E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisseler düşerken yatırımcılar türev piyasasına yöneliyor---

Hisseler düşerken yatırımcılar türev piyasasına yöneliyor

Hisseler düşerken yatırımcılar türev piyasasına yöneliyor
31 Ağustos 2021 - 17:55 borsagundem.com

ABD yatırımcıları, hisselerde düşüş görülürken güvenlik önlemi olarak türev araçlarına yöneliyor. Para yöneticileri delta varyantı ve büyümeyle ilgili endişeler artarken çift haneli getirilerini korumayı hedefliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

51 trilyon dolarlık hisse piyasasında yavaşlama devam ederken, yatırımcılar güvenlik önlemi arayışıyla hızla türev stratejilerine yöneliyor. Yatırımcılar bu yıl borsalarda görülen rallinin sonuna yaklaşıldığından endişe ediyor. Büyük kurumsal para yöneticileri geçtiğimiz haftalarda türev piyasasına kaydı ve zorlu ekonomik koşullarda ve piyasalarda yüksek performans gösteren fonları tercih etti. Şimdi para yöneticileri yıl başından bu yana elde ettikleri çift haneli getirileri korumaya çalışıyor.

Korona virüsün delta varyantı ve yavaşlayan küresel büyüme de hisselerde getirilerin yükseleceğine dair beklentileri düşürdü. Financial Times’ın haberine göre Gateway Investment Advisors Portföy Yöneticisi Paul Stewart, “yatırımcılar borsalarda yer almak istiyor ve buna ihtiyaç duyuyor ancak piyasalar şimdiden tüm zamanların en yüksek seviyelerinde olduğu için, büyük risk almak istemiyor” dedi. Gateway en büyük opsiyon fonlarından birini yönetiyor.

Opsiyonlar ise S&P 500 endeksiyle ilişkili ya da bireysel hisselerde opsiyon satımı stratejisi için kullanılıyor ve hisse portföyünde getirileri yükseltmeyi hedefliyor. Türev araçları diğer taraftaki alıcıya bir hisseyi ya da endeksi, piyasaların mevcut seyrinin üzerinde ve daha önceden üzerinde anlaşılmış bir fiyata satın alma hakkı tanıyor. Piyasa fiyatı yatay seyir izlerse ve hatta düşerse, opsiyon fonu herhangi bir ödeme yapmıyor. Ancak yine de opsiyon satışlarından prim alıyor, bu nedenle de gelirleri yükseliyor.

Bu yıl bu strateji piyasaların genelinden geride seyretti. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre S&P 500 endeksi %20’nin üzerinde getiri sağlarken, CBOE’nin S&P 500’de alım satım opsiyonlarına yönelik endeksi %14,5 getiri sağladı. Ancak bazı fonların şimdilerde karşılaştığı yoğun talep, stratejinin kaderinin değişeceğini gösteriyor. Alım opsiyonu fonları temmuz ayında 2012 yılından bu yana en yüksek aylık yatırım akışını kaydetti.

Barclays’e göre bu rakam emeklilik fonları gibi kurumların yaptığı değişiklikler haricinde gerçekleşti. JPMorgan Asset Management bu yılın ilk dönemlerinde yoğun talep nedeniyle hisse fonlarından bir tanesini yeni yatırımcı girişine kapattı. Tallbacken Capital Kurucusu Michael Purves, “borsalar yıl başından bu yana %20 yükseliş gösterdi” dedi. Açıklamasının devamında, “insanlar hala bu hikayeyi sevdiklerini söylüyorlar ancak bu kadar iyi devam etmeyecek” ifadesini kullandı.

Bankacılar da türev araçlarına yönelik taleplerin arttığını söylüyor. Société Générale Hisse Türevleri Eşbaşkanı James Masserio yatırımcıların alım opsiyonlarına yüksek talep gösterdiğini söyledi. Açıklamasında, “bu giderek popülerleşen bir strateji ve aynı zamanda boğa piyasası tarafında” dedi. Devamında, “yatırımcılar yine de piyasaların yükseleceği beklentisiyle türevlere yöneliyor” ifadesini kullandı.

Hedge fon Capstone Portföy Yöneticisi Rish Bhandari bu talebin özellikle de emeklilik fonlarından geldiğini, bunun nedeninin ise bu fonların varlıklarının borsa rallisiyle birlikte büyümüş olması olduğunu söyledi. Piyasalar alım opsiyonunun gerçekleştiği fiyatın üzerine çıkarsa ve emeklilik fonları sahip oldukları hisseleri satmak zorunda kalırsa, Bhandari’ye göre fonlar memnuniyetle getirilerini alıp, hisseleri elden çıkaracak.

'Türkiye piyasalarına yabancı girişi memnun edici'

 

Borsalar için olumsuz senaryo

 

Powell'dan riskli varlıkları destekleyen vurgu!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)