E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİslami finans alanında tek temsilci---

İslami finans alanında tek temsilci

İslami finans alanında tek temsilci
31 Ekim 2013 - 15:17 borsagundem.com

Dünya Bankası'nın İslami Finans alanındaki ilk ve tek temsilciliği olarak Borsa İstanbul yerleşkesinde açıldı

Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi, Dünya Bankası'nın İslami Finans alanındaki ilk ve tek temsilciliği olarak Borsa İstanbul Yerleşkesinde Açıldı. Dünya Bankası ile Hazine Müsteşarlığımız arasında yapılan işbirliğinin sonucu olarak Banka'nın İslami Finans alanındaki ilk ve tek temsilciliği olan Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi'nin Borsa İstanbul yerleşkesinde kurulması dolayısıyla bir basın toplantısı düzenlendi.

Törende açılış konuşmasını gerçekleştiren T.C. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kurulma çalışmaları iki yıl önce başlayan Merkez'in Borsa İstanbul'un bölgesel gücünün vurgulanması amacıyla Borsa İstanbul çatısı altında hayata geçirildiğini söyledi.
 
Dünya Bankası ile Hazine Müsteşarlığımız arasında yapılan işbirliği sonucu ilk Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi, Borsa İstanbul yerleşkesinde hizmete açıldı.
   
Açılış dolayısıyla düzenlenen basın toplantısına T.C. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dünya Bankası Başkanı Dr. Jim Yong Kim, T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı, T.C. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan, BDDK Başkanı Mukim Öztekin ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Uyan katıldı.

Ali Babacan, "Borsa İstanbul'un bölgesel gücünü vurgulamak istedik"

Törende açılış konuşmasını gerçekleştiren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kurulma çalışmaları iki yıl önce başlayan Merkez'in Borsa İstanbul'un bölgesel gücünün vurgulanması amacıyla Borsa İstanbul çatısı altında hayata geçirildiğini söyledi.

Ali Babacan, "Bu Merkez'in açılma çalışmaları iki yıl öncesine dayanıyor. Dünya Bankası ile Merkez'in İstanbul'da olmasının özel bir anlam taşıyacağı konusunda bir mutabakat oluşturduk. Bu mutabakatın ardından Merkez'in Borsa İstanbul çatısı altında kurulmasına karar verildi. Borsa İstanbul'un bölgesel gücünün vurgulanması amacıyla bu kuruluşun Borsa İstanbul çatısı altında kurulmasına karar verdik.
Gerekli altı yapıyı oluşturduk. Merkez, İslami finansın gelişimi konusunda bilgi paylaşımı, teknik yardım ve danışmanlık hizmetlerinin sunulması, uygulama birliğinin sağlanması ve bilgi paylaşımın teşvik edilmesi gibi konularda fayda sağlayacak." dedi.
 
İslami finansman ile ilgili tüm ülkelerin tabi olduğu bir hukuki ve uygulama mekanizması olmadığına dikkat çeken Ali Babacan, "Bu merkezin çalışma alanlarından biri de bu olacak. Bu düşünceler burada teknik olarak çalışılacak. Dünya Bankası'nın İstanbul'da açacak olduğu Merkez gerçekten büyük önem taşıyor. Faizsiz finansman araçları özellikle de kira sertifikaları önce Güney Doğu Asya ardından da Körfez Bölgesi'nde yayıldı. Biz biraz geç kaldık. Ancak son yıllarda yoğunlaşan çalışmalarla, İstanbul'un İslami finans tarafında çok daha yakından izleneceğinden eminiz. Dünya bankası gibi 188 ülkenin üye olduğu saygın bir kuruluşun Türkiye'yi tercih etmesi bizim için büyük bir onur. Bu merkezin tüm küresel çalışmalara destek verecek bir merkez olmasını temenni ediyorum." diye konuştu

Jim Yong Kim, "Ortak amacımızın bir simgesi"

Dünya Bankası Başkanı Dr. Jim Yong Kim de açılış töreni çerçevesinde yaptığı konuşmada, Borsa İstanbul çatısı altında açılan Geliştirme Merkez'inin İslami finansı küresel olarak geliştirmek ve refahı artırmak için yapılan çalışmalarının bir yansıması olduğunu söyledi.

