E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHalka arz piyasaları dot-com balonunu geri getirebilir---

Halka arz piyasaları dot-com balonunu geri getirebilir

Halka arz piyasaları dot-com balonunu geri getirebilir
28 Ekim 2021 - 13:47 borsagundem.com

Küresel piyasalarda yükselişte olan SPAC şirketleri içerisinde taşıdığı riskler nedeniyle yatırım uzmanlarını endişelendiriyor. Halka arz piyasasında uygulanan manipülasyonlar bireysel yatırımcıları mağdur edebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dot-com balonu ne hisse senetleri piyasaları ne de yatırımcılar için iyi sonuçlar vermişti. Ayrıca söz konusu balon piyasası Wall Street’i ve finansal analistleri yıllar boyunca akıllarda kalan etik dışı ve manipülatif uygulamalara yöneltmişti.

2021 sonbaharına hızlı bir geçiş yapıldığında ise uzun süredir uykuda olan özel amaçlı satın alma şirketlerinin (SPAC) hızlı bir şekilde yükselişe geçtiği görülüyor. Yatırım enstitüsü CFA’in Savunuculuk Başkanı ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Yatırım Danışmanlığı Komitesi Eski Başkanı Kunt N. Schacht MarketWatch’taki yazısında halka arzları desteklemek amacıyla kurulan SPAC’lerin etik olmayan ve manipülatif uygulamalara açık olduğuna dikkat çekti. Schacht’e göre “yersiz spekülasyonlar benzer bir dinamiği kışkırtıyor.”

İlk halka arzlar yoluyla toplanan paranın çoğunun artık SPAC yapısının hakimiyetinde olduğu borsa uzmanına göre de göz ardı edilemez bir gerçek. Ancak Schacht söz konusu SPAC dalgasının yatırımcıların özgüvenine ve hisse senetleri piyasasına uzun vadede zarar vereceği konusunda endişe taşıdıklarını belirtiyor. Borsa uzmanı yatırımcıların uzun vadede servet oluşturmak yerine kısa zamanda hızlı bir şekilde zengin olmak için mantıksız risklere girişebileceğine dikkat çekiyor.

Sorumlu yatırımcılığa odaklanan bir lobi kuruluşu olan CFA Enstitüsü, SPAC Çalışma Grubu üzerinden halka arzlar içerisindeki SPAC yapısında görülen olarak bir dizi piyasa bütünlüğü sorununu inceliyor. Zira halka arzlar herhangi bir yatırımcı için genellikle son derece spekülatif olmasıyla biliniyor. Piyasanın en yüksek seviyelerine tırmanma eğiliminde olan halka arzlar, piyasa yapısından bağımsız olarak kısa ve uzun vadede dengesiz bir performans kaydına sahiptir.

Bu dengesizliğe rağmen SPAC tipi halka arzlar piyasaların adilliği ve yatırımcıların korunması konusunda birkaç önemli değişikliğe neden oldu. Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, Schacht halka arzların hiçbir zaman bu kadar ünlü isimlerin sponsorluğu veya düzenleyici kurumlar tarafından denetlenmeyen sosyal medya tartışmaları tarafından desteklenmediğine dikkat çekiyor. Borsa uzmanına göre bu son derecek karmaşık yapılar bireysel yatırımcılara özel sermaye getirileri fırsatı sunan özel sermaye yatırımları olarak lanse ediliyor ve bu iddiaları destekleyecek çok az kanıt bulunuyor.

Her yatırımcının serbest piyasa fırsatlarından eşit düzeyde yararlanabileceği doğru olsa da Schacht piyasaların dot-com döneminde de öne çıkan yanlış bilgi ve manipülasyonlara karşı yatırımcıların korunması gerektiğini belirtti.

Bitcoin yeniden 61 bin doların üzerinde

 

Ethereum’un fiyatını üç katına çıkaracak beklenti

 

Borsaların gözdesi SPAC’lara dava şoku

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)