E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHalep'ten tahliye için İran Türkiye'den ne istedi---

Halep'ten tahliye için İran Türkiye'den ne istedi

Halep'ten tahliye için İran Türkiye'den ne istedi
16 Aralık 2016 - 04:32 borsagundem.com

Rejim askerlerinin kuşatması altındaki Halep'ten muhalif grupların ve sivillerin dün başlayan tahliyesinde gergin anlar yaşandı. İran'ın talepleri yerine getirildikten sonra tahliyeler başladı

Suriye’nin Halep kentinde aralarında silahlı muhalif grupların da bulunduğu sivillerin çıkışı dün başladı. Tahliyenin ilk gününde gergin anlar yaşandı. Halep'ten tahliyenin engellendiği iddiaları üzerine Ankara ile Tahran arasında telefon diplomasisi başladı. Sonunda İran'ın Fua ve Keferya'daki Şii sivillerle ilgili taleplerinin kabul edildi ve Halep'ten tahliyeler başladı. 

BM: İDLİB’E 10 BİN KİŞİ GİDECEK

Akşam saatlerinde Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault ile Paris’te ortak basın toplantısı düzenleyen BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Halep’in doğusunda hala 50 bin sivilin olduğunu söyledi. Bunların 40 binin Suriye ordusunun denetimindeki bölgeye geçmesini beklediklerini belirten De Mistura, kalan 10 bin kişinin silahlı muhalifler ve aileleri olduğunu kaydetti. De Mistura, bu kişilerin de İdlib’e gönderilme işlemlerinin sürdüğünü ifade etti. Suriye devlet televizyonu ise Halep’in doğusundan ‘4 bin militanın aileleriyle birlikte İdlib’e gideceğini’ duyurdu.

Rusya Genelkurmayı’ndan Tümgeneral Viktor Poznikhir ise 18 Ekim’de başlayan Halep operasyonunda düne kadar 3033 militanın gönüllü olarak silah bıraktığını ve bunların bin 524’ünün affedildiğini söyledi. Poznikhir ayrı süreçte doğu Halep’ten ayrılarak ordu kontrolündeki bölgeye geçen sivil sayısının 108 bin olduğunu kaydetti.

50 BİN KİŞİ

Türkiye sınırındaki İdlib ili, Hatay’ın karşısına denk düşüyor. 2015 yılının mart ayından bu yana, El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi’nin liderliğindeki Fetih Ordusu’nun kontrolünde. Reuters’a konuşan bir Türk yetkili, doğu Halep’ten toplam 50 bin kişinin tahliye edileceğini ve tahliyenin 2-3 gün içinde tamamlanmasının öngörüldüğünü belirtti. Yetkili, “Tüm tahliye işlemlerinin 2-3 gün içinde tamamlanması öngörülüyor. Uygulamada küçük bazı sorunlar çıksa da ilgili taraflarla görüşmeler devam ediyor ve sorunlar aşılıyor. Tahliyelerde herhangi bir problem beklemiyoruz” dedi.

80-100 BİN KİŞİ VAR

Hatay’da bulunan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, tahliyelerle ilgili şunları söyledi: “Bize iletilen bilgiler, Halep’te 80-100 bin civarında insan olduğu. Tabii İdlib’de bu kadar insanı barındıracak fiziki şartlar yok. İdlib’de belki 1,5 milyona varmış olan bir nüfus var. Karşı taraftan Özgür Suriye Ordusu tarafından, meşru muhalif gruplar tarafından bize bir talep geldiğinde hemen sınırımızın diğer tarafında oluşturacağımız bir kampta da insanların barınma ihtiyaçlarını, gıda, sağlık, diğer insani ihtiyaçlarını karşılayacağız.”

KRİZİ ÇÖZEN SEKİZ TELEFON GÖRÜŞMESİ

İran’ın Halep’te sağlanan ateşkesin bozduğu ve kentin doğusunda sıkışan sivillerin İdlib’e tahliyesini engellediği iddiaları üzerine, Ankara ile Tahran arasındaki yoğun bir telefon diplomasisi yaşandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İranlı mevkidaşı Zarif ile önceki gün iki ve dün de altı kez telefonda görüştü. Çavuşoğlu’nun, Cevad Zarif ile yaptığı görüşmeleri, Halep’te İran komutasındaki Şii milislerin tahliye konvoyuna ateş açtığı iddiaları üzerine bozulan ateşkesin yeniden yürürlüğe girmesinde önemli rol oynadı. Görüşmelerin kimi zaman sert geçtiği öğrenildi.

İRAN’IN TALEBİ

Sızan bilgilere göre görüşmelerde İdlib bölgesinde muhaliflerin kuşatması altında olan Şii nüfus ağırlıklı Fua ve Keferya’da bulunan sivillerin de Halep’teki sivillerle eş zamanlı olarak tahliye edilmesi ele alındı. İran, muhaliflerin bu iki Şii köyündeki kuşatmayı kaldırması ve buradaki sivillerin tahliyesinde ısrarcı oldu. Zarif, bu talebin karşılanmaması durumunda İran’ın Şii milisler üzerinde etkisini kullanmayacağı mesajını verdi. İddialara göre Ankara muhalifler nezdinde gereken girişimi yaparak, Fua ve Keferya’da çoğunluğu yaralılardan oluşan bazı sivillerin tahliye edilmesinin önünü açtı. İran’ın şartının önemli ölçüde yerine getirilmesi üzerine dün öğleden sonra Halep’teki sivillerin tahliyesine başlandı. (Hürriyet)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)