E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİngiltere İran'a nasıl bir karşılık verecek---

İngiltere İran'a nasıl bir karşılık verecek

İngiltere İran'a nasıl bir karşılık verecek
22 Temmuz 2019 - 11:46 borsagundem.com

İran'ın tankerine el koymasına vereceği karşılığı değerlendiren İngiltere'nin elindeki seçenekler sınırlı görünüyor

İngiltere, bayrağını taşıyan bir petrol tankerine İran'ın el koymasının ardından Tahran'a vereceği karşılıkları değerlendirirken, karşılık seçeneklerinin sınırlı olduğu görülüyor.

İran Devrim Muhafızları, Cuma günü Hürmüz Boğazı'nda yol alan Stena Imperio adlı İngiltere bandralı petrol tankerine helikopterden inerek el koydu. Tahran resmi olarak ifade etmiş olmasa da, bu hamle iki hafta önce İran bandralı gemiye İngiltere'nin el koymasına misilleme niteliği taşıyor.

Reuters tarafından İranlı bir haber ajansından alınan görüntülerde tankerin İran bayrağı taşıdığı ve bir İran limanında demirli olduğu görülüyor. İngiltere Başbakanı Theresa May, bugün krizi değerlendirmek üzere COBR adlı acil durum müdahale kurulunun toplantısına başkanlık edecek.

İngiliz yetkililer şu ana kadar İran'a ne karşılık verecekleri konusunda ipucu vermedi. Hükümetin atacağı adımları bugün parlamentoya açıklaması bekleniyor. Ancak uzmanlar, ABD'nin petrol ihracatını durdurarak İran'a karşı azami ekonomik yaptırım uyguladığına dikkat çekerek bu koşullar altında İngiltere'nin Tahran'a karşı atabileceği pek bir adım bulunmadığına dikkat çekiyorlar.

İngiliz savunma uzmanı Tim Ripley, "Tantana yapıyoruz, büyükelçiye bağırıyoruz, böylece sorunların çözüleceğini umuyoruz. Şu anda krizi çözecek bir taviz verebileceğimizi sanmıyorum. Bundan sonra gemilere devriye ve güvenlik vermemiz ise apayrı bir şey" dedi.

İran tankere el koyduktan bir gün sonra bunu "düşmanca bir eylem" olarak niteleyen üst düzey İngiliz yetkililer dünkü açıklamalarında ise henüz verilecek karşılığa karar verilmediğine işaret ettiler. İngiltere Savunma Bakanlığı'nın kıdemli yetkilisi Tobias Ellwood, dün Sky News'a yaptığı açıklamada, "Seçeneklerimize bakıyor olacağız. Çalışma arkadaşlarımız, müttefiklerimiz ile görüşüp neler yapılabilir göreceğiz" dedi.

Ellwood, "Önceliğimiz ve en önemli sorumluluğumuz şu anda gemi sorununa bir çözüm bulmak, İngiltere bandralı başka gemilerin bu sularda güvende olduğundan emin olmak, sonra büyük resime bakmak" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN TOSUN22 Temmuz 2019 14:34

    EŞEKOĞLU EŞEK TERÖRİST İNGİLTERE YAPACAĞIN ÇOK BASİT TANKERİNİ BIRAKACAKSIN ODA SENİN TANKERİNİ BIRAKACAK

  • BİR DOST22 Temmuz 2019 11:59

    Sen elin tankerine el koy sonra benim tankerime neden el koydun diye ciyakla. İki yüzlülüğün fotoğrafı.