E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİngiltere'de skandal: Eski İngiliz Çevre Bakanı Shell'in ortağı çıktı!---

İngiltere'de skandal: Eski İngiliz Çevre Bakanı Shell'in ortağı çıktı!

İngiltere'de skandal: Eski İngiliz Çevre Bakanı Shell'in ortağı çıktı!
12 Ağustos 2023 - 13:21 borsagundem.com

2019-2020 arasında Johnson kabinesinde Çevre Bakanı olarak göre yapan Villiers, şeffaflık sicilini yeni açıkladı. Shell'de 70 bin sterlin tutarında hissesi ortaya çıkan eski bakan özür diledi

Muhafazakar Partili üst düzey bir ismin Birleşik Krallık (BK) Çevre Bakanı olduğu dönemde, petrol devi bir şirkette değeri 70 bin sterlinden (yaklaşık 2 milyon 405 bin TL) fazla beyan edilmemiş hissesi olduğu tespit edildi.

Görevde kaldığı süre boyunca hisseleri mali çıkar kayıtlarına geçirmeyen Theresa Villiers, şeffaflık sicilini de üç yıldan uzun süre sonra güncelledi.

"Hatasından dolayı derin pişmanlık duyduğunu" söyleyen milletvekili, tutarsızlığı ilk haberleştiren Daily Mirror'a yaptığı açıklamada görevi sırasında hisselerin kendisini etkilemediğini söyledi.

Villiers'ın Shell'deki 70 bin sterlinden fazla değere sahip hissesinin yanı sıra içecek devi Diageo ve finans firması Experian'da da hisseleri vardı.

2019'dan 2020'ye kadar Çevre Bakanı olarak görev yapan Villiers, BK'nin net sıfır emisyon hedefine ulaşmasını sağlama sorumluluğunun bir kısmını üstlenmişti.

Temmuz 2023'te güncellenen mali çıkar kaydında Shell hisselerine sahip olduğu ve bu hisseleri Şubat 2018'de, yani Çevre Bakanı görevine atanmasından yaklaşık bir yıl önce edindiği artık belirtiliyor.

Milletvekilinin bir sözcüsü, milletvekilinin hisseleri beyan etmediğini çünkü bu hisselerin 70 bin sterlinin üzerinde bir değer taşıdığından habersiz olduğunu söyledi. Bu miktar parlamento üyelerinin bu tür malvarlıklarında beyan etmesi gereken en alt sınır.

Sözcü, Villiers'ın hisselerini bir kör tröste (faydalanıcıların, tröstün varlıkları hakkında bilgi ve kontrol sahibi olmadığı tröst türü -ed.n.) koymayı teklif ettiğini fakat bunun gerekli olmadığının söylendiğini de belirtti.

Ancak Good Law Project'in İletişim Başkanı Ellie Mae O'Hagan, Mirror'a bu olayın "ciddi soru işaretleri uyandırdığını" söyledi.

O'Hagan şöyle dedi:

Bu sadece Muhafazakarların şeffaflıktan kaçınmasının başka bir örneği değil, aynı zamanda bir Devlet Bakanı'nın büyük kirleticilerdeki mali çıkarları nedeniyle, iklim acil durumunun ortasında hükümetin çevremizi koruma görevini tamamen tehlikeye atıp atmadığına dair ciddi soruları da gündeme getiriyor.

Bilim insanlarının bu politikanın BK'nin net sıfır hedefleriyle uyumlu olmadığı yönündeki uyarılarına rağmen Rishi Sunak'ın 100'den fazla yeni petrol ve doğalgaz sondaj projesine yeşil ışık yakacağını söylemesinin ardından bu haber geldi.

Theresa Villiers'ın sözcüsü "Villiers, hisselerin değerini takip etmediği için derin pişmanlık duyuyor ve içten özürlerini sunuyor. Bu hisseler, Villiers adına profesyonel bir şekilde yönetilen ve kendisinin hiçbir zaman günlük yatırım kararları almadığı portföyün bir parçası" dedi.

Herhangi bir tekil hissesinin beyan etmesi gereken eşiğe ulaşacağı aklına gelmemişti fakat 2018'de kendisine kalan bir miras buna yol açtı. Bunu fark eder etmez, Parlamento Üyelerinin Mali Çıkar Kayıtları Memuru'nu ve Parlamento Standartları Yetkilisi'ni uyardı. Hatanın tüm sorumluluğunu üstleniyor.

Villiers bunun asla yaşanmaması gerektiğini ve yatırım portföyüne yapılan eklemeleri takip etmesi gerektiğini kabul ediyor. Bunun bir daha asla yaşanmamasını sağlama yönünde adımlar atıyor. Villiers'ın milletvekili sıfatıyla söylediği ya da yaptığı hiçbir şey bu hisselerden etkilenmedi.

Sözcü "Devlet Bakanı olarak atandığında Villiers, Çevre, Gıda ve Köy İşleri Bakanlığı'na kendisi adına profesyonel bir şekilde yönetilen ve yatırım kararlarını kendisinin almadığı bir hisse portföyüne sahip olduğunu açıkladı" diye ekledi.

Bunu bir kör tröste yatırmayı teklif etti. Başbakan'ın Etik Danışmanı bu adımın gereksiz olduğunu çünkü portföyün kendisi adına yönetildiğini ve yatırım kararı almadığını söyledi. Yani Bakanlık Kanunu'nun gerekliliklerine uygun hareket edildi. Çevre, Gıda ve Köy İşleri Bakanı sıfatıyla yaptığı hiçbir şey bu hisselerden etkilenmedi. (Independent Türkçe)

Shell taahhüdüne rağmen Rusya'dan gaz satın alıyor

 

Shell, Pakistan'daki şirketinin hisselerini satıyor

 

Shell, üç ülkeden enerji ticaretinden çıkıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Atakan14 Ağustos 2023 06:16

    Devede kulak 70 bin sterlincik sanki çok önemli haber skandal vay anasını ana hissedar olmasın

  • baran14 Ağustos 2023 05:51

    Her haltı yiyip özür dilemek te moda oldu!  Eski Afrika sömürgelerinde yapolan katliam ve soykırımlara  halen yapmakta olduğunuz  yağmalara özür dilemek için bir kaç yüz yıl daha bekleyecekisniz heral. Yada tam tersi olacak çok uzun olmayan bir süre içerisinde bütün pislikleriniz ortaya çıkacak.  Çok yüklü tazminat ödemek zorunda kalacakasınız.