Jim Yong Kim, "Bugün İstanbul'da Dünya Bankası Küresel İslami Finans Merkezi'nin resmi açılışını yapmaktan dolayı çok mutluyum. Bu merkez İslami Finansı küresel çapta geliştirmek için ortaya koyduğumuz ortak amacın önemli bir simgesi. Aynı zamanda bu Merkez, üye ülkelerimizde fakirliğin azaltılması ve refahın paylaşımına da katkı sağlayacaktır. Küresel bir erişim imkanına sahip olacak olan bu
Merkez, Türkiye Hükümeti, Türk özel sektörü ve Dünya Bankası'nın ortak çalışmasıyla ortaya çıktı. İslami finansın yakın zamandaki göz kamaştıran büyümesi ve küreselleşmesi, dünya çapında İslami finans varlıklarının toplam değerini 1.5 Trilyon Dolar'a çıkardı. Bahreyn, Endonezya ve Malezya başta olmak üzere birçok ülke büyük çaplı İslami finans sektörüne sahipken, Lüksemburg ve İngiltere gibi diğer ülkeler de bu finansman enstrümanlarını geliştirme konusunda kararlı adımlar atıyor." dedi.

"Türk yetkililerin sözlerini hizmete çevirdiğini biliyorum"

İslami finansın artan önemi ve fakirliğin azaltılmasına sağlayacağı potansiyel katkı göz önünde bulundurulduğunda Dünya Bankası'nın sektörün önündeki bu engelleri azaltmak için birçok paydaşla işbirliğine gittiğini belirten Jim Yong Kim, "Bu Merkez'in, gösterdiğimiz çabalar için çok önemli bir köşe taşı olacağını umuyorum. Türkiye, bu çerçevede bir Bilgi Dağıtım Merkezi gibi çalışarak en son teknolojiye uygun teknik desteğin ve danışmanlık hizmetlerin tasarlanması ve sunulmasında liderlik edecektir. İslami
finansı, büyüme ve gelişim için daha önemli hale getirecek şekilde bilgiyi birlikte oluşturup daha geniş çapta yayılmasını sağlayabiliriz. Bu sisteminin ve merkezin de çok başarılı olacağına inanıyorum. Çünkü Türk yetkilileriyle çalışacağız. Türk yetkililerin verdikleri sözü hizmete çevirdiklerini biliyorum." dedi.

Dr.M.İbrahim Turhan, "Dünya Bankası'nın İslami Finans alanında tek temsilciliği"

Törenin ardından Dünya Bankası Küresel İslami Finans Merkezi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan, "İslami Finans sektörünün gelişmesine öncülük eden ve İslami Finans ürünleri için gerekli altyapı sistemleri geliştiren küresel bir merkez olmak vizyonuyla kurulan bu Merkez, Dünya Bankası'nın İslami Finans alanında tek temsilciliği olma özelliğine sahip" dedi.
 
Reel bir varlığa yatırım yapılması, getirinin sabit faiz yerine üretim veya ticaret gelirine dayanması, risk ve getirinin şeffaf bir şekilde ortaya konulması gibi sağlam finansal temellere dayanan "İslami Finansal Ürünler"in son dönemde yeni gelişen bir segment olarak ekonomi çevrelerinde ilgiyle takip edildiğini de belirten Dr. M. İbrahim Turhan, "Borsa İstanbul olarak küresel finansal kriz sürecinde gerek makro ihtiyati risklerin yönetimi gerekse altyapı yatırımlarının finansmanı noktalarında kayda değer bir alternatif
sunan faizsiz finans ürünlerinin Türkiye'de gelişmesini ve yaygınlaşmasını misyonumuzun bir parçası olarak kabul ediyor, ülkemizde ve bölgemizde bu ürünlere ilişkin farkındalığın artmasına yönelik faaliyetleri destekliyoruz" diye konuştu.
   
Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi

   
Borsa İstanbul yerleşkesinde kurulan Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi'nde yapılacak çalışmalar, Dünya Bankası'nın öncülüğünde Hazine Müsteşarlığı, Borsa İstanbul, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın desteğiyle yürütülecek.
Merkezin İslami finans alanında küresel çapta gelişmelere öncülük etmesi ve özellikle Orta Doğu, Kuzey Afrika, Avrupa, Merkez Asya ve Orta Asya bölgelerinde aktif olması bekleniyor. Kurulacak araştırma merkezi ile bilgi paylaşımının sağlanmasının yanı sıra  kurumsal altyapının güçlendirilmesi, farkındalık oluşturulması ve sektörde uygulama birliğinin sağlanması amaçlanıyor.
 
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)