E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİranla hedef, 30 milyar dolarlık ticaret---

İranla hedef, 30 milyar dolarlık ticaret

İranla hedef, 30 milyar dolarlık ticaret
30 Ocak 2014 - 04:00 borsagundem.com

Başbakan Erdoğan, Tahran'da Cihangiri ile yaptı ortak basın toplantısında, iki ülke arasında 2013'te düşen ticari faaliyetleri artıracaklarını söyledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, günübirlik İran ziyaretinde İran Cumhurbaşkanlığı Birinci Yardımcısı İshan Cihangiri ile gerçekleştirdiği başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından mutabık kalınan anlaşmaların imza törenine katıldı ve ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan şunları söyledi:

"Kendimizi ikinci evimizde hissediyoruz ve geldiğimiz andan itibaren gösterilen ev sahipliğine de özellikle teşekkür ediyorum. Bugün ağırlıklı olarak aramızda ikili ilişkileri değerlendirme fırsatı bulduk. Özellikle tercihli ticaret anlaşması çok ama çok büyük önem arz ediyordu, bunun imzalanmasından duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim." 

"Temenni ederim ki yüksek düzeyli işbirliği anlaşmasını da Sayın Ruhani'nin Türkiye ziyaretinde imzalama fırsatını buluruz. Ankara ve Tahran 2 saatlik uçuş mesafesinde. Fiziki olarak birbirine yakın iki başkent. Özellikle karma ekonomik komisyon başkanlarımız, özel temsilcilerim vasıtasıyla geleceğe yönelik çok çok önemli adımları atmamız mümkün." 

HEDEFİMİZ 30 MİLYAR DOLAR

"2012 ülkelerimiz açısından başarılı bir yıl oldu. 21,8 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştık, dengeli bir ticaret hacmiydi o. Maalesef 2013'te bu 13.5 milyar dolara düştü. 2015 sonu itibariyle hedefimiz 30 milyar dolardır. Fakat taraflarda bunu gerçekleştirebilecek siyasi irade mevcut. Temenni ederim ki 2014 önemli bir milat olur, 2015 sonu itibariyle 30 milyar dolar hedefini yakalarız."

"İran'dan başta ham petrol olmak üzere doğalğaz ki bunlar bizim stratejik ithal ürünlerimizdir, bunları alabiliriz. Özellikle Türkiye ileri teknolojide, sanayide bir hamle içerisinde olduğu için doğalgazda tüketici ülke olarak artan bir kapasiteye muhtaç. 'Kazan kazan' esasına dayalı olarak burada ortak adımlar atmamız mümkündür. Aynı şekilde bizim de İran'a verebileceğimiz kalem itibariyle çok çeşitli mallar var. Bu konularda da bugün ekonomi bakanlarımız gayet başarılı çalışmalar yaptılar, verimli çalışmalar yaptılar. Ortak noktada buluştular kanaatindeyim. Süratle bunun da adımlarını atmamız gerekiyor. Ben bu ziyaretimizin gerçekten çok çok verimli olacağı inancındayım, gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ediyorum."


Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)