E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporlarıİpler mi kopuyor---

İpler mi kopuyor

İpler mi kopuyor
05 Ekim 2023 - 08:30 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Yurtiçinde Tüik’in  aylık bazda %4,75, yıllık %61,53 arttığını açıklamasının ardından TCMB’nin Fiyat Gelişmeleri Raporu da yayımlandı. Rapora göre, Türk lirasındaki değer kaybı, ücret artışı ve vergi düzenlemeleri kaynaklı gecikmeli etkiler zayıflarken, aylık fiyat artışları hizmetler ile alkol-tütün dışında kalan gruplarda yavaşladı. Borsa tarafında ise etkili olan satışlar sonrasında 8333 seviyesine kadar geri çekilme yaşandı. Önemli destek olan 8400 seviyesinin altında yaşanan kapanış piyasada tedirginlik yaratsa da, bugün tekrardan 8400 seviyesinin üzerinde çıkılması durumunda pozitif görüşümüzü koruyor olacağız.

ABD’de takip ettiğimiz özel sektör istihdamına ilişkin son veriler iş gücü piyasasında daralmaya işaret etti. Buna karşılık dün açıklanan JOLTS açık iş verisi güçlü bir istihdam piyasasına işaret etmişti. Son dönemde gelen veriler özellikle işgücü piyasasında karışık sinyaller üretiyor. ADP özel sektör istihdamı eylülde 89 bin arttı ve beklenti olan 150 bin artışın altında kaldı. Her ne kadar karışık sinyaller geliyor olsa da işgücü piyasasındaki ılımlaşmanın tüketici harcamalarını ve dolayısıyla ekonomiyi dengede tutmada katkıda bulunuyor. Bazı işverenler, enflasyonun uzun sürmesi ve borçlanma maliyetlerinin artması nedeniyle işe alımları azaltıyor. Raporun ardından Fed’in yıl sonuna kadar başka bir faiz artırımı yapma ihtimalinin azalmasıyla hisse senedi vadeli kontratları yükseldi ve Hazine getirilerinde büyük ralliden sonra bir geri çekilme yaşandı.

Avrupa tarafında ise adeta enflasyona karşı ağız birliği yapıldı ve açıklamalar biraz daha şahin yükseldi.  Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, enflasyonu kontrol altına almak için borçlanma maliyetlerinin bir süre daha yüksek kalacağını yineledi. İngiltere Merkez Bankası başkanı Bailey ise İngiltere’de enflasyonun %5’in altına düşebileceği ve enflasyonla mücadelede henüz işlerinin bitmediğini açıkladı.

Asya piyasaları, zayıflayan ABD istihdam verilerinin Hazine getirilerinin 16 yılın zirvesinden çekilmesine neden olmasıyla 11 ayın en düşük seviyelerinden bugün açılışla birlikte tepki aldı. MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi Wall Street’teki gecelik kazançların ardından %0,6 yükseldi. Japonya’nın Nikkei endeksi %1,2 arttı. Hong Kong Hang Seng endeksi  %0,3 yükseldi. Çin piyasaları ise tatil nedeniyle kapalı olmaya devam ediyor.

Petrol fiyatları, OPEC+ panelinin arzı sıkı tutmak için üretim kesintilerini sürdürmesinin ardından önceki seanstaki büyük kayıplarının bir kısmını geri alarak hafif yükseldi, ancak talep konusunda yaşanan belirsizlik nedeniyle yükseliş hareketi sınırlı kaldı. Brent ham petrol vadeli işlemleri 63 sent artışla varil başına 86,44 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas ham petrolü (WTI) 49 sent artışla 84,71 dolara yükseldi.

Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) haftalık para ve banka istatistikleri takip edilecek. Yurt dışında Almanya ve ABD’nin ticaret rakamları öne çıkıyor.

Avrupa borsaları Almanya hariç düşüşle kapandı

 

Günün önemli şirket haberleri 05/10/2023

 

Doğuş GMYO ve Odaş sorusu

 

Fiyat hareketi güçlü hisseler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)