E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemIrak'tan 3 milyar dolarlık hakediş sözü---

Irak'tan 3 milyar dolarlık hakediş sözü

Irak'tan 3 milyar dolarlık hakediş sözü
14 Ocak 2017 - 06:09 borsagundem.com

Başbakan Yıldırım'ın Bağdat ve Erbil ziyaretleri sırasında, Türk müteahhitlerin hakedişlerinin de gündeme geldiği öğrenildi

İki yıl aradan sonra Irak’a giden ilk başbakan olan Yıldırım’a, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci eşlik etmişti. Bağdat ve Erbil’e yapılan ziyaretlerde daha çok, Başika kampının geleceği ve terörle mücadele başlıkları ön plana çıkarken, işadamlarının sorunları ve ekonomik işbirliği konusında teknokratlar düzeyinde çalışmaların başladığı öğrenildi.

ALACAKLAR SIKINTILI

Edinilen bilgiye göre, önceliği Irak’ta bulunan Türk müteahhitlerinin, 6 milyar dolarlık müteahhitlik hizmetlerinden kaynaklanan 3 milyar dolarlık hakedişlerinin ödenmemesi oluşturdu. Başbakan Yıldırım’ın ziyaretinden kısa bir süre önce, aylardan beri yapılmayan hakediş ödemelerinin sembolik de olsa başladığı dile getirildi. Ancak işadamlarını zor durumda bırakan alacak miktarının çok yüksek olduğu ifade edildi. Bu konuda olumlu yaklaşım sergilenmesine karşın hem Erbil, hem de Bağdat yönetimlerinin yaşadığı ekonomlik sıkıntıların bunu güçleştirdiği de vurgulandı. Son iki yıldır gergin olan Irak-Türkiye ilişkileri nedeniyle Türk mallarının Irak’a girişinde çıkarılan sorunlar da gündeme geldi. İlişkilerin gerginleşmesinden sonra ‘bilinçli olarak’ yaratıldığı iddia edilen sorunlar da ele alındı. Gıda maddelerinden raf ömrü 6 ay olanların geri gönderilmesi, Türk TIR’larının mallarını boşaltılacağı serbest bölgeye gidene kadar birkaç kez durdurularak kontrol edilmesi, malların alıcıya ulaştırılmasına izin verilmemesi ve araç değişikliği sorunu, vize sıkıntısı gibi birden fazla sorun yaşandığı dile getirildi.

HEYET GELİYOR

Toplantılarda, hem müteahhitlik hizmetleri, hem de Türk mallarının Irak’a girişinde yaşadığı problemlerin giderilmesi için iki ülke arasında bürokratler düzeyinde ortak heyetler kurulması planlandı. Bakanlar arasındaki görüşmelerden de önce bu kapsamdaki ilk heyetin önümüzdeki günlerde Irak’tan Türkiye’ye geleceği belirtildi. Türkiye ile Irak arasındaki ticaretin geliştirilmesinin yanı sıra, ikisi Musul’da olmak üzere dört sınır kapısının açılması üzerinde çalışma yapıldığı da öğrenildi. Irak’taki anlaşmazlıklardan dolayı sorun yaşanan enerji alanındaki işbirliği de değerlendirildi. (Hürriyet / Nuray Babacan)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)