E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaIMF'ten Türkiye'ye sıkı para politikası tavsiyesi---

IMF'ten Türkiye'ye sıkı para politikası tavsiyesi

IMF'ten Türkiye'ye sıkı para politikası tavsiyesi
08 Aralık 2014 - 07:21 borsagundem.com

IMF, Türkiye'ye daha sıkı mali politika izlemesini tavsiye etti

IMF, Türkiye'ye daha sıkı mali politika izlemesini ve yurtiçi tasarrufları artırmasını tavsiye etti.
IMF uzmanlarının Madde IV kapsamında yapılan 2014 gözden geçirmesi çerçevesinde hazırlanan ve Cuma gecei yayınlanan raporuna göre Türkiye'de politikaların ekonominin yeniden dengelenmesine odaklanması görekli. 
Türkiye ekonomisinin 2010 yılından bu yana yıllık yüzde 6 büyüdüğü, ancak bu büyümenin ekonomiyi dış finansman şartlarında değişimlere karşı hassas hale getiren büyük dış açık verilmesi pahasına gerçekmeştirildiğini belirten IMF, enflasyonun yüksek ve hedefin
üzerinde olduğuna, reel politika faizinin negatif olmaya devam ettiğine işaret etti. IMF, kurun temel göstergelerin işaret ettiğinden daha güçlü olmayı sürdürdüğünü de savundu. 
Türkiye'de politikanın ekonominin yeniden dengelenmesine odaklanması yatırımları düşürmek yerine tasarrufları artırmaya odaklanılarak dış açığın azaltılması gerektiğini belirten IMF, rekabet gücünün korunması için enflasyonun düşürülmesi gerektiğini de vurguladı. IMF, iddiali yapıbal reform ajandasının orta vadede uygulanmasının potansiyel büyümeyi artırmak için kritik önemde olduğunu belirtti. IMF Türkiye'ye mali politikanın daha sıkı olması, yurtiçi tasarrufların 2017'ye kadar faiz dışı fazlanın yüzde 2'ye çıkarılması 
yoluyla artırılmasını, para politikasının enflasyon hedefine odaklanmasının, sürdürülebilir pozitif reel politika faizi belirlenerek yenilenmesini ve finansal istikrarara yönelik risklerin knotrol altına alınması için makro ihtiyati araç kitinin genişletilmesini tavsiye etti. 
Sermaye akışında bir terse dönüşün Türkiye için ana risk faktörü olduğunu vurgulayan IMF, gelişmiş ekonomilerde para politikasının normalleşmesi veya gelişmekte olan ülkelerin büyüme görünümlrerine ilişkin beklentilerde değişimin sermaye girişlerinde  azalmaya veya ani bir durmaya yol açabileceğini belirtti. IMF, sermaye girişlerinde keskin bir azalmanın Türkiye'de resesyona yol açabileceği uyarısında bulundu. 
IMF, Türkiye'de dış dengesizliklerin azaltılması için kademeli ayarlamanın cari hızla devam etmesi halinde büyük dış finansman ihtiyacında anlamlı bir azalmanın yıllar alacağını ve sermaye akışlarında oynaklığa karşı kırılganlığın ciddi seviyede kalmaya devam edeceğini vurguladı. 
IMF, Türkiyşe için diğer risk faktörleri olarak Avrupa'da yavaş büyüme, jeopolitik konular ve politika çerçevesinin gücünü işaret etti. 
Raporda, Türk otoritelerin riskler konusunda IMF uzmanları ile görüş birliği içinde oldukları ifade edilen raporda, ancak otoritelerin bu risklerin gerçekleşmesini daha az olası gördüklerni ve tamponların yeterli olduğuna inandıklarını ifade edildi.    

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)