E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporlarıİş Yatırım CFA'sından piyasa yorumu---

İş Yatırım CFA'sından piyasa yorumu

İş Yatırım CFA'sından piyasa yorumu
15 Temmuz 2015 - 10:19 borsagundem.com

İş Yatırım CFA'sı Serhat Gürleyen, piyasaları yorumladı

Türkiye piyasaları Salı gününe İran ile ABD’nin başı çektiği Birleşmiş Milletler güvenlik konseyinin beş daimi üyesi ve Almanya’nın nükleer anlaşmaya varması haberinin desteğiyle yükselerek başladı.  Ancak Ak Parti’nin MHP ile yaptığı koalisyon ön görüşmelerinde ilerleme sağlanamaması haberi üzerine hava kısmen değişti. Borsa İstanbul 84.200 seviyesindeki direncini denedikten sonra günü %0,4 gerileyerek 83.041 seviyesinde kapattı. 

Haber açıklandı ve piyasalar açısından işin heyecanlı kısmı bitti. Ancak İran ve Batı arasındaki anlaşma gerçekten hayata geçirilebilirse gerek petrol fiyatlarında yaratacağı gerileme gerekse dış ticaret ve doğrudan yatırım imkanları ile Türkiye için orta ve uzun dönemde büyük fırsatlar çıkacak.

İran’ın dünya ekonomisine entegrasyonunun doğrudan etkisinin ilk etkisi düşük petrol fiyatları vasıtasıyla olacak. Petrol fiyatlarındaki 10 dolarlık düşüş Türkiye’nin büyümesini ve cari dengesi milli gelirin yüzdesi olarak sırasıyla  %0,2 ve %0,3 düzeyinde etkiliyor. Benzer şekilde petrol fiyatlarında %10’luk düşüş enflasyonu doğrudan %0,2 aşağı çekiyor. Dolaylı etkiler- doğal gaz ve elektrik- ile bu oran %0,4’e ulaşabilir.  Döviz ve tahvil piyasaları bu gelişmeleri almaya başladı. Türk lirası ve 10 yıllık tahvil gelişmekte olan ülkeler arasında en iyi performans gösteren piyasalar arasında yer aldı.

İran 77.5 milyon nüfus ve 415 milyar milli gelir ile büyük bir ekonomi. Uygulanan yaptırımlar nedeniyle İran %2-%3’lük bir pay ile onuncu büyük pazarımız duurmda. Altın ihracatımız çıkartıldığında bu rakam daha da azalıyor.  Irak kabaca İran’ın yarısı kadar bir nüfusa ve milli gelire sahip olmasına rağmen %7’lik bir pay ile en büyük ikinci pazarımız. Dolayısıyla Irak’a olan ihracatımız önümüzde 4-5 yılda rahatlık iki üç katına çıkabilir. 

İran ile yapılan görüşmelerin olumlu sonuçlanabileceğini Haftaya Bakış raporumuzda son iki haftadır vurguluyorduk. Anlaşmadan olumlu etkilenecek şirketler arasında Gübre Fabrikaları, Tüpraş, THY ve Pegasus’u öne çıkarmıştık.  Son iki haftada bu şirketler %15-%15 arasında yükselerek beklediğimizden çok daha iyi performans gösterdi. Mevcut fiyatlarla Gübre Fabrikalarında kar realizasyonuna gidilebilir. 

Ancak Iran’ın çimento ve petrokimya gibi sektörlerde önemli kapasitesi olduğu,  Türk şirketleri için tehdit oluşturabileceği unutulmamalı. Çimento sektöründe Mardin (daha sınırlı olarak Adana Çimento ve Çimsa), petrokimya tarafında Petkim İran ile dış ticaretin artmasından potansiyel olarak olumsuz etkilenebilir.

Avrupa vadelilerindeki ve Asya borsalarındaki yükselişe rağmen piyasalarda bugün yatay bir açılış bekliyoruz. MHP ile görüşmelerde ilk turda ortaya çıkan olumsuz tablo politika sahnesindeki belirsizliği artırdı. Hükümet kurulsa bile bir yılda erken seçime gidilme ihtimalini halen %60 düzeyinde görüyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)