E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİsrail'den şok tazminat iddiası---

İsrail'den şok tazminat iddiası

İsrail'den şok tazminat iddiası
23 Aralık 2013 - 10:39 borsagundem.com

Türkiye'nin İsrail'den talep ettiği Mavi Marmara tazminatında indirime gittiği öne sürüldü

İsrail gazetesi Haaretz'in haberine göre, taraflar geçtiğimiz haftalarda Türkiye'nin talebi üzerine İstanbul'da görüştü.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Yossi Cohen'in liderliğindeki İsrail heyetinde, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Türk tarafıyla yürütülen görüşmelerdeki temsilcisi Joseph Ciechanover'in yanı sıra Dışişleri Bakanlığı'ndan da Nissim Ben-Sheetrit'in yer aldığı bildirildi.

Haaretz, görüşmelere Ben-Sheetrit'in de katılmış olmasının, Türkiye'yle müzakere edilmesine başından beri karşı olan İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın da bu konudaki tutumunu değiştirdiğinin bir işareti olduğu yorumunda bulundu.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun liderliğindeki Türk heyetiyle İstanbul Conrad Otel'de yapılan ve saatlerce süren görüşmelerin ana konusunun, Mavi Marmara baskınında hayatını kaybedenlerin ailelerine İsrail tarafından verilecek tazminat miktarı olduğu belirtildi.

"ANLAŞMA HAZIR"

Haaretz, Mayıs ayındaki haberinde Türkiye'nin ailelere 1'er milyon dolar tazminat talep ettiğini, İsrail'in ise sadece 100'er bin dolar önerdiğini bildirmişti.

Gazeteye konuşan üst düzey bir İsrailli yetkililerin iddiasına göre, İstanbul'daki görüşmelerde Türkiye, bu meblağın altında bir tazminat talep etti. Söz konusu meblağın belirtilmediği haberde, yetkilinin "Anlaşma hazır. Geriye sadece miktarın karşısındaki boş bölümü doldurmak kaldı. Miktar konusunda halen ihtilaflar var ama eskisi kadar fazla değil" şeklindeki sözlerine yer verildi.

İsrailli yetkilinin, "İki taraf da en kısa zamanda bu işi sonlandırıp ilişkileri normalleştirme konusunda istekli" dediğini belirten Haaretz, Netanyahu'nun Türkiye'nin yeni teklifini değerlendirdiğini bildirdi.

Haaretz, tazminat konusunda anlaşma sağlanması halinde Türkiye ve İsrail'in kısa süre içinde ilişkilerin seviyesini yükseltip karşılıklı büyükelçi göndermesinin beklendiğini belirtti. Türk hükümetinin ayrıca Mavi Marmara baskınına katılan İsrailli komutan ve askerlere yönelik mevcut davaların düşürülmesini sağlayacak, gelecekte de benzer davalar açılmasının önüne geçecek bir yasa çıkaracağını iddia eden gazete, Ankara'nın uluslararası forumlardaki İsrail karşıtı politikalarına da son vereceğini öne sürdü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)