarhana çorbanı ye, iç...Kafan basmaz. Bol bol manda yoğurdu ye, içine medine hurması kesip kesip serpiştir. Zekan açılsın :D İha siha ların görüş sistemleri var, kameralar, deniz üzerinde seyir uçuşu yaptırılabilir. o kameralar ilgili nesneye yakın yüzen cisimleri otomatik algılayıp uçarken yer  cisim tesbiti yapabilir. hatta ceset, kayık, flika, vb. bir kot yazılım ile sivil kullanıma geçirilecek havadan otmaatik tesmit edebilir. vb. vb. anladın ? Yoğurdunu ye, sonra anlarsın belki :D zeka meselesi

  • Baran26 Mart 2022 22:29

    Kafa gitmiş yine!   Ne diyon len manyakspor?