E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHakan Ateş'ten turizmcilere 'halka açılın' tavsiyesi---

Hakan Ateş'ten turizmcilere 'halka açılın' tavsiyesi

Hakan Ateş'ten turizmcilere 'halka açılın' tavsiyesi
02 Haziran 2016 - 04:44 borsagundem.com

TYD'nin düzenlediği panelde konuşan Denizbank Genel Müdürü Ateş, "Bankalar sizlere borç verir ancak sermaye piyasaları öz varlık sağlar” tavsiyesinde bulundu

Turizm Yatırımcıları Derneği'nin (TYD) düzenlediği ‘Uluslararası Otel İşletmeciliği ve Markalaşma’ konulu panelde konuşan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, turizm şirketlerine halka açılma tavsiyesinde bulundu. 

Ritz Cartton Oteli’nde yapılan panelde Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, bankacılık ve turizmin ayrılmaz ikili olduğunu belirterek “Elele yürüyeceğiz. Uluslararası platformlarda turizm markasıyla finansıyla nasıl yapılıyorsa biz de öyle yapmalıyız” şeklinde konuştu.

SERMAYE PIYASALARı ÖZ VARLıK SAĞLAR

Ateş, TYD’nin 108 üyesine kredi vermeyi sürdürdüklerini belirterek, Türkiye turizm sektörüne Mart 2016 itibariyle verilmiş kredi miktarının 18,3 milyar dolar olduğunu söyledi. Ateş sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun 2,9 milyar dolarını yani yüzde 16’sını DenizBank sağlıyor. Bu oranla sektöre kredi veren bankalar sıralamasında ilk sıradayız. Nitekim son çeyrekte bankaların turizm sektörüne verdiği kredi miktarında yüzde 11 azalma yaşanırken, DenizBank’ın turizm sektörüne verdiği kredi miktarı yüzde 4 artış kaydetti. Bence turizm sektörü Türkiye’deki en kritik sektör. Car açığı azaltabilecek en kritik sektör. Bu sebeple biz turizmcilerle el ele yürümeye devam edeceğiz.” dedi. Ateş, batık oranı az olan bir sektörün halka açılma oranındaki azlığa da dikkat çekerek, “Bankalar sizlere borç verir ancak sermaye piyasaları öz varlık sağlar” tavsiyesinde bulundu.

DEVLETİN TEŞVİKLERİ YETERLİ DEĞİLDİR

Hakan Ateş sözlerini şöyle sürdürdü:
“Uluslararası piyasalarda paraları değerlendirip yeniden yatırımlara yöneltmeliyiz diyoruz. Devletin verdiği teşvikler var. Sektörün hayatiyetine göre yeterli değildir. Ancak sektörün çok ciddi gayretleri bulunuyor. Bu arada cari açığımız değişkenliğini çok fazla kaybetmedi. Yüzde 4,5 oranında olmak üzede 35 milyar dolar civarında geriledi Bunun içinden turizm gelirini çekince gerileme yüzde 9’a fırlıyor. Bu rakam finans dünyasında kabul edilemez bir orandır. Giderek 3C’ye düşeriz. Bu durumda dışardan yatırımcı bulamayız. Bu nedenle turizm ve bağlantılı sektörler itibarıyla hayati bir öneme haizdir .

Turizmde karamsar tablo... Kayıp beklentisi 15 milyar dolar

 

SATTIĞI MALI GERİ İSTEYEN SEKTÖR BANKACILIKTIR

Türkiye’te turizm finansmanı oranı yüzde 4’tür. Yatırımcı ne kadar zengin olursa olsun kaldıraç denilen yatırım imkanlarından yararlanırken borçlanmayı göze alır. Dünyada sattığı malı geri isteyen tek sektrr bankacılıktır. Eğer uluslararası bir markayla işbirliği yapıyorsa kredinin geri alınması için cari yönetim yapılır. Projenin kredilendirilmesi için yatırımcı fizibilite yapar.

AVRUPA’DA DA GENEL BIR SıKıNTı VAR

Akdeniz çanağında yüzde 30 turist alçalması vardır. Geçtiğimiz yılı hafif atlattık. Ancak içinde bulunduğumuz yıl çok kritiktir. Çocuklu turistler Türkiye’ye gelecekler. Ancak fiyat daralmasıyla sezonun önü ve arkası biraz daha azalacaktır. Avrupa’da da genel bir sıkıntı var. Orada insanların coplandığını görüyoruzb Avrupa’dan gelen turistte azalma var. Bu azalmanın engellenmesi turizm için önemlidir. Ver krediyi al vadeyi delinerek Türkiye eninde sonunda duvara toslayacaktır. Alacaklar sağlam ve batık oranı düşüktür Nihayetinde batık sektörürün son derece minval olduğu dönemdeyiz. Uluslararası piyasalarda paraları değerlendirip yeniden yatırımlara yöneltmeliyiz diyoruz.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • evren02 Haziran 2016 13:11

    Halk keriz halka acılın halkı soyun der gbi:) bu gune kadar hangi turizm şirketi ne yapmış borsada aşikar! bu kadar deneyimden sonrahalkında bunların hissesini alması mechul

  • adnan02 Haziran 2016 10:59

    Turizm sektörüne halka açılın diyorsun Hakan bey elbette doğrusu bu ama Denizbank neden Açıklık oranını 0.15 te tutuyor sizde yüzde 25 en az halka açılsanız nasıl olur?

  • flamenco7202 Haziran 2016 10:04

    Turizmciler sahilleri halka kapatın ama borsada halka açılın..Zaten halk bu gibi şeyler için var..Halkın başka ne fonksiyonu olabilir..Milli irade maalum..Umarım çoğunuz batarsınız..

  • Goldaszede02 Haziran 2016 09:46

    tabiiiiye halka acilin en guzel beles para orda var

  • enayi02 Haziran 2016 08:19

    bir gün olsun tatil yapamayan halktan zorunlu para kesin ve turizimcilere verin yazık mağdur durumdalar

  • Ket02 Haziran 2016 07:48

    Aman aldanmayın almayın Turizm Hissesi. Beklentisi ne ? Buluş mu yapcaklar ihalemi alacaklar ...

  • Kaya02 Haziran 2016 05:24

    Beyefendi önce turizm hisselerine ve turizm endeksinin haline baksın