E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİspanyol bankaları için kötü haber---

İspanyol bankaları için kötü haber

İspanyol bankaları için kötü haber
21 Aralık 2016 - 14:51 borsagundem.com

İspanyol bankaları, mortgage faizi geri ödemesine ilişkin mahkemeyi kaybetmesi ardından 4 milyar eurodan fazla ödeme yapabilir

Banco Popular Espanol SA ve Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA da (BBVA) dahil olmak üzere İspanyol bankaları, Avrupa Birliği'nin üst mahkemesinin son hükmü ardından mortgage müşterilerine milyarlarca euro geri ödemek durumunda kalabilir. Bazı bankaların hisselerinde kayıpları yaklaşık yüzde 10'u gördü.

Lüksemburg'da AB Adalet Divanı'nın Çarşamba günkü kararına göre, İspanyol mahkemesinin “mortgage tabanı”na ilişkin Mayıs 2013 tarihli kararından önceki konut kredileri için bankalara çok yüksek faiz ödeyenler de, ödedikleri fazla miktarı geri alma hakkına sahip.

Mortgage tabanı uygulaması, faiz ne olursa olursa aylık konut kredisi taksidi için alt sınır belirleyen bir düzenleme iken, İspanyol mahkemesi uygulamanın -bazı bankalar ve daha sonra birçoğu için- adil olmadığına karar vermişti.

Avrupa mahkemesi tarafından ise, adı geçen konuda zaman sınırlamasının yasa dışı olduğu ve müşterilere karşı bu şekildeki haksız şartların bir bağlayıcılığının olmaması gerektiği belirtildi. Banco Sabadell SA'nın kayıpları yaklaşık yüzde 7.5'i gördü. Banco Popular'ın hisselerinde kayıplar yüzde 10'u görerek İspanya Ibex 35 Endeksi'nde en fazla kayıp veren hisse senedi oldu.

Keefe Bruyette & Woods analisti Daragh Quinn, “Bu bir sürpriz oldu ve İspanyol bankaları için kötü bir zamanda gerçekleşti. Bir çoğu bu durumda ek karşılık ayırmak zorunda kalacak” dedi.

BBVA'nın Temmuz ayındaki tahmini, olumsuz bir hüküm çıkması durumunda bankanın kaydedeceği en yüksek zararın 1.2 milyar euro olacağı yönündeydi. CaixaBank SA ise konut sahiplerine yaklaşık 1.25 milyar euro ödemek durumunda kalacağını belirtmişti. Banka, söz konusu durum için halihazırda 515 milyon Euro karşılık ayırmış bulunduğunu söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)