E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİMKB'nin üçüncü başkanı Tuncay Artun 22 yıl önce bugün vefat etti---

İMKB'nin üçüncü başkanı Tuncay Artun 22 yıl önce bugün vefat etti

İMKB'nin üçüncü başkanı Tuncay Artun 22 yıl önce bugün vefat etti
07 Ağustos 2019 - 13:07 borsagundem.com

İMKB'nin üçüncü başkanı Tuncay Artun, ölümünün 22. yıl dönümünde sevenleri tarafından anılıyor.

BORSAGUNDEM.COM / ÖZEL HABER

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (IMKB) 'borsacı ilk başkanı' olarak tanınan ve görevde kaldığı üç yıllık sürede başarılı işlere imza atan Tuncay Artun, 7 ağustos 1997'de İstanbul'da vefat etmişti. Artun, 22. ölüm yıldönümünde sevenleri tarafından anılıyor.

5 Nisan Kararları gölgesinde göreve başlayan ve 3 yıllık süreçte  İMKB endeksin artışı 12 katı aşmıştı. Borsa çevreleri tarafından çok sevilen Artun'un vefatı sermaye pisayalarında büyük hüzün yaratmıştı. 

EN BÜYÜK HAYALİ PİLOT OLMAKTI

Artun'un hergün trilyonlarca liranın döndüğü Borsa'nın başkanlığına kadar uzanan hayat hikayesi, fakir bir ailenin çoçuğu olarak dünyaya gelmesi ile başlıyor. Anne tarafı Bulgaristan'a, baba tarafı ise Kırım'a kadar uzanan Artun 1949 yılında Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde doğdu. Artun ve ailesi babası Tekel saymanı olduğu için her yıl göçerler gibi yer değiştirdi. Artun, 5 yaşında ilkokula başladı. Babasının sık sık tayin görmesi nedeniyle, ilkokulu beş ayrı okulda tamamlayan Artun, 10 yaşında ilkokuldan mezun oldu. Ortaokul eğitimini Bitlis'te tamamladıktan sonra yine sayısız tayin gören Artun, liseyi Malatya'da bitirdi.

RENK KÖRÜYDÜ

Gençlik çağlarında Artun'un hayalini pilot olmak süslüyordu. Girdiği pilotluk sınavında 5 bin aday arasından 25'inci olmasına rağmen, sağlık kontrolünde renk körü olduğu ortaya çıkınca, pilotluk hayali de suya düştü. Sınavı kaybetmesi sonrasında gözyaşları içinde Malatya'ya döndüğünü anlatan Artun, ‘‘Pilot olamayınca, Mülkiye'ye girmeye karar verdim’’ diyordu.

68 KUŞAĞI

1967 yılında Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat-Maliye bölümünü kazanan Tuncay Artun, 1971'e kadar süren üniversite eğitimi boyunca, 68 kuşağının en aktif üyelerinden biri oldu. Üyesi olduğu Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) bünyesinde en göze çarpan isimlerden biriydi. Kendisiyle yapılan bir söyleşide, 68 kuşağı ruhunu hala taşıdığını söyleyen Artun, bugünkü kuşakla 68 kuşağının karşılaştırmasını şöyle yapıyor: ‘‘O dönemin gençliğini daha toplumcu, bu dönemin gençliğini ise büyük ölçüde çok daha kişisel bazda değerlendiriyorum. Tabii, bu değişik bir yorum olarak düşünülebiler ama genelde zannediyorum ki, buna büyük ölçüde herkes ittifak ediyordur. Biz kendimizden ok toplumu düşünen bir gençlik kesimiydik. Bugünün gençliği, kuşkusuz aralarında istisnalar da var ancak daha kişisel düşünen bir kesim. Kızım 23 yaşında ve İktisat Fakültesi'ni bitirdi, oğlum Üsküdar Amerikan Lisesi'nde okuyor. Kendi çocuklarımda da aynı şeyi görüyorum.’’

BANKER KRİZİNİ BİLDİ

Meslek yaşamına 1972 yılında Maliye Bakanlığı Bankalar Yeminli Murakıbı olarak başlayan Artun, beş yıl kadar sonra mesleki incelemelerde bulunmak üzere İngiltere'ye gitti. Bir yıl kadar İngiltere'de kaldıktan sonra Türkiye'ye dönen Artun, Bankalar yeminli Murakıbı Olarak çalışmaya başladı. Artun, bu tarihlerde Banker Kastelli olarak bilinen Abidin Cevher Özden'e ait Mentaş adlı şirketi denetledikten sonra hazırladığı bir raporda, ‘‘2 yıl sonra Türkiye'de bankerlik krizi patlayacak’’ iddiasında bulundu. Ve 15 Haziran 1980'de hazırlanan bu rapordan tam 2 yıl sonra, 18 Haziran 1982'de Türkiye bankerlik krizini yaşadı.

ESERLERİ

Tuncay Artun'un, Türkiye ekonomisi, bankacılığı ve sermaye piyasası üzerine yazılmış 200'den fazla araştırma, inceleme makelesi ile ‘‘Avrupa Topluluğu'nda Bankacılık ve Para Politikaları’’, ‘‘Kambiyo Düzeninde Liberal Eğilimler’’, ‘‘Türkiye'de Bankacılık’’, ‘‘Türkiye'de Serbest Faiz Politikası’’, ‘‘Türkiye Ekonomisi’’ ve ‘‘Türkiye'de Enflasyonla Mücadele’’ adlarını taşıyan 6 kitabı bulunuyor.

ARTUN BORSA'YA UĞURLU GELMİŞTİ

 5 Nisan 1994 tarihinde İMKB'nin üçüncü başkanı olarak atanan Artun'un 3 yıllık görev süresinde Borsa, tarihinin pek çok dönüm noktasını yaşadı. Artun, İMKB'nin ilk ‘‘borsacı’’ başkanı oldu. Artun, aynı zamanda Borsa'nın ilk aracı kurumlarından olan Değer Menkul Değerler'in de sahibiydi. Artun, Başkanlığa atandıktan sonra, spekülasyonlara sebep olmamak için aracı kurumunun hisse senedi işlemlerini tamamen durdurdu ve sadece İMKB bünyesindeki tahvil piyasasında işlem yaptı. Artun Borsa Başkanlığı koltuğuna oturduğu gün, dönemin hükümeti 5 Nisan ekonomik önlemler paketini açıkladı. Artun, bu zorlu ekonomik dönemde hisse senedi yatırımcısı için moral kaynağı oldu. Artun'un üç yıllık görev süresinde endeksin artışı 12 katı aştı. Oysa, aynı tarihler arasında doların artışı 5.6 katta kaldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)