E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomiİhracatta artış eğilimi---

İhracatta artış eğilimi

İhracatta artış eğilimi
31 Ekim 2013 - 12:04 borsagundem.com

İhracatta altın hariç gerek aylık gerekse ilk dokuz aylık dönemlerde yıllık bazda ılımlı artış eğilimi sürüyor

Eylül ayı dış ticaret rakamları açıklandı. TÜİK tarafından açıklanan dış ticaret açığı Eylül'de beklentiler dahilinde 7.5 milyar dolar olarak açıklandı.
Akbank Ekonomik Araştırmalar tarafından hazırlanan raporda dış ticaret rakamları değerlendirildi: ''İhracatta altın hariç gerek aylık gerekse ilk dokuz aylık dönemlerde yıllık bazda ılımlı artış eğilimi sürüyor. İthalatta ise iç talepteki ivmelenmeye ve tüketim harcamalarının göreli güçlü seyrine bağlı olarak artış görülmekte. Son dönemde tüketici güven endeksinde görülen iyileşme, bu trendin yılın son çeyreğinde de devam edebileceğini ortaya koyuyor. Yatırım malı ithalatında ise kısa vadede bir yükseliş görülmekle birlikte, henüz reel kesim güveni bu artışın bir trende dönüşebileceğini teyit etmiyor.''
 
AB ülkelerine yapılan ihracattaki artış eğiliminin sürmesi büyümenin; politika yapıcıları tarafından istendiği şekilde, dış talebe yönelmesi açısından olumlu değerlendiriyoruz. Fakat, AB’deki ekonomik toparlanmanın seyri, bu trendin sürekliliği açısından da önem arzediyor.

Eylül’de dış ticaret açığı 7,5 milyar $ ile piyasa beklentilerinin bir miktar üzerinde geldi (7,3 milyar $). 

İhracat yıllık %1,3 artarak 13,1 milyar $ olarak gerçekleşti.

-Altın hariç ihracat artışı %10,5 ile ılımlı seyrini sürdürdüğü görülüyor.
-Ocak-Eylül döneminde ise toplam ihracat %0,4 azalırken, altın hariç ihracat artışı ise %6,6.
-Eylül’de AB ülkelerinin  toplam ihracatımız içindeki payı %43’e yükseldi. Ocak-Eylül döneminde pay %41. -Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Bağımsız Devletler Topluluğu’na yapılan ihracatta bir miktar yavaşlama görülüyor: Eylül’de ihracatımız içindeki payı %40. 

İthalat ise  yıllık %3,5 artışla 20,6 milyar $.

-Altın hariç yıllık ithalat artışı 3,7.
-Ocak-Eylül döneminde ise toplam ithalat %6,0 artarken, altın hariç ithalat artışı ise %3,0.
-Enerji hariç ithalat rakamında ise artış görüldü: Eylül’de yıllık %6,8 artan enerji dışı ithalat 15,7 milyar $ olarak gerçekleşti.
-Mal grupları bazında Ağustos ayındaki yavaşlamanın ardından yatırım malları ithalatında Eylül’de %16 artış görüldü. Ara malları ithalatındaki yıllık artış %1,6 ile daha sınırlı kalırken, tüketim malları ithalatı ise %16,5 artış kaydetti. 
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)