E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHalep, Kobani'den daha önemli---

Halep, Kobani'den daha önemli

Halep, Kobani'den daha önemli
06 Kasım 2014 - 16:41 borsagundem.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkmenistan’a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilere açıklamalarda bulundu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye gelişmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

İşte gazetecilerin sorularına da cevap veren Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları:

Dün 47 yıl sonra ilk kez İsrail askerleri postallarıyla girdi. Siz telefon görüşmesi gerçekleştirdiniz. Bu görüşmede Türkiye'nin BM nezdinde bazı girişimleri olacağını söylemiştiniz. Bu tabloyu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bugün bu konuyla ilgili olarak dışişleri bakanı müsteşarımla da bu konuyu görüştük. BM güvenlik konseyi üyeleriyle bazı temasları geliştireceğiz. Dün akşam Abbas ve Meşal ile görüşmelerim oldu. 1967'den bu yana Mescidi Aksa'da böyle bir olay olmamıştı. Bu tür bir olay sıkıntıları getiriyor. Bu tahrike dayalı bir olay. Mescidi Aksa bizimi için iki kıbleden bir tanesidir.

Dünyadaki tüm Müslümanları, Arapları ilgilendiren, Filistinlileri ilgilendiren bir olay değil. İsrail'in şu anda yönetim olarak yapmış olduğu bu barbarca girişim, alçakça girişim affedilir bir girişim olamaz. Bizim sessiz kalmamız da mümkün değil. Bunun tüm uluslararası boyutta gerekli olan adımları neyse bu adımları atmak durumundayız. aksi takdirde bu tahrikler sadece Filistin yada Kudüs'te kalmaz, yeniden intifada hareketleri başlayabileceği gibi dünyanın değişik yerlerinde farklı sıkıntıları yaşayabiliriz.
İsrail yönetimi bu tür girişimlere zemin hazırladığı içindir ki dünyada zaman zaman bizim de arzu etmediğimiz gelişmeler olmakta. Bu gerek dinler arası, etnik unsurlar arası bir çok olumsuzluğu tetikliyor. 

Temenni ediyorum ki İsrail yönetimi bu işe el koyar, tekrar süratle Mescidi Aksa'nın Müslümanlara kapıları açılır. Yoksa bölgede İsrail kendisi tek başına kalmanın ötesinde dünyada da aynı duruma talim edecektir. 

Suriye’de Esed rejimi saldırılarını artırdı. Göç dalgasıyla ilgili Türkiye’nin hazırlıkları nelerdir?

Şu anda 36’ncı paralel üstünde belli hazırlıkları sürdürüyoruz. Bir şeyi ifade etmem lazım. Niçin kobani diyorduk. Şimdi niçin Halep. Az önce Mescidi Aksa ile ilgili sorulan soru bu konuda manidar. Dikkatler hep bir tarafa yöneliyor, tam o anda mescidi aksa olayı patlak veriyor. Burada bir planlama var. bir stratejik yaklaşım var. bunun neticesindeki bu gelişmeler üzerinde hassasiyetle durulması gereken gelişmelerdir.

Halep ile ilgili hassasiyetimiz bölgede daha önce söylediğimiz gibi Kobani’deki hassasiyetten daha fazladır, bunu da söylemem lazım. Halep, bir tarh ekonomi medeniyet merkezidir. Bu denli önemli bir merkezin zaten bombardıman edilmek suretiyle bütün o önemli eserler yıkılmış vaziyetteyken, şehir adeta bir tehditle karşı karşıya. Burada DAEŞ terör örgütünün yanında rejimin de bu tür girişimleri var.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Asya06 Kasım 2014 17:56

    ne halep komaniden ne komadi taradelden ne tarafel hlepten daha önemldir. hepsi bir butunluğun aynı önemde parcası olarak görmeli. ve bu parcaların hepsini turkiye ile orda yaşayan halkların gönüllü desteğiyle birleştirmeyi temel siyasi hedef olark görmeli. Yükselişimiz ve Geleceğimiz bu ince ayrıntıdan gecer

  • Anadolu06 Kasım 2014 17:52

    enerji kaynakları kuzey ırak ve kuzey suriyede, diğer teknik altyapı ustyapı turkiyede, bu coğrafyada yaşayanlar bu kaynakları birleştirerek bir butunluk halinde tek ulke içinde tek para birimiyle farklı kimlikleriyle özgür ama tek bir devlet vatandaşlığıya tek bir devlet halnde bir butunluğe dönüşürse, gelecek bu coğrafyada herkesindir! buyuk bir ekonomik ve sosyal kalkınma demektir!

  • New Country06 Kasım 2014 17:49

    Kuzey Suriye ve Kuzey ırakıda içine alacak yeni bir turkiye herkesin yararına. Turklerin kürtlerin arapların, turkmenlerin asurilerin herkesin yararına