E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiİŞİD beyaz eti de vurdu---

İŞİD beyaz eti de vurdu

İŞİD beyaz eti de vurdu
20 Haziran 2014 - 04:37 borsagundem.com

Kanatlı sektörünün en büyük pazarı Irak’taki IŞİD terörü, beyaz et ve yumurta ihracatını vurdu. Yumurta ihracatında yüzde 50 azalma var

Terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) Irak dışında çevresindeki ülkelerin de 1 numaralı gündem maddesi haline geldi. Burak Coşan'ın Hürriyet'teki haberine göre IŞİD’in eylemleri ihracatçıları da vurdu. Birçok üründe satışlar durma noktasına gelirken, beyaz et ve yumurta satışları yarı yarıya azaldı. IŞİD’in kontrolüne geçen bölgelere yapılan ihracat durma noktasına gelirken, beyaz et ve yumurta ihracatının yüzde 80’inini Irak’a yapan kanatlı sektöründe büyük tedirginlik yaşanıyor.

YARI YARIYA AZALDI

Irak’taki gelişmelerden en çok etkilenenler arasında yer aldıklarını ifade eden sektör temsilcileri, Irak’ta yaşam normale dönmezse eldeki yumurtalık tavukların kesilebileceğini söyledi. Irak’a yapılan yumurta ihracatının son dönemlerde yarı yarıya azaldığını, kümes çıkış fiyatının da 25 kuruştan 20 kuruşa kadar gerilediğini dile getiren Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Hasan Konya, şu anda sadece Irak’a yumurta gönderebildiklerini söyledi. Çatışmanın bir an önce durması gerektiğinin altını çizen Konya, “Türkiye yıllık 17 milyar adet yumurta üretiyor. Bunun yüzde 25’ini Irak’a gönderiyoruz. İhracat durursa yumurtalık tavukları kesmek zorunda kalacağız. Elde yumurta kalmaması için bu yolu seçebiliriz” dedi.

BASRA ÇÖZÜMÜ

Kanatlı Tanıtım Grubu ve ihracatçı birliklerinin de konu için yoğun çaba harcadığını belirten Konya, “Kısa dönemlerde olsa güvenli hatlar oluşturuluyor. Ancak yeterli değil. Güvenli hatların sürekli olması gerekiyor. Şimdi de yumurtaları Basra tarafından göndermenin yollarını arıyoruz. Bir şekilde yumurtaları bu ülkeye satmalıyız” dedi.

İHRACAT KUZEY IRAK İLE SINIRLI KALDI

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Başkanı Sait Koca, her geçen gün sorunun daha da büyüdüğünü söyledi. Irak’a ihracatın Kuzey Irak ile sınırlı kaldığını belirten Koca, “Geçen yıl toplam 656 milyon dolarlık beyaz et ihracatının 430 milyon doları Irak’a yapıldı. Bu yılda ilk 5 ayda toplam 289 milyon doların ihracatın 200 milyon doları Irak’a gerçekleşti. Bizim için çok önemli bir pazar” dedi. Şu an için üretimlerini düşürmeye başlamadıklarını anlatan Sait Koca, “Irak pazarı tamamen sıfırlanacak diye bir şey yok. Eğer böyle devam ederse üretim planlarımızı değiştiririz. Üretimi azaltırız. Şu anda böyle bir operasyona ihtiyaç duymadık. Düşürmeye karar verirsek çok etkilenmeyiz. Civciv üretimini azaltırız. Ancak yumurtacılar tavuklarını keserse yenilerini yerlerine koymaları çok zor. Asıl tehlike bu” diye konuştu.

ASIL TÜKETİM IRAK'IN GÜNEYİNDE

Kanatlı Tanıtım Grubu (KTG) Başkan Yardımcısı Derya Pala da, IŞİD’in Musul kentini kontrol altına almasıyla güneye giden yolların kapandığını ve sevkiyatın durduğunu kaydederek, “Türkiye’den Irak’ın kuzeyine mal yavaşlasa da halen gidiyor. IŞİD yolları kestiği için güneye götürülemeyen mallar depolarda bekliyor. Yumurtada yüzde 26 üretim fazlası var. İhracatın yüzde 80’inin yapıldığı bu pazarın kaybedilmesi sektörü sıkıntıya sokar” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)